Όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση, από την πρώτη φάση της εμφάνισης της πανδημίας τον Μάρτη του 2020, προέκυψαν σοβαρά προβλήματα στον κλάδο των κατασκευών που αφορούν τόσο την ασφάλεια της υγείας των εργαζομένων στους χώρους δουλειάς, όσο και τη διασφάλιση του εισοδήματός τους.
Σύμφωνα με τους οικοδόμους, τα νέα περιοριστικά μέτρα επιδεινώνουν ακόμη περισσότερο το ήδη οξυμένο πρόβλημα ενώ ακόμη χειρότερα είναι τα πράγματα για τους άνεργους οικοδόμους, οι οποίοι δεν έχουν κανένα δικαίωμα επιδότησης από τον ΟΑΕΔ, ούτε λαμβάνουν κάποια οικονομική ενίσχυση ως μακροχρόνια άνεργοι.
«Είναι αδιανόητο να μην παίρνονται μέτρα για ένα τόσο χτυπημένο τμήμα εργαζομένων που βίωσε τα προηγούμενα χρόνια μεγάλη ανεργία και τώρα βιώνει έντονα τις συνέπειες της πανδημίας και της οικονομικής κρίσης», αναφέρουν οι οικοδόμοι του Ρεθύμνου, ζητώντας να στηριχτούν οικονομικά οι οικοδόμοι και οι άλλοι εργαζόμενοι στις Κατασκευές, όπως έγινε στην πρώτη φάση της πανδημίας.
Αναλυτικά η ανακοίνωση:
«Από την πρώτη φάση της εμφάνισης της πανδημίας του κορωνοϊού, τον Μάρτη του 2020, προέκυψαν σοβαρά προβλήματα στον κλάδο των Κατασκευών που αφορούν τόσο την ασφάλεια της υγείας των εργαζομένων στους χώρους δουλειάς, όσο και τη διασφάλιση του εισοδήματός τους που χτυπήθηκε συνέπεια των περιοριστικών μέτρων που πάρθηκαν.
Οι οικοδόμοι, που δουλεύουν στην ιδιωτική οικοδομή ως ημερομίσθιοι, έχοντας ως άμεσο εργοδότη είτε τον υπεργολάβο που εκτελεί με το συνεργείο του τις οικοδομοτεχνικές εργασίες, είτε τον ιδιοκτήτη της οικοδομής, βρέθηκαν από την πρώτη στιγμή χωρίς εισόδημα. Ο αντικειμενικός φόβος των ιδιοκτητών της οικοδομής ή του σπιτιού που γίνονταν εργασίες συντήρησης (ελαιοχρωματισμοί μερεμέτια κ.ά.) οδήγησε σε άμεση διακοπή των εργασιών.
Στην πρώτη φάση της πανδημίας, μετά από πολλή προσπάθεια της Ομοσπονδίας μας, έγινε κατορθωτό η κυβέρνηση και τα αρμόδια υπουργεία να εντάξουν τους οικοδόμους, αλλά και άλλες συναφείς ειδικότητες, όπως δασεργάτες, ξυλουργούς, υδραυλικούς κ.ά. με παρόμοια προβλήματα, στο μηχανισμό στήριξης και να γίνουν δικαιούχοι των 800 ευρώ.
Με τη λήξη της καραντίνας, μετά το πρώτο κύμα της πανδημίας και τη χαλάρωση των περιοριστικών μέτρων, οι εργαζόμενοι στην απλή συμβατική (ιδιωτική) οικοδομή συνεχίζουν να αντιμετωπίζουν πρόβλημα να βρουν μεροκάματο. Όλο το καλοκαίρι, ένα μέρος αυτών των εργαζομένων δούλεψε περιστασιακά. Ακόμη και όσοι απέκτησαν μια πιο “σταθερή” εργασία μετά το καλοκαίρι σε διάφορα οικοδομοτεχνικά έργα και μικρές οικοδομές σήμερα, με την έξαρση της πανδημίας, διακόπτεται η εργασία τους.
Τα νέα περιοριστικά μέτρα ( δεύτερο lockdown), που ανακοινώθηκαν και αφορούν όλη την επικράτεια, επιδεινώνουν ακόμη περισσότερο το ήδη οξυμένο πρόβλημα. Ακόμη χειρότερα είναι τα πράγματα για τους άνεργους οικοδόμους, οι οποίοι δεν έχουν κανένα δικαίωμα επιδότησης από τον ΟΑΕΔ, ούτε λαμβάνουν κάποια οικονομική ενίσχυση ως μακροχρόνια άνεργοι.
Στα μέτρα που ανακοινώθηκαν για τη στήριξη των εργαζομένων, λόγω των συνεπειών του lockdown, λείπουν μέτρα για τους οικοδόμους που έχουν ήδη υποστεί μεγάλη απώλεια εισοδήματος και εργασίας.
Αν ήταν μια φορά αναγκαία η ένταξη των οικοδόμων στον μηχανισμό στήριξης των 800 ευρώ στο πρώτο κύμα της πανδημίας, σήμερα, είναι εκατό φορές πιο αναγκαία.
Είναι αδιανόητο να μην παίρνονται μέτρα για ένα τόσο χτυπημένο τμήμα εργαζομένων που βίωσε τα προηγούμενα χρόνια μεγάλη ανεργία και τώρα βιώνει έντονα τις συνέπειες της πανδημίας και της οικονομικής κρίσης.
Απαιτούμε, άμεσα:
- Να στηριχτούν οικονομικά οι οικοδόμοι και οι άλλοι εργαζόμενοι στις Κατασκευές, όπως έγινε στην πρώτη φάση της πανδημίας.
- Να στηριχτούν οικονομικά οι άνεργοι που δεν έχουν κανένα δικαίωμα επιδότησης.
Επιπλέον,
- Πρέπει να βελτιωθούν οι προϋποθέσεις της χορήγησης του επιδόματος ανεργίας ώστε να μπορούν άνεργοι οικοδόμοι να το λαμβάνουν.
Σήμερα, η βασική προϋπόθεση χορήγησης του επιδόματος ανεργίας είναι η ύπαρξη 100 ενσήμων το τελευταίο 14μηνο πριν την απόλυση εξαιρουμένων των 2 τελευταίων μηνών.
Είναι απόλυτη ανάγκη αυτή η προϋπόθεση να βελτιωθεί τουλάχιστον σε 50 ένσημα με την προσάυξηση το τελευταίο 14μηνο, έτσι ώστε ο άνεργος οικοδόμος να λάβει επίδομα ανεργίας για όλο το χρόνο ανεργίας.