Κάτι άλλαξε τα τελευταία χρόνια στην Κρήτη και η μακροζωία που ήταν το χαρακτηριστικό του νησιού εξελίσσεται σε μειωμένο προσδόκιμο ζωής, λόγω εμφραγμάτων και παχυσαρκίας.
Κάτι μεσολάβησε που επέδρασε καταλυτικά και ο μακρύς και υγιής βίος των κρητικών μοιάζει παρελθόν.
Ο Μανώλης Παπουτσάκης, σεφ, σημειώνει ότι η λέξη δίαιτα σημαίνει και τρόπος ζωής. Πριν από 50 χρόνια οι κρητικοί κατανάλωναν τεράστιες ποσότητες ελαιολάδου. Παράλληλα, όμως περπατούσαν. Διένυαν πολλά χιλιόμετρα για να πάνε στα ζώα στα χωράφια. Σήμερα μετακινούνται με τα αυτοκίνητα, κάνουν όλες τις αγροτικές εργασίες με μηχανήματα.
«Εάν καταναλώνεις τις τροφές της κρητικής γής και το σώμα δεν ακολουθεί έναν ανάλογο τρόπο τότε αυτό μεταφράζεται σε περιττό λίπος. Για να συλλεχτεί ένα πιάτο άγρια χόρτα ένας άνθρωπος χρειάζεται να σκύψει 40-50 φορές. Είναι μια ιδεώδης άσκηση για ολόκληρο το σώμα».
Υπάρχει μια μικρή σύγχιση σε σχέση με την κατανάλωση κρέατος, τονίζει ο κ. Παπουτσάκης. Παλαιότερα κατανάλωναν πολύ λίγο ή καθόλου μοσχάρι, γιατί η κρητική γη δεν διαθέτει πεδιάδες να βοσκήσουν. Αντιθέτως, έτρωγαν πολλά χόρτα και σαλιγκάρια, κουνέλια, αρνιά, κατσίκια το Πάσχα και τα χριστούγεννα χοιρινό. «Εάν βγάλουμε το πολύ κρέας από την διατροφή, το κρατήσουμε μια φορά την εβδομάδα και αρχίσουμε να ασκούμαστε στην εξοχή όλα θα επανέλθουν στην προτέρα κατάσταση».
Εκείνο που ανησυχεί τον κ. Παπουτσάκη, είναι ο τρόπος ζωής ιδιαίτερα των μικρών παιδιών που έχουν τάση στην παχυσαρκία και αυτό θα παραμείνει και στην ενήλικη ζωή τους. Εάν θέλουμε να πάμε μπροστά γαστρονομικά πρέπει να πάμε πίσω με τα παλιά παραδοσιακά προϊόντα καταλήγει. Στο 1ο Διεθνές Συνέδριο του Πανεπιστημίου Yale, για την Γαστρονομία και τον Πολιτισμό, που πραγματοποιήθηκε στο Ηράκλειο, οι επιστήμονες διαπίστωσαν ότι το νησί καταγράφεται το υψηλότερο ποσοστό εμφραγμάτων και τα υψηλότερα ποσοστά παχυσαρκίας στην Ελλάδα, η υψηλότερη κατανάλωση κόκκινου κρέατος και η χαμηλότερη φυσική δραστηριότητα. Οι Κρητικοί ακολουθούν τα δυτικά πρότυπα ζωής, την ώρα που οι δυτικοί προσπαθούν να ανακαλύψουν τον κρητικό τρόπο ζωής.
Πηγή: ertnews.gr