«Οι αριθμός των κρουσμάτων στην περιοχή συνεχίζει να αυξάνεται. Τις τελευταίες 10 ημέρες, ο αριθμός των κρουσμάτων που καταγράφηκε στην Ευρώπη σχεδόν διπλασιάσθηκε για να φθάσει το 1 εκατομμύριο”, δήλωσε ο Χανς Κλούγκε κατά την ενημέρωση των δημοσιογράφων.
Αυτό σημαίνει ότι το 50% του συνολικού φορτίου της επιδημίας βρίσκεται στην Ευρώπη, όπου περισσότεροι από 84.000 άνθρωποι έχουν χάσει την ζωή τους, πρόσθεσε.
«Τα σύννεφα της καταιγίδας αυτής της πανδημίας θα συνεχίσουν να βαραίνουν επάνω από την περιοχή…Την ώρα που ορισμένες χώρες εισέρχονται σε μία περίοδο κατά την οποία μπορεί να είναι σε θέση να χαλαρώσουν σταδιακά τα περιοριστικά μέτρα, δεν υπάρχει fast track επανόδου στην κανονικότητα».
Καθώς ορισμένες χώρες αρχίζουν να εξετάζουν πιθανή χαλάρωση των περιοριστικών μέτρων και την επαναλειτουργία σχολείων και ορισμένων χώρων εργασίας, ο Χανς Κλούγκε προειδοποιεί ότι είναι κρίσιμο να γίνει αντιληπτή η πολυπλοκότητα και αβεβαιότητα αυτής της μετάβασης.
Ξεπέρασαν το 1 εκατ. τα κρούσματα στην Ευρώπη – Σχεδόν 90.000 οι νεκροί
Περισσότερα από ένα εκατομμύριο κρούσματα του κορωνοϊού έχουν καταγραφεί επισήμως στην Ευρώπη, λίγα περισσότερα από τα μισά του παγκοσμίου συνόλου, σύμφωνα με απολογισμό του AFP σήμερα στις 09:00 (ώρα Ελλάδας).
Με πάνω από 1 εκατομμύριο κρούσματα και με θανάτους να οδεύουν προς τους 90.000, η Ευρώπη είναι η ήπειρος που έχει πληγεί περισσότερο μέχρι στιγμής από την covid-19.
Συνολικά σε όλο τον κόσμο έχουν καταγραφεί πάνω από 2 εκατομμύρια κρούσματα επιβεβαιωμένα κρούσματα ενώ οι θάνατοι έχουν ξεπεράσει τους 125.000.
Η Ισπανία (180.659 κρούσματα και 18.812 θάνατοι), η Ιταλία (165.155 κρούσματα και 21.645 θάνατοι), η Γαλλία (134.582 κρούσματα, 17.188 θάνατοι) και η Γερμανία (134.753 κρούσματα, 3.804 θάνατοι) είναι οι τέσσερις χώρες που μετρούν επισήμως περισσότερα από 100.000 κρούσματα στο έδαφός τους, ενώ η Βρετανία (99.489 κρούσματα, 12.894 θάνατοι) είναι η χώρα με τη μεγαλύτερη ημερήσια αύξηση κρουσμάτων αυτή τη στιγμή στην Ευρώπη.
Ωστόσο ο αριθμός των επιβεβαιωμένων κρουσμάτων δεν αντικατοπτρίζει παρά ένα μέρος των πραγματικών μολύνσεων, καθώς πολλές χώρες δεν διενεργούν τεστ παρά μόνο σε όσους ασθενείς διακομίζονται στο νοσοκομείο.
Απογοήτευση ΠΟΥ για την απόφαση Τραμπ
Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας «εξέφρασε τη λύπη» του για την απόφαση του προέδρου Τραμπ να αναστείλει τη χρηματοδότηση του οργανισμού, τον οποίο κατηγορεί για κακή διαχείριση της πανδημίας του κορονοϊού.
«Λυπούμαστε για την απόφαση του προέδρου των Ηνωμένων Πολιτειών να διατάξει τη διακοπή της χρηματοδότησης του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας», δήλωσε ο επικεφαλής του ΠΟΥ, Τέντρος Αντανόμ Γκεμπρεγιέσους, κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου μέσω διαδικτύου.
Η διαχείριση της πανδημίας της Covid-19 από τις παγκόσμιες αρχές υγείας θα εξεταστεί «εν ευθέτω χρόνω», διαβεβαίωσε ο γενικός διευθυντής της ΠΟΥ. «Εν ευθέτω χρόνω, οι επιδόσεις του ΠΟΥ στη μάχη κατά της πανδημίας της Covid-19 θα εξεταστούν από τα κράτη μέλη του ΠΟΥ και από ανεξάρτητα όργανα που υπάρχουν για τη διασφάλιση της διαφάνειας και της ευθύνης”, διευκρίνισε τονίζοντας ότι “αυτό είναι μέρος της συνήθους διαδικασίας που ακολουθούν τα κράτη μέλη».
Κατά τη διάρκεια συνέντευξης Tύπου στη Γενεύη, μέσω διαδικτύου, ο γενικός διευθυντής του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ) ανακοίνωσε ότι η εξειδικευμένη υπηρεσία του ΟΗΕ, που ασχολείται με πολλαπλές καταστάσεις υγειονομικών κρίσεων και συγκρούσεις στον κόσμο, «αρχίζει να εξετάζει τον αντίκτυπο» της αμερικανικής απόφασης. «Ο ΠΟΥ θα εργαστεί μαζί με τους εταίρους του για να καλύψει κάθε οικονομικό έλλειμμα (…) και να διασφαλίσει ότι το έργο μας θα συνεχιστεί χωρίς διακοπή», είπε.