Στην Ελλάδα, την περίοδο 2000-2020, καταγράφηκαν πάνω από 380 επεισόδια πλημμύρας με αρνητικές κοινωνικές και οικονομικές επιπτώσεις, με 132 ανθρώπινες απώλειες αλλά και υλικές ζημιές και καταστροφές υποδομών, προβλήματα σε μετακινήσεις, κλπ.
Η Αττική επλήγη στο 30% των περιπτώσεων αυτών, σύμφωνα με σχετική ανάλυση των ερευνητών του meteo του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών Κ. Παπαγιαννάκη, Κ. Λαγουβάρδου και Β. Κοτρώνη.
Οι πλημμύρες στην Αττική αποτελούν συνήθως αιφνίδιο αποτέλεσμα ραγδαίων βροχοπτώσεων, στις οποίες το αστικοποιημένο περιβάλλον της Αττικής είναι ιδιαίτερα ευάλωτο. Τα περισσότερα επεισόδια (73 από τα 112, ποσοστό 65%) καταγράφηκαν στις ιδιαίτερα αστικές περιοχές, δηλαδή της Αθήνας, του Πειραιά και των προαστίων, 27 επεισόδια (ποσοστό 24%) επηρέασαν περιοχές της Ανατολικής Αττικής, και 12 επεισόδια (11%) περιοχές της Δυτικής Αττικής.
Ανθρώπινες απώλειες
Οι πλημμύρες της περιόδου 2000-2020 κόστισαν τη ζωή σε 38 ανθρώπους στην περιοχή της Αττικής. Το Σχήμα 3, δείχνει τη μηνιαία κατανομή των επεισοδίων πλημμύρας και του πλήθους των ανθρώπινων απωλειών. Οι φθινοπωρινοί μήνες, με πρώτο το Νοέμβριο, υπήρξαν οι πιο καταταστροφικοί, το οποίο δεν αποτελεί έκπληξη καθώς τη συγκεκριμένη εποχή είναι ιδιαίτερα αυξημένες οι ισχυρές βροχές και καταιγίδες.
Η πλημμύρα στη Μάνδρα το Νοέμβριο του 2017 με 24 νεκρούς ήταν το πιο θανατηφόρο επεισόδιο, ενώ άλλα 7 πλημμυρικά επεισόδια προκάλεσαν από 1 έως 5 ανθρώπινες απώλειες.