Το απόγευμα θα γίνουν οι ανακοινώσεις για την χαλάρωση των μέτρων του lockdow από τον υφυπουργό Πολιτικής Προστασίας Νίκο Χαρδαλιά αναφέρουν πληροφορίες.
Οι ανακοινώσεις για την σταδιακή χαλάρωση των μέτρων που αναμένεται να κάνει ο Νίκος Χαρδαλιάς θα γίνουν στις 18:00 το απόγευμα και αφού θα έχει ολοκληρωθεί η συνεδρίαση της επιτροπής των ειδικών.
Η επιτροπή συνεδριάζει και όπως είπε και ο πρωθυπουργός στην συνάντηση που είχε με την Πρόεδρο της Δημοκρατίας, θα λάβει υπόψιν της δυο δεδομένα. Από την μια τα πολύ ψηλά επιδημιολογικά στοιχεία και από την άλλη την κόπωση των πολιτών. Είναι πολύ πιθανό η συζήτηση να διαρκέσει αρκετά και να μην ολοκληρωθεί τη σημερινή ημέρα αλλά τα μέλη της Επιτροπής να ζητήσουν να επανέλθουν σε νεότερη συνεδρίαση.
Η εύρεση της “χρυσής τομής” άλλωστε δεν είναι εύκολη. Ισως είναι η δυσκολότερη στιγμή αποφάσεων για τους ειδικούς, με όλες τις πλευρές να … πιέζουν: Από τη μία το τρίτο επιδημικό κύμα, από την άλλη η ψυχολογική κόπωση και η οικονομία.
Τα νούμερα και η ασφυκτική κατάσταση του Εθνικού Συστήματος Υγείας δεν επιτρέπουν οποιοδήποτε άνοιγμα βάσει της απλής λογικής. Ταυτόχρονα όμως εδώ και παραπάνω από ενάμιση μήνα που είναι η Αττική σε lockdown δεν έχει φανεί η πολυαναμενόμενη πτώση της καμπύλης και τα μέτρα κρίνεται ότι χρειάζεται να αναπροσαρμοστούν.
Η πολύ καλά οργανωμένη λειτουργία των εμπορικών καταστημάτων, μέσω του click away, σύμφωνα με τα μέλη της Επιτροπής, θα μπορούσε να είναι ένα σχετικά “ουδέτερο” άνοιγμα. Εφόσον, βέβαια, δε συνοδευτεί από αυξημένη κινητικότητα για διάφορους άλλους λόγους.
Επιπλέον, οι ειδικοί επιθυμούν να έχει ξεκινήσει η διάθεση των self tests για να προχωρήσουν στη δειλή επαναλειτουργία των καταστημάτων, έτσι ώστε να υπάρχει καλύτερη επιδημιολογική εικόνα και άμεση αυτοαπομόνωση θετικών. Αυτό είναι και ένα σημείο για το οποίο ενδεχομένως υπάρξει έντονη συζήτηση, μιας και η κυβέρνηση επιθυμεί την επανεκκίνηση του λιανεμπορίου από την ερχόμενη Δευτέρα, 5 Απριλίου.
Σε κάθε περίπτωση, μέλη της αρμόδιας Επιτροπής θεωρούν μεγάλο ρίσκο το όποιο άνοιγμα τη δεδομένη στιγμή και θα ήθελαν να περιμένουν και άλλων ημερών τα στοιχεία, μήπως και φανεί σταθεροποίηση.
Οι σταθεροποιητικές ή και πτωτικές τάσεις που καταγράφηκαν στο ιικό φορτίο του Sars-CoV-2 στα αστικά λύματα των περιοχών που ελέγχονται από το Εθνικό Δίκτυο Επιδημιολογίας Λυμάτων του ΕΟΔΥ την εβδομάδα 22-28 Μαρτίου σε σχέση με την εβδομάδα 15-21 Μαρτίου 2021, άφησαν μια “χαραμάδα” αισιοδοξίας. Σύμφωνα με τα στοιχεία που ανακοινώθηκαν, οι πτωτικές τάσεις κυμαίνονται από -32% στον Άγιο Νικόλαο μέχρι -71% στα Χανιά. Οριακές κρίνονται οι πτωτικές τάσεις στην Αττική (-12%) και στο Ηράκλειο Kρήτης (-23%) καθώς και η ανοδική τάση στη Θεσσαλονίκη (+11%), όπου οι μεταβολές εμπίπτουν κοντά στα όρια της εργαστηριακής αβεβαιότητας. Επίσης, σταθερή παραμένει ουσιαστικά η συγκέντρωση του ιικού φορτίου στα αστικά λύματα της Λάρισας (-3%) και του Ρεθύμνου (-2%).
Το σίγουρο είναι ότι για τον επόμενο μήνα οι ειδικοί προβλέπουν να συνεχίζεται η πίεση του ΕΣΥ. Υπενθυμίζεται ότι οι νοσηλείες ακολουθούν περίπου δύο εβδομάδες τα κρούσματα, συνεπώς το χθεσινό “ρεκόρ” θα αποτυπωθεί στα νοσηλευτικά ιδρύματα σε 15 ημέρες. Επίσης, συνήθως το 10%-15% των θετικών κρουσμάτων θα χρειαστεί νοσηλεία και το 5% ΜΕΘ. Γίνεται, επομένως, εύκολα αντιληπτό ότι η ένταση του κύματος στα νοσοκομεία δεν θα υποχωρήσει άμεσα. Οι διασωληνωμένοι έφτασαν χθες τους 741 και οι νοσηλευόμενοι με κορωνοϊό σε όλη τη χώρα ξεπερνούν τις 5000.
Πηγή: eleftherostypos.gr