Το κόστος συμμετοχής στην Eurovision για πολλά κράτη-μέλη και ειδικά για τα μικρότερα δεν είναι αμελητέο και έτσι υπάρχουν ορισμένες χώρες που δεν στέλνουν αποστολές στον διαγωνισμό. Κάθε χώρα που θέλει να λάβει μέρος οφείλει να πληρώσει ένα ποσό στην Ευρωπαϊκή Ραδιοτηλεόραση (EBU), η οποία είναι και η διοργανώτρια Αρχή του μουσικού θεσμού.
Το ποσό αυτό καθορίζεται κυρίως από πληθυσμιακά κριτήρια – έτσι η Γαλλία, η Γερμανία, το Ηνωμένο Βασίλειο, η Ισπανία και η Ιταλία καταβάλλουν τα περισσότερα στην EBU για τη Eurovision 2024. Μάλιστα, οι πέντε προαναφερθείσες χώρες αποτελούν τις λεγόμενες «Big Five» της Eurovision και είναι παρούσες σε κάθε τελικό, χωρίς να χρειάζεται να περάσουν τον σκόπελο της ημιτελικής φάσης.
Πόσα πληρώνει η ΕΡΤ
Το Διοικητικό Συμβούλιο της ΕΡΤ ενέκρινε ήδη από τον περασμένο Γενάρη το συνολικό ποσό των 176.647,20 ευρώ (πλέον ΦΠΑ) για τη συμμετοχή της στη Eurovision 2024, σύμφωνα με σχετική απόφαση του Διοικητικού Συμβουλίου της Δημόσιας Ραδιοτηλεόρασης που αναρτήθηκε στη ΔΙΑΥΓΕΙΑ.
Επισημαίνεται πως τα χρήματα αυτά είναι σχετικά το σύνηθες ποσό για τη συμμετοχή της Ελλάδας στον διαγωνισμό κατά τα τελευταία χρόνια. Φυσικά, δεν πρόκειται για το τελικό πόσο αλλά μόνο για το τέλος συμμετοχής καθώς σε αυτό θα προστεθούν και τα έξοδα για την ελληνική αποστολή στο Μάλμε της Σουηδίας (εμφάνιση – αποστολή και διαμονή).
Υπενθυμίζεται ότι η συμμετοχή της Ελλάδας στη Eurovision 2023 κόστισε συνολικά περί τα 600.000 ευρώ. Συγκεκριμένα, η Δημόσια Ραδιοτηλεόραση αποκαλύφθηκε ότι έδωσε 164.752,60 ευρώ στη δισκογραφική εταιρεία PANIK Records.
Αναλυτικά, στη ΔΙΑΥΓΕΙΑ αναρτήθηκαν δύο αποφάσεις πληρωμής της ΕΡΤ προς την εν λόγω εταιρεία του Πάρι Κασιδόκωστα: Η μία φέρει ημερομηνία 25 Απριλίου 2023 και το ποσό των 34.640,64 ευρώ με αιτιολογία «67ος διαγωνισμός τραγουδιού της Eurovision». Η άλλη φέρει ημερομηνία 19 Απριλίου 2023 και αφορά στο ποσό πληρωμής των 130.111,96 ευρώ με αιτιολογία – και πάλι – «67ος διαγωνισμός τραγουδιού της Eurovision».