Μήνυμα για την ανάγκη διαρκούς επαγρύπνησης και τήρησης των μέτρων προστασίας, καθώς η πανδημία δεν έχει τελειώσει, στέλνουν κυβέρνηση και ειδικοί.
Παρότι τα επιδημιολογικά δεδομένα παρουσιάζουν βελτίωση, όπως είναι εμφανές και από τις καθημερινές εκθέσεις του ΕΟΔΥ, ο κίνδυνος δεν έχει περάσει ακόμη, αναφέρουν, καλώντας τους πολίτες να προχωρήσουν στον εμβολιασμό τους, καθώς έτσι μόνο θα χτιστεί το τείχος ανοσίας συμφωνα με το real.gr.
Το απόγευμα της Δευτέρας ανακοινώθηκε ότι το τελευταίο 24ωρο επιβεβαιώθηκαν 1.402 νέα κρούσματα κορωνοϊού, ενώ ακόμη 56 συνάνθρωποί μας κατέληξαν από επιπλοκές της νόσου. Ο αριθμός των διασωληνωμένων ασθενών παρουσίασε περαιτέρω μείωση και αυτή τη στιγμή ανέρχεται σε 647 (έναντι 656 χθες).
Ένας επιπλέον λόγος που φαίνεται ότι κάνει τους ειδικούς να ανησυχούν, είναι αυτός των μεταλλαγμένων στελεχών του κορωνοϊού, που όπως περιέγραψε ο Σωτήρης Τσιόδρας, αναγκάζουν πολλές ευρωπαϊκές χώρες να επαναπροσδιορίσουν την στρατηγική τους για την αντιμετώπιση της πανδημίας. Όπως σημείωσε ο καθηγητής, κατά τη διάρκεια της τακτικής σύσκεψης υπό τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, «η επιδημία συνεχίζει να μας απειλεί. Χρειάζεται διαρκής επιφυλακή. Ανησυχώ για τα μεταλλαγμένα στελέχη τα οποία οδηγούν σε επαναπροσδιορισμό της στρατηγικής αντιμετώπισης της πανδημίας σε πολλές ευρωπαϊκές χώρες».
Σε τοποθέτηση που είχε κάνει, εξάλλου, ο κ. Τσιόδρας σε διαδικτυακή εκδήλωση στο πλαίσιο του «20ου Πανελλήνιου Συνεδρίου Λοιμώξεων», είχε υπογραμμίσει ότι ο κορωνοϊός είναι εδώ και θα μείνει και επισήμανε ότι εκτός από τα εμβόλια, η ανοσία θα είναι πλέον και φυσική, πιθανόν μακράς διαρκείας, ενώ αυτό που θα μας απασχολήσει στο επόμενο διάστημα είναι οι μεταλλάξεις. Βασικές παράμετροι γι’ αυτήν την περίοδο θα είναι “ο εμβολιασμός μας μια φορά τον χρόνο και η αντιμετώπιση του ιού με έξυπνα μέτρα που θα έχουν ευρεία κοινωνική αποδοχή”, τόνισε.
Είναι χαρακτηριστική δε και η τοποθέτηση του πρωθυπουργού κατά τη διάρκεια της σύσκεψης, ο οποίος εξέφρασε τον προβληματισμό του για το ότι πολλοί πολίτες φαίνεται να πιστεύουν ότι έχουμε ήδη ξεμπερδέψει με την πανδημία. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης ζήτησε πολύ μεγάλη προσοχή τις επόμενες εβδομάδες και πλήρη εφαρμογή των μέτρων που έχουν απομείνει, ενώ επεσήμανε ότι «θα είμαστε αυστηροί στην επιβολή του νόμου». «Ελευθερία δεν σημαίνει ανευθυνότητα», πρόσθεσε και ζήτησε από τους πολίτες να τηρήσουν πλήρως τα μέτρα και από τους επαγγελματίες, ειδικά της εστίασης, να εφαρμόσουν απόλυτα τα μέτρα που έχουν καταρτιστεί με βάση τις συστάσεις των ειδικών. «Βεβαίως και βλέπουμε μία σημαντική αποκλιμάκωση στον αριθμό των κρουσμάτων, στις εισαγωγές στα νοσοκομεία και στις διασωληνώσεις, η πανδημία όμως είναι ακόμα εδώ, καραδοκεί, το τείχος ανοσίας δεν έχει χτιστεί ακόμα στο βαθμό που θα θέλαμε, παρότι εμβολιάζουμε παραπάνω από 100.000 συμπολίτες μας κάθε μέρα», είπε ο πρωθυπουργός.
Η «αθηναϊκή μετάλλαξη» – Εντοπίζεται στο 30% των δειγμάτων στο Λεκανοπέδιο
Εκτός από τη βρετανική μετάλλαξη, που έχει επικρατήσει στη χώρα μας, ένα ακόμη μεταλλαγμένο στέλεχος του κορωνοϊού προκαλεί ανησυχία στους ειδικούς. Σύμφωνα με δημοσίευμα το ρεπορτάζ της Realnews της Κυριακής, ένα άγνωστο μεταλλαγμένο στέλεχος του SARS-CoV-2 αναπτύσσεται και εξαπλώνεται στη χώρα μας και συγκεκριμένα στην Αττική. Το στέλεχος Β.1.1.318 -γνωστό και ως «αθηναϊκή μετάλλαξη»-, που εντοπίζεται περίπου στο 30% των δειγμάτων τα οποία αναλύονται στο Λεκανοπέδιο, προκαλεί ανησυχία καθώς είναι πιθανόν να εμφανίζει ανθεκτικότητα στα αντισώματα που προκύπτουν είτε από φυσική ανοσία είτε από εμβολιασμό.
Η παγκόσμια επιστημονική κοινότητα παρακολουθεί με μεγάλη ανησυχία την εμφάνιση των νέων στελεχών του κορωνοϊού και προειδοποιεί για τον κίνδυνο εμφάνισης ενός τέταρτου σφοδρού επιδημικού κύματος από μεταλλαγμένα στελέχη, ανθεκτικά στον εμβολιασμό. Στη χώρα μας, το Εθνικό Δίκτυο Γονιδιωματικής Επιτήρησης του ΕΟΔΥ παρακολουθεί στενά τις νέες μεταλλάξεις και την εξάπλωσή τους στον πληθυσμό. Στην τελευταία έκθεσή του αναφέρεται ότι, πανελλαδικά, στα 11.811 δείγματα που έχουν ελεγχθεί, οι πιο συχνές μεταλλάξεις ειδικού ενδιαφέροντος που έχουν ταυτοποιηθεί είναι η βρετανική Β.1.1.7 (66,91%), η αθηναϊκή B.1.1.318 ( 7,02%) και η αφρικανική B.1.351 (0,63%).
Το ανησυχητικό είναι ότι στο Λεκανοπέδιο της Αττικής το τελευταίο διάστημα εξαπλώνεται το άγνωστο μεταλλαγμένο στέλεχος B.1.1.318, που φέρει χαρακτηριστικά τα οποία απαντώνται και σε άλλα μεταλλαγμένα στελέχη.
Ο καθηγητής Δημήτρης Θάνος, πρόεδρος του Επιστημονικού Συμβουλίου του Ιδρύματος Ιατροβιολογικών Ερευνών της Ακαδημίας Αθηνών, που πρωτοστατεί στη γονιδιωματική επιτήρηση του SARS-CoV-2 στη χώρα μας, εξηγεί ότι ο αριθμός των περιστατικών με αυτή τη μετάλλαξη που εντοπίστηκαν στη χώρα μας είναι μεγαλύτερος από τον αριθμό όλων των περιστατικών που έχουν καταγραφεί παγκοσμίως. Σύμφωνα με τον καθηγητή, το συγκεκριμένο στέλεχος εντοπίστηκε στη χώρα μας τον περασμένο Φεβρουάριο σε αλλοδαπό, ωστόσο δείχνει μια ανησυχητική δυναμική αύξηση της διασποράς του, καθώς σε μικρό χρονικό διάστημα ανταγωνίζεται τη βρετανική μετάλλαξη που επικρατεί στην Αττική.
«Το Β.1.1.318 φαίνεται ότι έχει πλεονεκτήματα που ευνοούν την επικράτησή του, καθώς ανταγωνίζεται το βρετανικό στέλεχος που εντοπίζεται στο 70% των δειγμάτων», επισημαίνει ο κ. Θάνος και τονίζει χαρακτηριστικά ότι πρόκειται για «μάχη γιγάντων». Όπως εξηγεί ο καθηγητής, το συγκεκριμένο στέλεχος φέρει στοιχεία από άλλες μεταλλάξεις που εμφανίζουν ανθεκτικότητα στα εξουδετερωτικά αντισώματα, όπως είναι η νοτιοαφρικανική, η βραζιλιάνικη και η μετάλλαξη της Καλιφόρνιας. «Ακόμα δεν γνωρίζουμε πολλά πράγματα για το Β.1.1.318, ωστόσο το γεγονός ότι ανταγωνίζεται επιτυχώς το βρετανικό στέλεχος, το οποίο κατάφερε να επικρατήσει έναντι των άλλων, δείχνει δυναμική που πρέπει να μας προβληματίσει», εξηγεί ο κ. Θάνος.