Κατηγορίες: Επικαιρότητα

Στο νέο μοντέλο διαχείρισης της πανδημίας δεν καταργούνται τα μέτρα προστασίας, καταργείται η υποχρεωτική τους τήρηση

Στόχος του νέου μοντέλου διαχείρισης της πανδημίας covid-19, με τις αυξημένες ελευθερίες, αλλά όχι κατάργηση των μέτρων ατομικής προστασίας, είναι να μην μολυνθούμε, ανέφερε η γενική γραμματέας Δημόσιας Υγείας Ειρήνη Αγαπηδάκη, κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου για την πορεία της πανδημίας. 

   «Δεν καταργούνται τα μέτρα προστασίας, καταργείται η υποχρεωτική τους τήρηση. Αυτό σημαίνει ότι η Πολιτεία εμπιστεύεται τους πολίτες οι οποίοι έχουν εκπαιδευτεί και εξοικειωθεί με τα βασικά μέτρα προστασίας αυτά τα δυόμιση χρόνια και είναι σε θέση να τα υιοθετούν για να προστατεύουν τον εαυτό τους χωρίς να διακόψουν την κοινωνική τους δραστηριότητα και χωρίς να χρειάζεται να επιβληθούν με νομοθετικές παρεμβάσεις».

   Επανέλαβε τα μέτρα ατομικής προστασίας που έχουμε μάθει πλέον, δίνοντας έμφαση στον βασικό εμβολιασμό, αλλά και στις αναμνηστικές δόσεις. «Προσπαθούμε να έχουμε στο νου μας ότι κάθε ένας έχει ένα προσωπικό προφίλ που συνιστά διαφορετικό βαθμό κινδύνου για σοβαρή νόσο» και αντίστοιχα τροποποιούμε τη συμπεριφορά μας, ανέφερε. Πρόσθεσε ότι βασικό μέλημα όλων μας είναι να συνειδητοποιήσουμε ότι ο ιός δεν μπορεί να εκριζωθεί, στην καλύτερη περίπτωση θα μάθουμε να συνυπάρχουμε με τον κορονοϊό, όπως συνυπάρχουμε και με άλλους ιούς.

   «Δεν μπορούμε να επιστρέφουμε στην προπανδημική κατάσταση», σημείωσε, προσθέτοντας ότι «μιλάμε για μια προσαρμογή σε νέα δεδομένα, μέσα από το μοντέλο βιώσιμης διαχείρισης», όπου θα ζούμε με τα βασικά μέτρα προστασίας καθημερινά.

   Ο έλεγχος επικεντρώνεται στα παιδιά με συμπτώματα

   Στο θέμα των σχολείων, στην προσπάθεια που έγινε να μείνουν ανοιχτά και στο πώς θα πορευθούμε από εδώ και πέρα, αναφέρθηκε η καθηγήτρια Παιδιατρικής Λοιμωξιολογίας και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων, Βάνα Παπαευαγγέλου.

   Η εμπειρία που έχει αποκτηθεί μέχρι σήμερα είναι μεγάλη. Το μοντέλο που επιλέχθηκε ήταν του τακτικού προγραμματισμένου ελέγχου με τα self test, με στόχο τον έγκαιρο εντοπισμό των κρουσμάτων. Ακολουθήθηκε επίσης η σχολαστική και συστηματική ιχνηλάτηση των επαφών. Σημαντικό όπλο, είπε η κ. Παπαευαγγέλου, ήταν η άριστη συνεργασία όλων και η πιστή χρήση της μάσκας από την σχολική κοινότητα. Η αποτίμηση της στρατηγικής είναι εξαιρετικά θετική, ανέφερε η καθηγήτρια. Σταθερά παρέμειναν τα κρούσματα στα παιδιά 4-18 ετών και στη συνέχεια ξεκίνησε η μείωσή τους, φτάνοντας την προηγούμενη εβδομάδα να αποτελούν το 20% του συνόλου των κρουσμάτων covid-19.

   Με την βελτίωση των κρουσμάτων μετακινούμαστε σε άλλη τακτική όπου ο έλεγχος στην κοινότητα, αλλά και στα παιδιά στα σχολεία, θα επικεντρώνεται σε όσα έχουν συμπτώματα, είπε η κ. Παπαευαγγέλου. Ειδικότερα, με την επιστροφή των παιδιών στα σχολεία δεν θα υποχρεούνται σε self test, αλλά ο έλεγχος θα είναι στοχευμένος στα παιδιά με συμπτώματα. Τα μέτρα περιορισμού της διασποράς θα συνεχίσουν να ισχύουν, όπως η χρήση μάσκας, ο εξαερισμός των τάξεων και υγιεινή των χεριών. Επίσης θα συνεχίσει να ισχύει η συστηματική ιχνηλάτηση των επαφών επιβεβαιωμένου κρούσματος.

   Σημείωσε επίσης, ότι οι γονείς θα πρέπει να παραμείνουν ευαισθητοποιημένοι και να αναγνωρίζουν έγκαιρα πιθανά συμπτώματα λοίμωξης των παιδιών τους. Τελευταία, πρόσθεσε, έχουμε μια μεγάλη έξαρση άλλων λοιμώξεων και αυτό συμβαίνει διότι μετά από δύο χρόνια που είχαμε σημαντική μείωση των δραστηριοτήτων, με την αυστηρή χρήση της μάσκας, τώρα τα μέτρα χαλαρώνουν. Συνέστησε στους γονείς με την εκδήλωση συμπτωμάτων λοίμωξης να κρατούν τα παιδιά στο σπίτι και να συμβουλεύονται τον παιδίατρό τους. Έλεγχος για covid θα γίνεται όταν κρίνεται απαραίτητο από τον γιατρό τους. Το παιδί θα επιστρέφει στο σχολείο μετά την πάροδο τουλάχιστον 24 ωρών χωρίς πυρετό.

   Αναφερόμενη στα περιστατικά οξείας ηπατίτιδας που καταγράφονται στην Ευρώπη, η κ. Παπαευαγγέλου είπε ότι φαίνεται να οφείλεται σε κάποιον αδενοϊό. Εξήγησε επίσης ότι δεν συνδέονται με εμβολιασμό ή με νόσο long covid.

   Στο πλαίσιο ύφεσης των σκληρών δεικτών της πανδημίας και διαχείρισης της, που παρατηρείται, οι χώρες ανάλογα με την πίεση στο σύστημα υγείας έχουν μειώσει και συνεχίζουν να μειώνουν τους περιορισμούς που αποσκοπούσαν στη μείωση της μετάδοσης του κορονοϊού, ανέφερε ο επίκουρος καθηγητής Επιδημιολογίας και μέλος της επιτροπής εμπειρογνωμόνων, Γκίκας Μαγιορκίνης. Αποτελεί, όπως είπε, φυσική εξέλιξη η σταδιακή χαλάρωση των περιορισμών που θα οδηγήσει σε μια βελτιωμένη καθημερινότητα σε όλο τον κόσμο και όχι μόνο στην Ελλάδα.

   «Το να διαχειριζόμαστε τον ιό σημαίνει ότι σε βάθος χρόνου πρέπει να διατηρήσουμε το τείχος προστασίας, αλλά και να υιοθετήσουμε ασφαλής συμπεριφορές, ανάλογα βέβαια με τον ατομικό κίνδυνο του καθενός», κατέληξε

Share

Πρόσφατα άρθρα

10.587 προσλήψεις με voucher και κοινωφελή ΟΑΕΔ σε μουσεία και τουρισμό

Εως τις 30 Ιουλίου θα διαρκέσει η περίοδος υποβολής αιτήσεων συμμετοχής στο πρόγραμμα απασχόλησης 8.000…

08/07/2014

«Έκλεισαν» τα ταμεία του Ευαγγελισμού οι εργαζόμενοι

Όπως ανέφερε ο πρόεδρος του Σωματείου Εργαζομένων Ηλίας Σιώρας, σήμερα όσοι προσέρχονταν στα επείγοντα, είτε…

08/07/2014

O εκπαιδευτικός όμιλος dp studies, 20 χρόνια πρωτοπόρος στην Ιδιωτική Εκπαίδευση

Προπτυχιακά   Το Πανεπιστήμιο FREDERICK της Κύπρου παρέχει σήμερα μια σειρά προπτυχιακών δια ζώσης (όπως…

08/07/2014

Σφορδή επίθεση Κεγκέρογλου στον ΠτΔ για τα περι «καταστροφικού» PSI

Σφορδή επίθεση Κεγκέρογλου στον ΠτΔ για τα περι «καταστροφικού» PSI Επίθεση στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας…

08/07/2014

Νέα τμήματα από το Κέντρο Διά Βίου Μάθησης του Δήμου Ηρακλείου

Νέα τμήματα από το Κέντρο Διά Βίου Μάθησης του Δήμου Ηρακλείου Ο Δήμος Ηρακλείου, η…

08/07/2014

Υπουργείο Παιδείας: 271 νέες προσλήψεις αναπληρωτών

Υπουργείο Παιδείας: 271 νέες προσλήψεις αναπληρωτών Το Υπουργείο Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων ανακοινώνει ότι για…

08/07/2014

Συνεχίζοντας σε αυτό τον ιστότοπο αποδέχεστε την χρήση των cookies στη συσκευή σας όπως περιγράφεται στην πολιτική cookies.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ