Υπό έλεγχο βρίσκεται μέχρι στιγμής το ηλεκτρικό σύστημα της χώρας που δοκιμάζεται από τις υψηλές θερμοκρασίες, την αυξημένη ζήτηση αλλά και τα πολλαπλά μέτωπα των πυρκαγιών.
Πολλοί είναι εκείνοι που ανησυχούν μήπως υπάρξουν διακοπές ρεύματος.
Με εξαίρεση τις περιοχές στα Καλύβια, την Μάνδρα Αττικής και το Λουτράκι, όπου οι πυρκαγιές επηρέασαν το δίκτυο του ΔΕΔΔΗΕ αφήνοντας χωρίς ρεύμα για πολλές ώρες περισσότερους από 260 χιλιάδες καταναλωτές, το ηλεκτρικό σύστημα αντεπεξήλθε στα υψηλά φορτία και τις ιδιαίτερα επιβαρυντικές συνθήκες για τα δίκτυα, τις μονάδες παραγωγής και τους υποσταθμούς που προκάλεσε το νέο κύμα καύσωνα που ταλαιπωρεί τη χώρα.
Τα αρμόδια επιτελεία του ΑΔΜΗΕ δεν ανησυχούν για τα υψηλά φορτία, τα οποία μάλιστα σήμερα, σύμφωνα με τις προβλέψεις του Διαχειριστή, αναμένεται να πιάσουν «κόκκινο» ξεπερνώντας ακόμη και τα 10.000 MW που είναι το μέγιστο επίπεδο παλαιότερων ετών, αφού πέρυσι είχαμε ένα πιο ήπιο σχετικά καλοκαίρι.
Σύμφωνα με πηγές που επικαλείται η εφημερίδα «Καθημερινή», το σύστημα διαθέτει εφεδρείες ακόμη και στην περίπτωση που τεθεί εκτός λειτουργίας μέχρι και τρεις μονάδες παραγωγής ταυτόχρονα. Η περίπτωση αυτή περιγράφεται από τα στελέχη του ΑΔΜΗΕ ως ένα κακό αλλά πιθανό σενάριο που μπορεί να προκύψει όταν απειληθεί κάποιο κύκλωμα από πυρκαγιά.
«Η κατάσταση δεν είναι ανησυχητική, είναι όμως δυναμική και απαιτεί εγρήγορση» τονίζουν από τον ΑΔΜΗΕ, ο οποίος έχει θέσει σε κατάσταση επιφυλακής από την πρώτη ημέρα του καύσωνα το τεχνικό προσωπικό που απασχολείται στην λειτουργία και συντήρηση του δικτύου.
Με αγωνία παρακολουθούν στον ΔΕΔΔΗΕ και την εξέλιξη της ζήτησης στα μη διασυνδεδεμένα νησιά, όπου παρατηρούνται αυξημένα φορτία παρότι τα επίπεδά τους δεν έχουν ξεπεράσει επί του παρόντος τις εκτιμήσεις του Διαχειριστή βάσει των οποίων έχει θωρακιστεί η επάρκειά τους η πρόσθετη ισχύ.
Όσο πάντως παρατείνεται ο καύσωνας η κατάσταση δυσκολεύει περισσότερο, καθώς τα κλιματιστικά θα χρειαστεί να δουλεύουν αδιαλείπτως για να διατηρήσουν μια βιώσιμη θερμοκρασία εντός των κατοικιών ανεβάζοντας τη ζήτηση. Επιπλέον οι υψηλές θερμοκρασίες αυξάνουν τον κίνδυνο βλαβών στις γραμμές μεταφοράς και διανομής αλλά και στις καταπονημένες λιγνιτικές μονάδες της ΔΕΗπ που καλούνται να δουλέψουν σε συνεχή και πλήρη δυναμικότητα.
Τα φορτία στο σύστημα ακολουθούν την πορεία του υδραργύρου. Χθες για παράδειγμα, η ζήτηση από 6.877 στις 8 το πρωί, πήγε στα 7.599 MW, στις 9 στα 8.251 MW, στις 10 στα 8.609 MW, στις 12 σκαρφάλωσε στα 9.335 MW και στη 1 το μεσημέρι έφτασε στο αποκορύφωμα στα 9.579 MW.