Το “ράλι” των διεθνών τιμών στα ενεργειακά προϊόντα και η σχετικά μεγαλύτερη εξάρτηση της Ελλάδας από τα ορυκτά καύσιμα, αναμένεται να διαμορφώσει τον εθνικό δείκτη τιμών καταναλωτή για το Δεκέμβριο πάνω από το 5% .
Η Eurostat, ανακοίνωσε την Παρασκευή τον εναρμονισμένο δείκτη τιμών καταναλωτή για το Δεκέμβριο, για όλα τα κράτη μέλη της Ευρωζώνης και για την Ελλάδα.
Στην χώρα μας, ο ευρωπαϊκός δείκτης αυξήθηκε στο 4,4% τον Δεκέμβριο από 4% που είχε φτάσει τον Νοέμβριο. Ο εναρμονισμένος δείκτης για λόγους συγκρισιμότητας έχει χαμηλότερη στάθμιση στα καύσιμα και τα εποχιακά προϊόντα και μη επεξεργασμένα τρόφιμα.
Ως γνωστό η Ελλάδα, έχει σχετικά μεγαλύτερης εξάρτησης από τα ορυκτά καύσιμα (στο ενεργειακό της μείγμα περιέχει ακόμη και λιγνίτη). Συνεπώς, οι παραγωγοί ηλεκτρικής ενέργειας υποχρεώνονται να πληρώνουν υψηλά τέλη ρύπων για να χρησιμοποιούν λιγνίτη και παράλληλα, υψηλή τιμή για να χρησιμοποιούν ως καύσιμο το φυσικό αέριο. Το αποτέλεσμα ήταν πως το μεγαλύτερο μέρος του Δεκεμβρίου οι τελικές τιμές του ηλεκτρικού ρεύματος ήταν από τις υψηλότερες στην Ευρώπη.
Η διαφορά αυτή στο κόστος της ενέργειας της Ελλάδας σε σχέση με τις υπόλοιπες χώρες της Ευρωζώνης είναι η βασική αιτία της όλο και μεγαλύτερης απόκλισης της μέτρησης, του εθνικού δείκτη τιμών καταναλωτή από τον εναρμονισμένο δείκτη τιμών καταναλωτή από το Σεπτέμβριο και μετά, όταν οι τιμές των ενεργειακών προϊόντων άρχισαν να προβληματίζουν σε επίπεδο Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Έτσι για το Σεπτέμβριο ο ΕΔτΚ για την Ελλάδα ήταν 2,2%, ενώ ο εναρμονισμένος δείκτη ήταν 1,9%. Τον Οκτώβριο ο εθνικός δείκτης τιμών καταναλωτή αυξήθηκε στο 3,4%, ενώ ο εναρμονισμένος δείκτης τιμών καταναλωτή στο 2,8%.
Τον Νοέμβριο ο εθνικός δείκτης τιμών καταναλωτή αυξήθηκε περισσότερο στο 4,8%, ενώ ο εναρμονισμένος δείκτης για τον ίδιο μήνα είναι 4%.
Οι αυξήσεις όμως δεν περιορίζονται στα καύσιμα, αλλά έχουν αρχίσει να επηρεάζουν το σύνολο του καλαθιού του Δείκτη τιμών καταναλωτή.
Ειδικότερα για τον Νοέμβριο καταγράφηκε αύξηση 21,3% στην τιμή του αρνίσιου και κατσικίσιου κρέατος, 18,5% στο ελαιόλαδο, 16,7% στα υπόλοιπα βρώσιμα έλαια, 11,9% στην τιμή της πατάτας, 9,8% στα νωπά ψάρια 6,1% στα παρασκευάσματα με βάση το κρέας, 5,6% στα πουλερικά, 4,3 % στις τιμές του ψωμιού, 3,9% στην τιμή του καφέ, 3,8% στην τιμή της σοκολάτας και των προϊόντων σοκολάτας 3,9% στα ζυμαρικά, 3,5% στα τυριά 1,5% στο μοσχάρι, 2,4% στα λοιπά προϊόντα αρτοποιίας και ζαχαροπλαστικής 2,5% στα νωπά λαχανικά και 0,4% στα νωπά φρούτα.
Τα μόνα είδη διατροφής που είχαν μείωση στην τιμή τους κατά 1,8% ήταν τα κρασιά .
Συνεχίζονται οι πληθωριστικές πιέσεις
Το κακό είναι ότι οι πιέσεις στις τιμές θα συνεχιστούν και τους επόμενους μήνες, καθώς η υποχώρηση των τιμών των ενεργειακών προϊόντων τους τελευταίες μέρες του Δεκεμβρίου θεωρείται συγκυριακή.
Ο μεγαλύτερος κίνδυνος, είναι ότι η αύξηση του κόστους παραγωγής που είχαμε όλους τους προηγούμενους μήνες από τις ανατιμήσεις στα ενεργειακά προϊόντα δεν έχουν περάσει παρά μόνο κατά ένα σχετικά μέρος, στις τιμές της λιανικής. Στελέχη της αγοράς επισημαίνουν με νόημα ότι ακόμη οι μεγάλες αυξήσεις θα αρχίσουν να εμφανίζονται τους επόμενους μήνες.
Οι επιδοτήσεις στα τιμολόγια φυσικού αερίου και ηλεκτρικού ρεύματος ύψους 400 εκ ευρώ που ανακοινώθηκαν την Παρασκευή, φιλοδοξούν να ανασχέσουν όχι μόνο την άμεση επιβάρυνση στα τιμολόγια ενέργειας των νοικοκυριών αλλά και το κόστος παραγωγής στις επιχειρήσεων. Το πόσο θα πετύχει το μέτρο θα φανεί τους επόμενους δύσκολους μήνες.