Ανατροπή με τις ώρες εξοικονόμησης της ηλεκτρικής ενέργειας φέρνει ο κανονισμός της Κομισιόν που αφορά στα κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Η Πρόταση Κανονισμού της Ευρωπαϊκής Επιτροπής «οριοθετεί» ως ώρες (τιμολογιακής) αιχμής για την εξοινονόμηση ενέργειας τις ώρες κατά τις οποίες οι τιμές χονδρικής της επόμενης ημέρας αναμένεται να είναι υψηλότερες, με βάση τις προβλέψεις των διαχειριστών συστημάτων μεταφοράς και αγοράς της ηλεκτρικής ενέργειας.
Συνεπώς, αλλάζουν τα δεδομένα και δεν είναι πλέον ώρες αιχμής αυτές που θεωρείται ότι υπάρχει μεγαλύτερη ζήτηση στο ρεύμα, αλλά αυτές όπου η χονδρική τιμή του ρεύματος αναμένεται να είναι υψηλότερη.
Με βάση τα στοιχεία του ΑΔΜΗΕ, αν λάμβανε κανείς υπόψη μόνο τη ζήτηση για ρεύμα, τότε θα κατέληγε στο συμπέρασμα ότι οι ώρες αιχμής είναι μετά τις 7 το απόγευμα. Ωστόσο, ο ορισμός της Κομισιόν ανατρέπει τις μέχρι τώρα προβλέψεις.
Πάντως, οι οριστικές αποφάσεις για την εξοικονόμηση ενέργειας θα πρέπει να «εγκριθούν» από το Συμβούλιο των Υπουργών Ενέργειας. Με δεδομένη την πρόθεση του υπουργείου Ενέργειας να μη θιγούν τα νοικοκυριά από τα υποχρεωτικά μέτρα εξοικονόμησης, η συμβολή των μεγάλων ενεργοβόρων επιχειρήσεων φαντάζει πιο περίπλοκη, αφού οι ώρες αιχμής καταλαμβάνουν και ώρες πλήρους παραγωγικής διαδικασίας.
Σήμερα, στο Χρηματιστήριο Ενέργειας, οι υψηλότερες τιμές καταγράφονται από τις 7 μέχρι τις 9 το πρωί ενώ ελαφρώς χαμηλότερα κινούνται οι τιμές στο δίωρο 7 με 9 το βράδυ.