«Περιμένουμε μια τουριστική σεζόν πολύ καλή, τα έσοδα ελπίζουμε ότι θα είναι αυξημένα, άρα όποιος δημοσιονομικός χώρος δημιουργηθεί το αρμόδιο επιτελείο, το αρμόδιο υπουργείο, συνολικά η κυβέρνηση θα δει πώς μπορούν να αξιοποιηθούν για να στηρίξουμε ακόμη περισσότερο τους πολίτες, διότι το πρόβλημα με την ακρίβεια είναι πάρα πολύ μεγάλο», τόνισε ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κώστας Σκρέκας, μιλώντας στο Πρώτο Πρόγραμμα 91,6 και 105,8 και στην εκπομπή με την Ευαγγελία Μπαλτατζή.
«Για τα καύσιμα κίνησης θα στηρίξουμε ακόμη παραπάνω εφόσον υπάρξει δημοσιονομικός χώρος. Είμαι βέβαιος ότι το οικονομικό επιτελείο το γνωρίζει πολύ καλά αυτό το τεράστιο πρόβλημα με τις πολύ υψηλές τιμές στις αντλίες, αλλά από την άλλη δυστυχώς πρέπει να αξιοποιήσουμε τις περιορισμένες δυνατότητες του κρατικού προϋπολογισμού. Έχουμε ζητήσει πριν μήνες ευρωπαϊκή στήριξη με τη δημιουργία Ευρωπαϊκού Ταμείου Ενεργειακής Αλληλεγγύης», ανέφερε, διευκρινίζοντας ότι «οποιαδήποτε στήριξη έρθει από την Ευρώπη θα δοθεί ολόκληρη στους πολίτες», καθώς «θα είναι πέρα και πάνω από αυτά που ήδη έχουμε ανακοινώσει». «Δεν θέλουμε να συμψηφίσουμε τις επιδοτήσεις που έχουμε δώσει στην ενέργεια με τα χρήματα από την Ευρώπη. Αυτά, αν και όταν έρθουν, θα τα αξιοποιήσουμε επιπροσθέτως για να στηρίξουμε εκείνους που θέλουν περισσότερη στήριξη», διαβεβαίωσε.
Ωστόσο, όπως είπε, η βασική προτεραιότητα για την κυβέρνηση είναι το ηλεκτρικό ρεύμα, γιατί είναι ανελαστική ζήτηση, από τη στιγμή – που όπως είπε- ένα σπίτι δεν μπορεί να μείνει χωρίς θέρμανση τον χειμώνα επειδή το ρεύμα είναι πολύ ακριβό, ή χωρίς κλιματισμό το καλοκαίρι, ειδικά αν υπάρχουν ευαίσθητες ομάδες.
Αναφορικά με την φορολόγηση των υπερεσόδων των εταιρειών ενέργειας, ο κ. Σκρέκας υπογράμμισε ότι το τελικό ποσό θα προκύψει από την τιμή που έχει προσδιορίσει η ΡΑΕ, αφαιρώντας τις εκπτώσεις που επίσης έχει προσδιορίσει η Ρυθμιστική Αρχή, τις άμεσες εκπτώσεις και τα σταθερά τιμολόγια ανά προμηθευτή, «το οποίο αυτό μένει μόνο να προσδιοριστεί», δήλωσε. «Ό,τι προκύψει θα φορολογηθεί με 90%. Η Ελλάδα είναι η μόνη χώρα στην Ευρώπη που θα ανακτήσει υπερέσοδα από την παραγωγική δραστηριότητα καθετοποιημένων εταιρειών ηλεκτρικής ενέργειας. Θα υπάρξει νομοθετική διάταξη που θα προσδιορίζει ακριβώς τον μαθηματικό τύπο από τον οποίο θα προκύπτει το ποσό. Θα είναι ένα ποσό πολύ μεγάλο», είπε χαρακτηριστικά, επισημαίνοντας ότι «τα χρήματα αυτά θα επιστραφούν στους Έλληνες καταναλωτές».
Ο ίδιος έφερε ως παράδειγμα τη γειτονική Ιταλία, η οποί «φορολογεί με 10% τα υπερέσοδα, ενώ εμείς θα τα φορολογήσουμε με 90%», λέγοντας πως μέχρι στιγμής καμία ευρωπαϊκή χώρα – ούτε καν η Ιταλία- δεν έχει ανακτήσει έστω και ένα ευρώ.
Ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, ανέφερε αναλυτικά τα μέτρα στήριξης που έχει ήδη εξαγγείλει η κυβέρνηση για καύσιμα και το ρεύμα. Ειδικά για την ακρίβεια στην ηλεκτρική ενέργει, είπε ότι «από την 1η Ιουλίου, προωθούμε μια βασική – θεσμική παρέμβαση, αλλάζοντας τον τρόπο με τον οποίο προσδιορίζεται η χονδρική τιμή ηλεκτρικής ενέργειας, αποσυνδέουμε τη χονδρική τιμή από την τιμή του φυσικού αερίου που είναι το μεγάλο πρόβλημα». «Βάζουμε πλαφόν στη χονδρική αγορά από τη μια και από την άλλη ερχόμαστε και βάζουμε και ένα πλαφόν στη λιανική, ώστε να απορροφήσουμε για όλα τα οικιακά τιμολόγια, είτε είναι κύριας ή μη κύριας κατοικίας και ανεξαρτήτως κατανάλωσης το 85% της αύξησης. Για 1.250.000 μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις απορροφούμε το 82% της αύξησης. Για τους δικαιούχους Κοινωνικού Τιμολογίου απορροφούμε το 100% της αύξησης και για τους αγρότες απορροφούμε το 90% με 95% της αύξησης. Ταυτόχρονα καταργούμε για όσο διάστημα διαρκεί αυτός ο νέος μηχανισμός τη ρήτρα αναπροσαρμογής», ξεκαθάρισε ο κ. Σκρέκας.