Αλλη μια θετική είδηση είχαμε ήμερα για τους Ξενοδοχοϋπαλλήλους όλης της χώρας. Μετά λοιπόν από την γνωστοποίηση της τροπολογίας για την επέκταση των επιδομάτων ανεργίας, η Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαζομένων στον Επισιτισμό και τον Τουρισμό (ΠΟΕΕΤ) ανακοίνωσε πως υπέγραψε και κατέθεσε στο Υπουργείο Εργασίας τη νέα Κλαδική Συλλογική Σύμβαση Εργασίας (Κ.Σ.Σ.Ε) για τους ξενοδοχοϋπαλλήλους.
Πιο συγκεκριμένα όπως ενημερώνει η ΠΟΕΕΤ:
– “Στις απαιτήσεις των ξενοδόχων για μειώσεις μισθών που στην αρχή ξεκινούσαν από σχεδόν -20% ., έπεσαν στο -10% και τελικώς ζητούσαν επιτακτικά -5%, καταφέραμε και κρατήσαμε τους μισθούς μας και τα επιδόματα σταθερούς για τα επόμενα δύο (2) χρόνια ΕΠΟΜΕΝΩΣ ΚΑΜΙΑ ΜΕΙΩΣΗ ΜΙΣΘΩΝ”.
– “Επίσης καταφέραμε και κρατήσαμε θεσμικά δικαιώματα όπως η επαναπρόσληψη και το επίδομα μετεκπαίδευσης στο 10%”.
Η Ομοσπονδία τονίζει επίσης πως οι εργαζόμενοι πρέπει να προσέξουν τρία σημεία, τα οποία ρυθμίστηκαν στην ΣΣΕ μετά από πρόταση της μεσολαβήτριας:
1.- Παρέχεται στον εργοδότη η δυνατότητα σε στιγμές φόρτου εργασίας να μην χορηγεί τις ημέρες ανάπαυσης (ρεπό) συνεχόμενα αλλά πάντα εντός του 7ημέρου όπως ορίζει η εργατική νομοθεσία.
2.- Οι εργαζόμενοι που δουλεύουν σε ξενοδοχεία έως 20 δωμάτια και σε υψόμετρο άνω των 600 μέτρων έως 31/12/22 (ημέρα λήξης της σύμβασης) θα αμείβονται με τα μισθολογικά κλιμάκια της σύμβασης του 2017.
3.- “Οι νεοεισερχόμενοι ανειδίκευτοι στον κλάδο που υπάγονται στην Δ΄ Κατηγορία και μόνον οι νεοεισερχόμενοι το τονίζουμε αυτοί που προσλαμβάνονται για πρώτη φορά θα αμείβονται για 15 μήνες με 740€ συν όλα τα επιδόματα που απορρέουν από την συλλογική σύμβαση. Τονίζουμε το για πρώτη φορά γιατί αν κάποιος συνάδελφος προσληφθεί φέτος ως νεοπροσλαμβανόμενος στις ειδικότητες της Δ΄ Κατηγορίας σε ένα ξενοδοχείο και του χρόνου προσληφθεί από άλλον εργοδότη, δεν θεωρείται νεοπροσλαμβανόμενος ούτε χρειάζεται να περιμένει 15 μήνες για να μπει κανονικά στις ρυθμίσεις της ΣΣΕ”.
Παράλληλα στην Δ΄ κατηγορία προστέθηκαν και νέες κατηγορίες εργαζομένων όπως αυτή του ναυαγοσώστη και εργάτη εξωτερικών χώρων που ως σήμερα αμείβονταν με τον κατώτατο μισθό των 650€.
“Να γίνει υποχρεωτική η Σύμβαση σε ολα τα ξενοδοχεία”
Στην ανακοίνωση της Ομοσπονδίας τονίζονται ακόμα τα εξής:
“Σε καμία περίπτωση δεν μπορούμε να είμαστε 100% ευχαριστημένοι , είναι όμως μια έντιμη συμφωνία που κρατά του μισθούς μας σταθερούς μέσα στην κρίση της πανδημίας, κόντρα σε όλες εκείνες τις φωνές που έλεγαν πως η Ομοσπονδία μας θα συμφωνούσε σε μειώσεις μισθών.
Το επόμενο διάστημα με την βοήθεια του ΟΜΕΔ θα κωδικοποιήσουμε την ΣΣΕ ώστε κάθε εργαζόμενος να ξέρει τις υποχρεώσεις και τα δικαιώματα του εν όψει της νέας σαιζόν…
Ξεκαθαρίζουμε λοιπόν πως οι εργαζόμενοι στα ξενοδοχεία όλης της χώρας για τα επόμενα δύο χρόνια ΔΕΝ ΘΑ ΔΟΥΝ ΜΕΙΩΣΕΙΣ ΣΤΟΥΣ ΜΙΣΘΟΥΣ ΤΟΥΣ!!
Στόχος της διοίκησης της Ομοσπονδίας μας είναι να ετοιμάσουμε από τώρα το έδαφος για αναπλήρωση όλων των μισθολογικών απωλειών στην επόμενη σύμβαση.
Τέλος καλούμε την Κυβέρνηση και το αρμόδιο υπουργείο εργασίας να κηρύξει την κλαδική συλλογική σύμβαση ως γενικώς υποχρεωτική για όλες τις ξενοδοχειακές επιχειρήσεις της χώρας”.
ΠΟΞ: Προχωράμε μπροστά μαζί
Η Πανελλήνια Ομοσπονδία Ξενοδόχων (ΠΟΞ) από την πλευρά της χαιρετίζει τη συμφωνία καθώς αποδεικνύει “πως ο διάλογος μπορεί να δίνει αμοιβαία θετικές λύσεις, ακόμη και μέσα σε μια συγκυρία μεγάλων απωλειών για τα ελληνικά ξενοδοχεία και με σοβαρές αβεβαιότητες για την εξέλιξη και τις επιπτώσεις της πανδημίας στον ελληνικό τουρισμό το 2021”.
Αμέσως μετά, ο Πρόεδρος της ΠΟΞ κ. Γρηγόρης Τάσιος δήλωσε σχετικά:
«Η συμφωνία αποτυπώνει την κοινή θέληση να προχωρήσουμε μπροστά, μαζί. Οι Έλληνες ξενοδόχοι, από κοινού με τους εργαζόμενους στον κλάδο δίνουμε το παράδειγμα της ευθύνης, μέσα στις πιο αντίξοες συνθήκες των 48 χρόνων που τιμάμε αδιαλείπτως το θεσμό των συλλογικών διαπραγματεύσεων.