O Αθανάσιος Εξαδάχτυλος πρόεδρος του ΠΙΣ και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων, μίλησε στην ΕΡΤ1 σχετικά με το σχέδιο εμβολιασμού στην Ελλάδα και τη φόρμα συγκατάθεσης που θα πρέπει να συμπληρώσουν οι πολίτες, προκειμένου να εμβολιαστούν έναντι του κορωνοϊού.
Σύμφωνα με τον κ. Εξαδάκτυλο, δεν υπάρχουν περιθώρια, οι εντατικές είναι γεμάτες, οι θάλαμοι νοσηλείας είναι γεμάτοι, ο αριθμός των ατόμων που χάνονται καθημερινά ισοδυναμούν με άτομα που χάνονται σε πτώση αεροσκάφους.
«To επόμενο χρονικό διάστημα είναι πολύ κρίσιμο. Οι εμβολιασμοί θα πάνε πιο πίσω γιατί η προμήθεια θα είναι μικρότερη η αρχική των εμβολίων από εκείνη που προβλεπόταν. Θα πρέπει να περιορίσουμε την πανδημία», ανέφερε.
Σύμφωνα με κ. Εξαδάκτυλο ο εμβολιαστικός σχεδιασμός πρέπει να αναθεωρηθεί, καθώς όπως τόνισε ο ίδιος δεν είναι ενθαρρυντικός προς τους πολίτες.
«Η εμβολιαστική πολιτική δεν θα μας βοηθήσει, είναι λάθος. Η διαδικασία εμβολιασμού είναι περίπλοκη και αποθαρρυντική για τους πολίτες. Απρόσωπη και ραντεβού στα τυφλά μέσω μιας πλατφόρμας ή μέσω του ΚΕΠ», ανέφερε.
Σχετικά με τον εμβολιασμό ο πρόεδρος του ΠΙΣ πρότεινε:
«Καλό είναι να υποβληθούν ερωτήσεις πριν φτάσει κάποιος στο εμβολιαστικό κέντρο και ανάλογα με τις απαντήσεις του θα εξαρτηθεί αν πρέπει να προχωρήσει στη διαδικασία εμβολιασμού ή όχι. Πριν εμβολιαστεί ο κόσμος πρέπει να ενημερωθεί. Είναι ένα εμβόλιο που σε σπάνιες περιπτώσεις μπορεί να φέρει κάποια μικρά προβλήματα. Οι άνθρωποι πρέπει να γνωρίζουν για να μπορέσουν να αναζητήσουν την αντίστοιχη βοήθεια».
«Αυτές οι ερωτήσεις καλό είναι να υποβληθούν πριν φτάσει κάποιος στο εμβολιαστικό κέντρο γιατί δεν είναι ωραίο απο το εμβολιαστικό κέντρο να φύγει κάποιος άπραγος για κάτι που δεν τον ενδιαφέρει ή για κάτι που του διαφεύγει και να μην πραγματοποιηθεί ο εμβολιασμός. Για τον λόγο αυτό είναι καλύτερο αυτές οι ερωτήσεις να γίνονται όταν κάποιος κλείνει το ραντεβού του», συμπλήρωσε.τ
«Είναι μια αποθαρρυντική διαδικασία. Εαν εμβολιαστούν λιγότεροι επειδή αποθαρρύνονται από τη διαδικασία το τελικό αποτέλεσμα θα είναι υποδεέστερο από αυτό που περιμένουμε».
Σχετικά με τον εμβολιασμό των παιδιών ανέφερε:
«Για τα παιδιά τα εμβόλια γίνονται μόνο από τους παιδιάτρους. Αυτό σημαίνει ότι οι γονείς βρίσκονται σε επικοινωνία με τον παιδίατρο. Στη διαδικασία αυτή δεν παρεμβάλλεται κανένας άλλος πέρα από τον παιδίατρο, το παιδί και τον γονέα.
Υπογράμμισε επίσης, ότι το ποσό των 12 εκατ. ευρώ που προβλέπεται για το κλείσιμο των ραντεβού, θα πρέπει να διατεθεί για την ενίσχυση του υγειονομικού προσωπικού.
Αναφορικά με τις περιοχές που βρίσκονται στο «κόκκινο» και το ενδεχόμενο να επιβληθούν πρόσθετα μέτρα, ο πρόεδρος του ΠΙΣ εξήγησε:
«Γίνεται συζήτηση η οποία δεν έχει καταλήξει ακόμα για το αν θα αλλάξουν οι ρυθμίσεις στις περιοχές στο κόκκινο. Η κυκλοφορία του ιού περιορίζεται όταν περιορίζεται η κυκλοφορία των ανθρώπων, πρέπει να εξετάσουμε την κίνηση».
Το μήνυμα που στέλνει για το χριστουγεννιάτικο ρεβεγιόν, είναι πως είναι επιτακτική ανάγκη να τηρηθούν τα μέτρα προστασίας και να αποφευχθεί ο συγχρωτισμός ενόψει Χριστουγέννων και Πρωτοχρονιάς. Η ανησυχία μήπως οι πολίτες χαλαρώσουν και τα ρεβεγιόν και τα εορταστικά τραπέζια γίνουν εστίες υπερ μετάδοσης είναι διάχυτη.
«Δεν είναι απαραίτητο να πάμε εννιά άτομα στο ρεβεγιόν. Είναι ασφαλέστερο να μείνουμε με τα άτομα που μένουμε κάτω από την ίδια στέγη. Δεν είναι απαραίτητο να εξαντλήσουμε τα μέτρα. Ο ιός συγκεντρώνεται όπου συγκεντρώνονται οι άνθρωποι. Αυτό που συμβουλεύουμε είναι να περιορίσουμε τους ανθρώπους που θα μπουν στο σπίτι μας αυτές τις μέρες».
Τέλος ο ίδιος χαρακτήρισε «προσβλητικό» το ότι γιατροί και νοσηλευτές καλούνται να υπογράψουν ως πάροχος υπηρεσιών υγείας, επισημαίνοντας ότι πρέπει να δηλώνεται με σαφήνεια εάν αυτός που πήρε το ιστορικό ήταν γιατρός.
«Νιώθω προσβεβλημένος που το έντυπο του εμβολιασμού από κάτω γράφει «πάροχος υπηρεσιών υγείας ή επαγγελματίας υγείας ». Κανείς από εμάς δεν σπούδασε παροχή υγείας, σπουδάσαμε ιατρική. Ο τίτλος μας είναι «Γιατροί» και «Νοσηλευτές», ο τίτλος πρέπει να αλλάξει», υπογραμμίζει.