Δημοσιεύτηκε στο ΦΕΚ, το άρθρο 111 του Ν. 4850 (ΦΕΚ Α 208), στο οποίο προβλέφθηκε η παράταση μέχρι τις 31 Μαρτίου του 2022 της αναστολής εκτέλεσης πρωτοκόλλων κατεδάφισης και διοικητικής αποβολής «για έργα που υφίστανται πριν τις 9.3.2021, κάθε είδους, που έχουν κατασκευαστεί στον αιγιαλό, την παραλία, την όχθη, την παρόχθια ζώνη, το υδάτινο στοιχείο, τον πυθμένα και το υπέδαφος του βυθού της θάλασσας, λιμνοθάλασσας, λίμνης και κοίτης πλεύσιμου ποταμού χωρίς να υφίσταται απόφαση παραχώρησης της χρήσης αυτών».
Η ρύθμιση έχει ως εξής:
“Αναστολή εκτέλεσης πρωτοκόλλων κατεδάφισης και διοικητικής αποβολής – Τροποποίηση του άρθρου 247 του ν. 4782/2021 (Α’ 36)
Το άρθρο 247 του ν. 4782/2021 (Α’ 36) τροποποιείται ως προς την προθεσμία αναστολής και το άρθρο διαμορφώνεται ως εξής:
«Αναστέλλεται μέχρι τις 31.3.2022 η εκτέλεση πρωτοκόλλων κατεδάφισης και διοικητικής αποβολής για έργα που υφίστανται πριν τις 9.3.2021, κάθε είδους, που έχουν κατασκευαστεί στον αιγιαλό, την παραλία, την όχθη, την παρόχθια ζώνη, το υδάτινο στοιχείο, τον πυθμένα και το υπέδαφος του βυθού της θάλασσας, λιμνοθάλασσας, λίμνης και κοίτης πλεύσιμου ποταμού χωρίς να υφίσταται απόφαση παραχώρησης της χρήσης αυτών.»
Να σημειώσουμε πως τόσο η ΠΟΞ όσο και ο ΣΕΤΕ με επιστολές τους προς τους συναρμόδιους υπουργούς είχαν θέσει το θέμα της νομιμοποίησης κατασκευών στον αιγιαλό και της σχετικής διαδικασίας.
Ως γνωστόν πολλές ξενοδοχειακές μονάδες έχουν κατασκευάσει, εδώ και πολλά έτη, εγκαταστάσεις στον έμπροσθεν αυτών χώρο του αιγιαλού. Εγκαταστάσεις που σε πολλές περιπτώσεις, όπως υποστηρίζουν, έγιναν για αντικειμενικούς λόγους, προκειμένου να αποφευχθεί περαιτέρω διάβρωση του εδάφους, είναι καλαίσθητες και προσαρμοσμένες στην γεωμορφία της ακτογραμμής.
Η απόφαση του Υπουργείου Περιβάλλοντος για προσωρινή αναστολή των πρωτοκόλλων κατεδάφισης των εγκαταστάσεων αυτών, θεωρείται από τον κλάδο θετικό βήμα όμως εκείνο που ζητά είναι μια διάταξη που θα προβλέπει την ακριβή διαδικασία και τους όρους και προϋποθέσεις νομιμοποίησης των εγκαταστάσεων αυτών