Κατηγορηματικά απέκλεισε ένα νέο lockdown ο υπουργός Υγείας Θάνος Πλεύρης, ενώ για τη μετάλλαξη Όμικρον του κορωνοϊού τόνισε πως «αυτή τη στιγμή, όπως και όλη η παγκόσμια κοινότητα, παρακολουθούμε τη μετάλλαξη και αναμένουμε σε 10-15 ημέρες να έχουμε εικόνα».
«Δεν υπάρχει περίπτωση να πάμε σε lockdown»
Μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό ΣΚΑΪ, ο κ. Πλεύρης τόνισε ότι «αυτή τη στιγμή είμαστε σαφείς, και επειδή βλέπω ότι ξανανοίγει μία κουβέντα, δεν υπάρχει περίπτωση να πάμε σε lockdown. Ειδικά όταν έχουμε εμβολιασμένο το 73% – 74% πλέον του ενήλικου πληθυσμού και βλέποντας, στον βαθμό που αυτό ισχύει και συνεχίζει να ισχύει, ότι αυτός ο κόσμος δεν παράγει νοσηλείες ή βαριές νοσηλείες».
«Από εκεί και πέρα, το έχουμε πει, θα υπάρξουν στοχευμένα μέτρα, όπως έγινε και στις ηλικίες άνω των 60. Θα υπάρξουν μέτρα για αυτούς που επιλέγουν να μην εμβολιαστούν. Σεβαστή επιλογή του καθενός να μην εμβολιαστεί, αλλά δεν είναι δυνατόν να “την πληρώνει” η πλειονότητα που αποφάσισε να εμβολιαστεί και έχει θωρακιστεί απέναντι στην πανδημία» τόνισε.
«Είμαστε σε ετοιμότητα για τη μετάλλαξη Όμικρον»
Ως προς τη μετάλλαξη Όμικρον, είπε ότι εμείς έχουμε πάρει τα μέτρα μας. Καταλαβαίνετε ότι όταν μία μετάλλαξη πλέον κινείται σε διάφορες χώρες, είμαστε σε επιφυλακή». Όπως εξήγησε, η επιστημονική κοινότητα διερευνά ποια ακριβώς είναι η δυναμική αυτής της μετάλλαξης ως προς τη μεταδοτικότητα, τη νοσηρότητα και την εμβολιαστική κάλυψη
«Σε ρυθμούς Μαρτίου οι εμβολιασμοί»
Ο κ. Πλεύρης ανέφερε ότι είναι απαραίτητος ο εμβολιασμός και είναι σημαντικό ότι έχουν αυξηθεί σε μεγάλο βαθμό τα ποσοστά του. «Κινούμαστε πλέον σε ρυθμούς Μαρτίου και σε επίπεδο ραντεβού και σε επίπεδο καθημερινών δόσεων» συμπλήρωσε.
Όπως είπε, «πολλοί πολίτες πηγαίνουν και κάνουν την τρίτη δόση, ενώ και για την πρώτη δόση έχουν πειστεί πολλοί. 500.000 για την πρώτη δόση και για την τρίτη δόση έχουν ξεπεράσει το 1 εκατομμύριο οι πολίτες που είτε έχουν κλείσει ραντεβού είτε έχουν εμβολιαστεί». Συνέχισε, δε, λέγοντας πως έχουν ανέβει πολύ οι μονάδες εμβολιαστικής κάλυψης και αυτό είναι πολύ σημαντικό και για τον κάθε πολίτη ξεχωριστά και συνολικά για την αντιμετώπιση της πανδημίας στη χώρα.
Εν αναμονή της απόφασης της Επιτροπής για εμβολιασμό παιδιών 5-11 ετών
Σε ό,τι αφορά τον εμβολιασμό παιδιών ηλικίας 5 έως 11 ετών, ανέφερε πως εφόσον η Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών ανάψει «πράσινο φως» -κάτι που, όπως είπε, το θεωρεί πιθανό δεδομένης της έγκρισης του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Φαρμάκων (ΕΜΑ)- θα έρθουν και τα εμβόλια. «Γιατί είναι άλλα τα εμβόλια που έχουν εγκριθεί για αυτές τις ηλικίες, με άλλη δόση. Επομένως, περιμένουμε την έγκριση της δικής μας Επιτροπής και αν αποφανθεί θετικά θα ανοίξει η διαδικασία» εξήγησε.
«Δεν ισχύουν οι καταγγελίες για προβλήματα με το οξυγόνο σε νοσοκομεία»
Κληθείς να σχολιάσει καταγγελίες για προβλήματα με το οξυγόνο σε νοσοκομεία, είπε ότι «δεν υπάρχει κανένα νοσοκομείο της ελληνικής επικράτειας που να έχει πρόβλημα με το οξυγόνο. Δεν υπάρχει κανένας συμπολίτης μας που να νοσηλεύεται και να βρίσκεται σε λίστα αναμονής για οξυγόνο. Όλα τα νοσοκομεία, σε όλες τις Υγειονομικές Περιφέρειες, έχουν το οξυγόνο που χρειάζονται. Δεν υπάρχει έλλειψη αναπνευστήρα σε κανένα νοσοκομείο».
Ο κ. Πλεύρης ανέφερε ότι σε ορισμένες περιπτώσεις, σε κάποια νοσοκομεία, μπορεί να μην υπάρχει κενή κλίνη ΜΕΘ. «Τότε ο ασθενής διασωληνώνεται εκτός ΜΕΘ με τους όρους, όμως, που επιτάσσει η ιατρική επιστήμη και διακομίζεται αμέσως μόλις αδειάσει κάποια κατειλημμένη κλίνη. Κανένας, όμως, δεν έχει πρόβλημα οξυγόνου» συμπλήρωσε και υπογράμμισε ότι «όλα τα νοσοκομεία έχουν οξυγόνο και δεν υπάρχει κανένας συμπολίτης μας που δεν λαμβάνει τη θεραπεία την οποία πρέπει να λάβει στα ελληνικά νοσοκομεία».
Παράλληλα, επανέλαβε ότι όλες οι κλίνες ΜΕΘ του ιδιωτικού τομέα έχουν διατεθεί στο Εθνικό Σύστημα Υγείας και όπου υπάρχει κενή κλίνη σε ιδιωτική κλινική το ΕΚΑΒ διακομίζει εκεί το περιστατικό. «Παραλάβαμε 557 κλίνες ΜΕΘ και αυτή τη στιγμή έχουμε 1300. Υπάρχει αναμονή, όπως υπήρχε πάντοτε, και αμέσως καλύπτεται. Ωστόσο, έχουμε ενισχύσει επιπλέον κρεβάτια με εξοπλισμό ΜΕΘ. Επομένως, κατά τη διάρκεια της αναμονής, οι ασθενείς είναι σε ειδικά διαμορφωμένα κρεβάτια, είτε χειρουργικά, είτε κλίνες ΜΑΦ, είτε σε ειδικές κλίνες που έχουν αναπνευστήρα και μόνιτορ και τους παρέχεται πλήρως η ιατρική φροντίδα που χρειάζονται» συμπλήρωσε.