Η “διάχυση” των μεγάλων αυξήσεων που είχαμε μετά τα μέσα Οκτωβρίου μέχρι και τα τέλη Νοεμβρίου στα ενεργειακά προϊόντα, σε όλο το καλάθι προϊόντων και υπηρεσιών του Εθνικού δείκτη τιμών καταναλωτή θα διαμορφώσει την αύξηση τον πληθωρισμό για τον Δεκέμβριο.
Το τελευταίο μήνα του χρόνου, θα “πληρώσουμε” ως καταναλωτές την κορύφωση των αυξήσεων στις τιμές της ενέργειας, που οδήγησαν το υπουργείο περιβάλλοντος να διπλασιάσει από τις αρχές του προηγούμενου μήνα, την επιδότηση στο ρεύμα και το φυσικό αέριο για τον Νοέμβριο και τον Δεκέμβριο.
Υπενθυμίζεται ότι τον προηγούμενο μήνα οι τιμές στα ενεργειακά προϊόντα έφτασαν σε ιστορικά υψηλά πολλών ετών.
Η τιμή του ρεύματος έφτασε στα 206 ευρώ ανά Kwh , του φυσικού αερίου τα 106 ευρώ ανά Kwh, ενώ και η διεθνής τιμή του αργού πετρελαίου είχε φτάσει στα 86,5 δολάρια το βαρέλι.
Μέχρι στιγμής, στις δηλώσεις τους τόσο ο υπουργός οικονομικών κ. Χρήστος Σταϊκούρας όσο και ο αναπληρωτής υπουργός οικονομικών κ Θόδωρος Σκυλακάκης είναι σταθεροί στην θέση τους ότι το φαινόμενο είναι παροδικό. Ωστόσο προβλέπουν πλέον ότι η σταθεροποίηση των τιμών (πριν αρχίσει η σταδιακή αποκλιμάκωση) θα ξεκινήσει μέσα στο δεύτερο τρίμηνο του 2022.
Την ίδια ώρα, με βάση την ανακοίνωση της ΕΛΣΤΑΤ για τον ΔτΚ του Νοεμβρίου, οι τιμές των προϊόντων ενέργειας έχουν αρχίσει να αυξάνουν και το κόστος παραγωγής βασικών τροφίμων , νωπών και συσκευασμένων.
Οι αυξήσεις αυτές έχουν αρχίσει να περνούν και στις τιμές λιανικής. Στην ανακοίνωση της στατιστικής αρχής, είδαμε αύξηση 21,6% στο κρέας από αρνί και κατσίκι (λόγω κυρίως της αύξησης των ζωοτροφών) 5,6% στις τιμές των πουλερικών, 11, 6% στις τιμές της πατάτας και πολύ μεγάλες αυξήσεις στην τιμή του ελαιόλαδου (18,5% ) και των υπολοίπων βρώσιμων ελαίων (καλαμποκέλαιο ηλιέλαιο κατά 16,7%, ενώ και η τιμή του ψωμιού αυξήθηκε κατά 4,6%. Επίσης μεγάλες αυξήσεις καταγράφονται στις τιμές ξενοδοχείων μοτέλ και πανδοχείων (12,8%) και τις μεταφορές επιβατών με αεροπλάνο κατά (11.3 %).
Πλέον, εν όψει της εορταστικής περιόδου τα σούπερ μάρκετ που λειτουργούν ως “ασπίδα” κατά των ανατιμήσεων λόγω ανταγωνισμού, αλλά και μεγάλης διαπραγματευτικής δύναμης στο καθορισμό των τιμών χονδρικής, έχουν αρχίσει να προμηθεύονται τρόφιμα και είδη καθημερινής χρήσης, σε όλο και μεγαλύτερες τιμές λόγω της κατακόρυφης αύξησης του κόστους παραγωγής.
Καταλύτης ανόδου οι Χριστουγεννιάτικες αγορές
Πέρα από τις συνέχιση των ανατιμήσεων, καταλύτης για την περαιτέρω άνοδο του πληθωρισμού για το υπόλοιπο του μήνα, θα είναι οι αγορές που θα γίνουν εν όψει των εορτών των Χριστουγέννων.
Ο τζίρος που γίνεται την εποχή των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς, φτάνει ανάλογα με την χρονιά , από τα 4,5 έως και τα 6 δισ. ευρώ .
Ο ιδιωτικός τομέας θα πάρει τις επόμενες μέρες το δώρο των Χριστουγέννων. Ειδικά φέτος μαζί με το δώρο αναμένεται να αναλώσει και ένα μέρος από τις καταθέσεις ύψους 23 δισ. ευρώ , που συγκέντρωσε κατά τους μήνες της πανδημίας.
Συνεπώς , θα υπάρχει υψηλότερο διαθέσιμο εισόδημα και αυξημένη κατανάλωση σε ένα περιβάλλον ανατιμήσεων, που μοιραία θα στείλει και τον πληθωρισμό σε υψηλότερα επίπεδα .
Τούτο δε, χωρίς να υπολογιστεί και το προφανές: ¨Ότι δηλαδή λόγω της επιδείνωσης των καιρικών συνθηκών, θα αυξηθεί κατακόρυφα η κατανάλωση για πετρέλαιο, φυσικό αέριο και ηλεκτρικό ρεύμα τα οποία έρχονται σε όλο και υψηλότερες τιμές. Το πρώτο κύμα αγορών έχει αρχίσει ήδη να εκδηλώνεται μετά και θα ενταθεί το επόμενο διάστημα, μετά την πίστωση των πρώτων 55,5 εκατ. ευρώ σε 385.081 περσινούς δικαιούχους του επιδόματος θέρμανσης .