Εως το βράδυ της Τετάρτης θα καταβληθούν συνολικά 700 εκατ. ευρώ στους Έλληνες πολίτες, τόνισε στον ΣΚΑΪ και στην εκπομπή Σήμερα ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας, ενώ αύριο ψηφίζεται και η διάταξη για τη φορολόγηση των διυλιστηρίων η οποία επιτρέπει την εφαρμογή του market pass.
Ο Χρήστος Σταϊκούρας άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο νέων παρεμβάσεων υπέρ των πολιτών. «Αν προκύψει δημοσιονομικός χώρος, είναι αυτονόητο ότι θα επιστραφεί στην κοινωνία όπως πράττουμε μέχρι τώρα» διευκρίνισε.
«Σήμερα και αύριο θα πιστωθεί σε 2,4 εκατ. πολίτες η έκτακτη ενίσχυση των 250 ευρώ, η λεγόμενη επιταγή ακρίβειας, αυτό το μέτρο είναι 500 εκατ. ευρώ. Παράλληλα, σε 865.000 συμπατριώτες που υπέβαλαν αίτηση για το επίδομα πετρελαίου θέρμανσης αύριο θα πιστωθούν 190 εκατ. ευρώ από τα 300 εκατ. που είναι συνολικά το επίδομα – αν έχουν δηλώσει iban. Εκτιμώ ότι μέχρι αύριο το βράδυ θα έχουν πιστωθεί 700 εκατ. στο πορτοφόλι του πολίτη για το δύσκολο προσεχές διάστημα. Ταυτόχρονα, έχουμε την παράταση των τελών κυκλοφορίας για δυο μήνες και την επιδότηση του πετρελαίου θέρμανσης με 15 λεπτά» ανέφερε χαρακτηριστικά.
Market pass
Ειδικότερα, όπως είπε ο υπουργός, σήμερα έρχεται στη Βουλή, και ψηφίζεται αύριο, η διάταξη για τη φορολόγηση των διυλιστηρίων. «Παρότι ο κ. Τσίπρας το Σαββάτο είπε ότι δεν θα τη φέρουμε μέχρι τις εκλογές… Στα δύο άρθρα (της ρύθμισης) το πρώτο είναι η φορολόγηση» τόνισε ο υπουργός Οικονομικών.
«Εκτιμούμε ότι η φορολόγηση των διυλιστηρίων θα φέρει 650 εκατ. ευρώ, τα οποία επιστρέφουν στην κοινωνία στο σύνολο τους. Το μέτρο (market pass) αφορά 3,2 εκατ. από τα 4,1 εκατ. νοικοκυριά, δηλαδή το 80% της κοινωνίας και τη μεσαία τάξη. Aφορά όλα τα προϊόντα από τις κατηγορίες που έχουμε αναπτύξει, όχι μόνο τα τρόφιμα, και η πρώτη καταβολή θα γίνει τέλος Φεβρουαρίου και μετά στις αρχές κάθε μήνα» ανέφερε ο υπουργός.
Μισθοί
Στους μισθούς υπενθύμισε ο ΥΠΟΙΚ, κάναμε διπλή αύξηση του κατώτατου μισθού, πλέον έχουμε τον 9ο υψηλότερο κατώτατο μισθό στην Ευρώπη, αλλά δεν είμαστε ικανοποιημένοι, και ερχόμαστε να κάνουμε τρίτη αύξηση κατώτατου μισθού. Στόχος της επόμενης τετραετίας είναι η αύξηση των μισθών στον ιδιωτικό και τον δημόσιο τομέα, όπως είπε και ο πρωθυπουργός στη Βουλή, υπογράμμισε.
Τράπεζες: «Μπορούν να γίνουν πολύ περισσότερα»
Ο Χρήστος Σταϊκούρας εξέφρασε την ικανοποίησή του για τις πρώτες κινήσεις των τραπεζών σε δάνεια, προμήθειες και επιτόκια καταθέσεων. «Το τραπεζικό σύστημα μπορεί να κάνει πολύ περισσότερα βήματα» ξεκαθάρισε πάντως.
Μεταξύ άλλων, τόνισε ότι μόνο η ελληνική και η ισπανική κυβέρνηση έχουν πιέσει σημαντικά το τραπεζικό σύστημα να παρέμβει για τα δάνεια, ενισχύοντας την πραγματική οικονομία και τους πολίτες, ενώ την προηγούμενη Πέμπτη οι τράπεζες δεσμεύτηκαν να μειώσουν τις προμήθειες και την Παρασκευή δυο τράπεζες, μια συστημική και μια μη συστημική, το έπραξαν, με μείωση από 20% έως 50%, ενώ υπήρξε και δέσμευση για αύξηση επιτοκίου καταθέσεων και μια το πράττει από αυτή την εβδομάδα, ενώ και ο εξωδικαστικός μηχανισμός πάει πολύ καλύτερα.
«Δίνουμε το 2,3% του ΑΕΠ για τη στήριξη νοικοκυριών – επιχειρήσεων»
«Ως ποσοστό του ΑΕΠ το χρέος θα κυμανθεί το 2023 περίπου στο 160%, μείωση 50% την τελευταία τριετία, η μεγαλύτερη μείωση που έχει υπάρξει ποτέ στην Ευρώπη. Φέτος λόγω ανάπτυξης έχουμε σημαντική δημοσιονομική βελτίωση, έχουμε διαρκώς συνεχείς εξωγενείς κρίσεις που τις έχουμε αντιμετωπίσει καλύτερα από άλλες χώρες στην Ευρώπη, άλλα έχουμε πράγματι πολύ υψηλό πληθωρισμό» εξήγησε ο κ. Σταϊκούρας.
Όπως εξήγησε ο υπουργός, «δεν πανηγυρίζουμε ότι αυτό τον μήνα ή τον προηγούμενο έχουμε από τους χαμηλότερους πληθωρισμούς στην Ευρώπη, γιατί παραμένει υψηλός, ροκανίζει το εισόδημα του πολίτη και είναι επίμονος, θα είναι μαζί μας και το 2023. Δεν αντιμετωπίζεται μόνο με επιδόματα, άλλα με μόνιμες μειώσεις φόρων και ασφαλιστικών εισφορών, είμαστε η μόνη χώρα στην Ευρώπη που το 2023, τις επόμενες μέρες, έχουμε κατάργηση της εισφοράς αλληλεγγύης για όλους τους Έλληνες πολίτες, έχουμε μονιμοποίηση της μείωσης των ασφαλιστικών εισφορών, άλλα και ενίσχυση στους πολίτες με μεγαλύτερη ανάγκη».
«Δίνουμε το 2,3% του ΑΕΠ για τη στήριξη νοικοκυριών και επιχειρήσεων, όταν ο μέσος ευρωπαϊκός όρος είναι 1,3%. Μειώνουμε φόρους. Σήμερα οι πολίτες πληρώνουν 1 δισεκ. λιγότερα για ΕΝΦΙΑ από το 2018. Η κατάργηση της εισφοράς αλληλεγγύης το 2023 κοστίζει στον προϋπολογισμό 1,24 δισεκ. ευρώ, ενώ μειώνουμε και εμμέσους φόρους όπως ο ΦΠΑ στην εστίαση. Η οικονομική πολιτική δεν είναι μόνο ένα μέτρο» πρόσθεσε.