Με άνοδο της τάξης του 6,5% στο σύνολο της Επικράτειας στις τιμές ακινήτων, μας αποχαιρέτισε το 2019. Αυτό ενίσχυσε την πεποίθηση ότι στο υπουργείο Οικονομικών θα πρέπει να βγάλουν… λαγούς από το καπέλο για να μην υπάρξουν επιβαρύνσεις από τις νέες αντικειμενικές αξίες.
Σύμφωνα με τα στοιχεία του spitogatos.gr, οι τιμές πώλησης των ακινήτων διατήρησαν την ανοδική τους πορεία το Δεκέμβριο, καταγράφοντας αύξηση 0,7% σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα. Εάν, δε, γίνει σύγκριση με το 2018, τότε καταγράφεται μια εντυπωσιακή αύξηση της τάξης του 8,2%, η οποία δεν μπορεί να αποσυνδεθεί από τις προσδοκίες που καλλιέργησαν τα πρώτα μέτρα και οι εξαγγελίες για την τόνωση της οικοδομής, αλλά κι από την ώθηση που έδωσε η ζήτηση Airbnb και Golden Visa.
Πάνω σε αυτά τα δεδομένα θα δουλέψουν οι ορκωτοί εκτιμητές, που θα αναλάβουν το δύσκολο έργο της ευθυγράμμισης των αντικειμενικών αξιών με τις τρέχουσες εμπορικές αξίες. Αναμφίβολα η αύξηση των αγοραπωλησιών το τελευταίο 12μηνο επιτρέπει την εξαγωγή πιο ασφαλών συμπερασμάτων για τα επίπεδα των εμπορικών τιμών, ωστόσο όπως παρατηρούν συμβολαιογράφοι και μεσίτες, αυτή η εικόνα δεν συναντάται σε όλη την Επικράτεια και ως εκ τούτου παραμένει υψηλός ο βαθμός δυσκολίας του εγχειρήματος.
Τιμές ακινήτων: «Φρένο» του ΥΠΟΙΚ στις επιβαρύνσεις των λαϊκών περιοχών
Στο υπουργείο Οικονομικών είναι, πάντως, ειλημμένη η απόφαση να μην οδηγήσει αυτή η άσκηση σε επιβαρύνσεις στις αποκαλούμενες «λαϊκές» περιοχές. Έτσι, αν για παράδειγμα οι εκτιμητές επιβεβαιώσουν την αύξηση κατά περίπου 10% στα προάστια της Δυτικής Αττικής και προσαρμόσουν αναλόγως τις Τιμές Ζώνης, στο υπουργείο Οικονομικών είναι έτοιμοι να παρέμβουν στους συντελεστές ή/και στα κλιμάκια του ΕΝΦΙΑ, προκειμένου να απορροφηθούν πλήρως οι αυξήσεις.
Από την άλλη μεριά, ακόμα κι αν το υπουργείο Οικονομικών ενεργήσει πυροσβεστικά όσον αφορά στον ΕΝΦΙΑ, οι νέες αντικειμενικές αξίες θα επηρεάσουν τους λοιπούς φόρους ακινήτων, δηλαδή για αγορές, γονικές παροχές, κληρονομιές, τα τεκμήρια διαβίωσης και τα περιουσιακά όρια για την καταβολή κοινωνικών επιδομάτων, όπως επίσης τα πάσης φύσεως Τέλη που συνδέονται με αυτές.
Όπως προκύπτει από τις μέσες τιμές ανά περιοχή, φαίνεται ότι πλην ελαχίστων περιπτώσεων, καταγράφονται αυξήσεις, οι οποίες σε ουκ ολίγες περιπτώσεις ξεπερνούν το μέσο όρο της Επικράτειας. Για παράδειγμα στο κέντρο της Αθήνας καταγράφεται αύξηση 10,7% σε σχέση με το αντίστοιχο περσινό χρονικό διάστημα, ενώ η μεγαλύτερη αύξηση καταγράφεται στο δήμο της Θεσσαλονίκης, όπου ξεπερνά το 32%!!!
Δείτε εδώ σε τι τιμές πωλούνται τα ακίνητα και τις σχετικές μεταβολές.
Πηγή: iefimerida.gr