Η Παιδοψυχολόγος Αλεξάνδρα Καππάτου και ο Γιάννης Δρακόπουλος, μαθητής λυκείου, μίλησαν στο «MEGA Σαββατοκύριακο» για τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και τον εθισμό των εφήβων.
Στην Αυστραλία έγινε νόμος η απαγόρευση πρόσβασης στα social media για σνήλικους κάτω των 16 ετών, ενώ και η Ελλάδα προσανατολίζεται στον περιορισμό τους στους ανήλικους.
Στο μέτρο αυτό αντιδρά η μαθητική κοινότητα.
«Εγώ και η συντριπτική πλειοψηφία της μαθητικής κοινότητας διαφωνούμε στο ότι οι συζητήσεις για την απαγόρευση των social media θα αποφέρουν θετικά αποτελέσματα. Τα social media αποτελούν ένα εργαλείο το οποίο μπορείς να αξιοποιήσεις θετικά ή αρνητικά. Αυτό που πιστεύουμε είναι ότι πρέπει να καλλιεργηθεί η συνείδηση για το πώς μπορούμε όντως να αξιοποιήσουμε τα social media. Με την απαγόρευση ίσως και να υπάρχουν και αρνητικά αποτελέσματα. Θα βγει μια άρνηση από τους εφήβους που μπορεί να δρουν κρυφά. Το να δρουν κρυφά σημαίνει ότι δεν υπάρχει κανένας έλεγχος από τους γονείς, και δεν θα μπορεί να ελεγχθεί η κατάσταση στο με ποιον μιλάνε, τι ανεβάζουν και πώς δρουν μέσα στα social media», είπε ο μαθητής Γιάννης Δρακόπουλος.
«Επηρεαζόμαστε άμεσα από τα social media. Είναι συνειδητή επιλογή το πώς θα περιοριστείς από όλα αυτά. Δεν ασπάζεσαι όλα όσα βλέπεις», συμπλήρωσε.
Για τα social media και την επίδραση στους νέους, αλλά και το μέτρο που εξετάζεται μίλησε η κ. Καππάτου.
«Το κινητό σε όλους μας είναι η επέκταση του χεριού μας. μέσα απ΄ τις πλατφόρμες social media τα παιδιά εκφράζονται, μοιράζονται πράγματα, ενημερώνονται. Έχουν ανάγκη να ανήκουν σε ομάδες, είναι ένα μέσο αυτοέκφρασης. Η κατάχρηση σε αυτά κρύβουν κάποιους κινδύνους. Μέσα στα social media βλέπουν και ένα μοντέλο ζωής όπου επηρεάζει η αυτοεκτίμησή τους. Τους δημιούργει άγχος και ανασφάλεια και στην εικόνα τους. Πολλά που προβάλλονται στα social media ενισχύουν τις διατροφικές διαταραχές. Αυτά έχουν να κάνουν με την κατάχρηση», τόνισε.
Και συνέχισε η κ. Καππάτου: «Είναι καλό ένας έφηβος να είναι κομμάτι μίας ομάδας αλλά το θέμα είναι τι μέτρο μπορεί να πάρει και πώς μπορεί να προστατευθεί. Η ηλικία είναι περίπου τα 12 έτη που μπαίνουν στα social media αλλά μπαίνουν και μικρότερες ηλικίες με την συγκατάθεση των γονέων. Αυτό μας δημιουργεί προβλήματα»