Η κακοποίηση στην Κρήτη είναι ένα πρόβλημα το οποίο είναι ιδιαίτερα έντονο τα τελευταία χρόνια.
Είναι ένα ζήτημα, για το οποίο υπάρχει ενημέρωση, υπάρχει μια εκστρατεία για την προστασία των γυναικών και των παιδιών που βιώνουν τη βία εντός του οικογενειακού περιβάλλοντος.
Και όμως τα κρούσματα εξακολουθούν να υφίστανται. Είναι χαρακτηριστικό ότι συνολικά 100 γυναίκες από το 2014 έχουν φιλοξενηθεί στον ξενώνα κακοποίημένων γυναικών στο Ηράκλειο και 61 έχουν δεχτεί φροντίδα χωρίς να μείνουν εκεί.
Αυτά είναι τα επίσημα στοιχεία που δόθηκαν στη δημοσιότητα, στη διάρκεια της εκδήλωσης που έγινε πρόσφατα από την Αντιδημαρχία Κοινωνικών Υπηρεσιών του Δήμου Ηρακλείου με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα για την εξάλειψη της βίας κατά των γυναικών.
Στο χαιρετισμό του ο Δήμαρχος Ηρακλείου Βασίλης Λαμπρινός ειχε πει μεταξύ άλλων ότι υπάρχει βελτίωση στο σοβαρό αυτό ζήτημα. Χρειάζεται όμως διαρκής προσπάθεια για να καταλάβουν όσες γυναίκες βιώνουν προβληματικές καταστάσεις, ότι δεν είναι μόνες.
Από την πλευρά της η αντιδήμαρχος Κοινωνικής Πολιτικής Ρένα Παπαδάκη, ειχε καταθέσει τη δικη της άποψη για το πρόβλημα της κακοποίησης των γυναικών και είχε σταθει σε μια ατάκα του Νίκου Καζαντζάκη, την οποία όπως είπε πρέπει να εχουμε πάντα στο μυαλό μας: «Αν μπορείς κοίταξε το φόβο κατάματα και ο φόβος θα φοβηθεί και θα φύγει».
Ο γνωστός δημοσιογράφος Πάνος Σόμπολος, που επίσης ήταν ομιλητής, ειχε πει ότι είναι πολύ ενθαρρυνικό το γεγονός ότι αφυπνιστηκαν συνειδήσεις και αρκετές Υπηρεσίες ασχολούνται με αυτό το τόσο σοβαρό κοινωνικό πρόβλημα. Αυτές οι Υπηρεσίες θα έπρεπε όμως να έχουν συσταθεί πολλά χρόνια πριν.
«Η ενδοοικογενειακή βία είναι ενα κοινωνικό φαινόμενο που παρατηρείται πολύ. Έχω ασχοληθεί με πολλές υποθέσεις που είχαν και οδυνηρά αποτελέσματα. Τα τελευταία χρόνια έχουν αφυπνιστεί και οι Υπηρεσίες. Ενώ από τις αρχές Νοέμβρη στην αστυνομία συστάθηκαν τμήματα θα ασχολούνται με την αντιμετώπιση της ενδοικ. Βίας.
Έχει εκδοθεί επίσης και εγχειρίδιο για αυτες τις υποθέσεις που είναι ευαίσθητες. Κάλλιο αργά παρά ποτέ», ειχε τονίσει ο κ. Σόμπολος.
Συμφωνα με τον ίδιο – όπως γράφτηκε παραπάνω τα στοιχεία μέσω της αστυνομίας δειχνουν ότι τα περιστατικά είναι αυξημένα κατά 34.5% από το 2014 ως το 2017. «Μιλάμε για πάνω από 3700 περιστατικά. Από αυτά 7 στα 10 θύματα είναι γυναίκες. Τα άλλα παιδιά και ανδρες.
Η πραγματικότητα είναι όμως ακόμη χειροτερη. Το πρόβλημα είναι τεράστιο», είχε πει ο ίδιος.
Τεράστιο πρόβλημα πανελλαδικά
Την ίδια ώρα προκαλεί σοκ η έκταση που έχουν πάρει στη χώρα μας τα κρούσματα ενδοοικογενειακής βίας. Το 2018 σημειώθηκαν 1.372 τραυματισμοί λόγω της βίας που ασκήθηκε μέσα στις οικογένειες. Οι παραβάσεις της νομοθεσίας περί ενδοοικογενειακής βίας ήταν 4.702 για το ίδιο έτος -όσον αφορά τα τετελεσμένα αδικήματα- ενώ είχαμε και 20 απόπειρες.
Σύμφωνα με ρεπορτάζ του Ελεύθερου Τύπου, τα στοιχεία που έχει συλλέξει η Υπηρεσία Αντιμετώπισης Ενδοοικογενειακής Βίας -δημιουργήθηκε τον περασμένο Νοέμβριο από το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη- είναι αποκαλυπτικά.
Η συντριπτική πλειοψηφία των δραστών είναι άνδρες: 4230 έναντι 826 γυναικών. Τα περισσότερα θύματα (4.263) ήταν ελληνικής καταγωγής και 827 αλλοδαποί.
Αντίστοιχα το 2017 καταγράφηκαν πάνω από 4.216 δράστες, από τους οποίους συνελήφθησαν 1.611. Από αυτούς οι 3.497 είναι άνδρες και οι 671 γυναίκες. Παράλληλα, όπως έχει προκύψει από τις καταγραφές της ΕΛ.ΑΣ. για το ίδιο έτος οι περισσότεροι δράστες ήταν Ελληνες (3.523), ενώ οι υπόλοιποι ήταν αλλοδαποί.
Όσον αφορά τα θύματα, τα περισσότερα ήταν γυναίκες (3.196) και 1.025 ήταν άνδρες. Αναφορικά με το 2016 είχαμε 3.829 περιστατικά που καταγγέλθηκαν και αφορούσαν τις παραβάσεις της νομοθεσίας περί ενδοοικογενειακής βίας, με τους περισσότερους δράστες (2.858) να είναι άνδρες. Επιπρόσθετα, 2.696 γυναίκες ήταν τα περισσότερα θύματα για τον ίδιο χρόνο.
«Δίνουμε φωνή στα θύματα και σπάμε τον κύκλο της σιωπής και των στερεοτύπων. Η βία κάθε μορφής είναι έγκλημα και η Ελληνική Αστυνομία υποστηρίζει τα θύματα και επιβάλλει το νόμο», ανέφερε τον περασμένο Νοέμβριο το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη, το οποίο υλοποίησε τη συγκεκριμένη δράση για την ενδοοικογενειακή βία, «βάζοντας στο επίκεντρο της στρατηγικής της ΕΛ.ΑΣ. την πρόληψη της βίας σε βάρος όλων των πολιτών και κυρίως των ευάλωτων ομάδων».
Συνολικά, η νέα επιχειρησιακή δομή περιλαμβάνει 73 υπηρεσίες πανελλαδικά. Πρόκειται ουσιαστικά για γραφεία, στελεχωμένα από ειδικά εκπαιδευμένους αστυνομικούς, οι οποίοι δεν θα έχουν επιχειρησιακό ρόλο, αλλά θα συνεργάζονται με όλες τις άλλες υπηρεσίες, θα παρακολουθούν τις υποθέσεις οικογενειακής βίας, θα δίνουν οδηγίες και θα εισηγούνται μέτρα για τη διαχείριση των υποθέσεων αυτών.
Η υπηρεσία έχει βασικούς στόχους την προστασία και υποστήριξη των θυμάτων, με έμφαση και στην πρόληψη της δευτερογενούς θυματοποίησης, την ενθάρρυνση και την καλύτερη διαχείριση των καταγγελιών αλλά και την πρόληψη και αντιμετώπιση των εγκλημάτων ενδοοικογενειακής βίας. Παράλληλα έχει αναλάβει το ρόλο του συντονισμού όλων των εμπλεκόμενων υπηρεσιών και τη συστηματική παρακολούθηση όλων των υποθέσεων. Οι αστυνομικοί της συγκεκριμένης υπηρεσίας θα αναλάβουν επίσης την εκπαίδευση και τη διαρκή επιμόρφωση του προσωπικού της ΕΛ.ΑΣ. Ενώ έχουν ήδη θέσει ως στόχο την ευαισθητοποίηση των πολιτών ως προς το συγκεκριμένο θέμα.