Μπορεί από τη μια καραντίνα ως την άλλη τα οχήματα των Ελλήνων φορολογουμένων να ήταν σταθμευμένα για ένα μεγάλο χρονικό διάστημα, αλλά αυτό δεν έκανε τους “εγκεφάλους” του υπουργείου Οικονομικών να αναζητήσουν τρόπους μείωσης της επιβάρυνσης για τους ιδιοκτήτες των οχημάτων, ενώ ακόμα και το αίτημα του κόσμου για παράταση της προθεσμίας δεν έχει απαντηθεί από τους αρμόδιους, αλλά βρίσκεται υπό εξέταση.
Έτσι, ήδη έχει ανοίξει η ηλεκτρονική εφαρμογή του TAXISnet μέσω της οποίας οι ιδιοκτήτες των οχημάτων θα μπορούν να πληρώσουν τα τέλη κυκλοφορίας του 2021. Η ανάρτηση των σχετικών ειδοποιητηρίων συνεπάγεται ότι οι υπόχρεοι πληρωμής των τελών κυκλοφορίας 2021 καλούνται να τα έχουν εξοφλήσει μέχρι και την 31η Δεκεμβρίου 2020.
Το φετινό ειδοποιητήριο, που είναι διαθέσιμο από το απόγευμα της περασμένης Παρασκευής, περιλαμβάνει και έναν QR Code. Σκανάροντας τον κωδικό αυτό, οι φορολογούμενοι μπορούν να πληρώνουν εύκολα τα τέλη, μέσω mobile banking, χωρίς να γράφουν τον κωδικό πληρωμής και το ποσό.
Η ΑΑΔΕ συνιστά στους υπόχρεους να ακολουθούν τη συγκεκριμένη διαδικασία, αποφεύγοντας την επίσκεψη στα υποκαταστήματα των τραπεζών και των Ελληνικών Ταχυδρομείων. Όμως, και οι πολίτες, οι οποίοι δεν είναι εξοικειωμένοι με το διαδίκτυο και επισκέπτονται τις τράπεζες για να πληρώσουν, μπορούν να κάνουν χρήση του QR Code στα μηχανήματα αυτόματων πληρωμών.
Για την εκτύπωση των τελών κυκλοφορίας, θα πρέπει να μπαίνουν στο site της ΑΑΔΕ, www.aade.gr, επιλέγοντας: (Aν έχουν κωδικούς στο myTAXISNET) “Πολίτες- οχήματα- τέλη κυκλοφορίας με κωδικούς TAXISnet ή Επιχειρήσεις – φορολογικές υπηρεσίες – οχήματα – τέλη κυκλοφορίας με κωδικούς TAXISnet”.
(Αν δεν έχουν κωδικούς στο myTAXISNET) “Πολίτες – οχήματα – τέλη κυκλοφορίας χωρίς κωδικούς TAXISnet ή Επιχειρήσεις – φορολογικές υπηρεσίες – οχήματα – τέλη κυκλοφορίας χωρίς κωδικούς TAXISnet”.
Τα πρόστιμα
Τα τέλη κυκλοφορίας θα πρέπει να πληρωθούν έως το τέλος του έτους, όπως κάθε χρόνο, εκτός βέβαια από αυτούς που θα καταθέσουν τις πινακίδες μέχρι τις 31 Δεκεμβρίου, θέτοντας το όχημά τους σε ακινησία.
Σε διαφορετική περίπτωση, η εκπρόθεσμη πληρωμή συνεπάγεται πρόστιμο στο 100% των τελών που αναλογούν στο όχημα.
Παράδειγμα: Εάν σε όχημα προβλέπεται ποσό καταβολής τελών κυκλοφορίας ύψους 120 ευρώ, σε περίπτωση εκπρόθεσμης καταβολής τους, προβλέπεται πρόστιμο ίσο με το ποσό αυτό. Άρα ο ιδιοκτήτης του συγκεκριμένου οχήματος θα πληρώσει συνολικά ποσό ύψους 240 ευρώ (120+120 = 240 ευρώ).
«Έπρεπε να υπάρξει μέριμνα»
Ο πρόεδρος των φοροτεχνικών του νομού Ηρακλείου Δημήτρης Χριστοφοράκης δήλωσε στην εφημερίδα “Νέα Κρήτη” χθες πως «εδώ και πάρα πολλά χρόνια γίνεται μεγάλη κουβέντα για τα τέλη κυκλοφορίας, με την έννοια ότι βρίσκονται πάντα “ψηλά”. Και βέβαια να μην ξεχνάμε: Τα τέλη κυκλοφορίας είναι ανταποδοτικά τέλη, ούτως ώστε να κυκλοφορούμε σε σύγχρονο και ασφαλές εθνικό δίκτυο, κάτι που ιδιαίτερα για την Κρήτη μόνο ως ανέκδοτο ακούγεται».
Για τη φετινή χρονιά, ο Δημήτρης Χριστοφοράκης λέει: «Αυτό που αναμένουμε είναι η μεταφορά της ημερομηνίας πληρωμής τους από τις 31 Δεκεμβρίου να πάνε – αν αυτό είναι δυνατόν – μέχρι τέλος Φεβρουαρίου. Υπό την έννοια ότι σε μια περίοδο λοκντάουν, το να ζητήσεις σε φορολογούμενο να πληρώσει τέλη κυκλοφορίας είναι κάτι εξαιρετικά δύσκολο. Θα πρέπει, λοιπόν, να μεταφερθεί πιο πίσω η πληρωμή, μέσα στα πλαίσια του προϋπολογισμού, δηλαδή έως το τέλος του Φεβρουαρίου, ούτως ώστε να μπορέσουν να πληρώσουν οι πολίτες τα τέλη κυκλοφορίας τους πιο άνετα. Και όχι σε περίοδο λοκντάουν να έχουν να πληρώσουν τα τέλη κυκλοφορίας, όταν τα αυτοκίνητα δεν κυκλοφορούν αυτή την περίοδο γιατί απαγορεύεται η κυκλοφορία».
Βέβαια, επίσημα δεν έχει ανακοινωθεί ακόμα τίποτα, αλλά “ψελίζεται” στους διαδρόμους του υπουργείου Οικονομικών ότι θα δοθεί αυτή η παράταση.
Στο σημείο αυτό, ο Δημήτρης Χριστοφοράκης επισημαίνει ότι, εκτός αυτών των ζητημάτων, θα έπρεπε από την εκάστοτε εκτελεστική εξουσία στον καθορισμό των τελών κυκλοφορίας να λαμβάνονται υπόψη και άλλα ζητήματα, όπως η ανταποδοτικότητα ανάλογα με την περιοχή, τα έσοδα που έρχονται από τα τέλη κυκλοφορίας, και να μην περιοριζόμαστε στη διαμόρφωση των τελών κυκλοφορίας με τον κυβισμό τα προηγούμενα χρόνια και με τους ρίπους όπως έχει καθιερωθεί τα τελευταία χρόνια».
Έρχεται η ηλεκτρονική κατάθεση πινακίδων
Την ίδια ώρα, σύμφωνα με τον Δημήτρη Χριστοφοράκη, πολύ σημαντικό μέτρο αναμένεται ότι θα είναι η ηλεκτρονική κατάθεση των πινακίδων κυκλοφορίας χωρίς φυσική παρουσία στην εφορία.
«Είναι κάτι που ο υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Κυριάκος Πιερρακάκης, δήλωσε πρόσφατα στον ΣΚΑΪ. Θα δηλώνεται λοιπόν η ακινησία του οχήματος. Δε θα πληρώνονται τα τέλη κυκλοφορίας. Απλά σε αυτή την περίπτωση το αυτοκίνητο θα έχει τις πινακίδες πάνω. Και γι’ αυτό θα πρέπει να γνωρίζουν οι πολίτες ότι το πρόστιμο που θα προβλεφθεί σε περίπτωση που το όχημα θα βρεθεί σε κίνηση θα είναι πολλαπλάσιο σε σχέση με αυτό που ισχύει σήμερα».
Τις επόμενες μέρες αναμένεται το μέτρο αυτό να νομοθετηθεί.
«Από τη στιγμή που θα πάρουν τις πινακίδες πάλι πίσω οι ιδιοκτήτες, είτε με αυτόν τον τρόπο είτε με τον τρόπο τον κλασικό, τα τέλη κυκλοφορίας θα πληρώνονται για το εναπομείναν διάστημα. Πολλά πράγματα έχουν απλοποιηθεί και πολλά πράγματα θα απλοποιηθούν από τώρα και πέρα στη ζωή μας και θα αλλάξουν εντελώς ως προς την εξυπηρέτηση του πολίτη από τις υπηρεσίες του κράτους», κατέληξε ο πρόεδρος των φοροτεχνικών του νομού Ηρακλείου.