Οι υπουργοί Εξωτερικών της Ευρωπαϊκής Ένωσης συγκάλεσαν έκτακτο συμβούλιο μετά τις απειλές Πούτιν. Η έκτακτη σύνοδος των Ευρωπαίων υπουργών Εξωτερικών πραγματοποιείται στο περιθώριο της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ.
Το διάγγελμα του Πούτιν, όπως ήταν φυσικό πάγωσε τα… χαμόγελα, και οι ανακοινώσεις του Ρώσου προέδρου για μερική επιστράτευση προκάλεσαν πανικό όχι μόνο στους Ρώσους που ψάχνουν τρόπο να φύγουν και να μην επιστρατευτούν αλλά και στους ηγέτες της ΕΕ.
Έτσι λοιπόν τα ξημερώματα της Πέμπτης (03:15 ώρα Ελλάδας) οι Ευρωπαίοι υπουργοί Εξωτερικών που βρίσκονται στη Νέα Υόρκη για την Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ αναμένεται να συνεδριάσουν εκτάκτως με φόντο τις εξελίξεις στην Ουκρανία.
Υπενθυμίζεται ότι νωρίτερα το μεσημέρι της Τετάρτης Επίθεση ο εκπρόσωπος της Ε.Ε. Πίτερ Στάνο εξαπέλυσε επίθεση στον Βλαντιμίρ Πούτιν κάνοντας λόγο για ένα «πολύ επικίνδυνο πυρηνικό τζογάρισμα» από τον Ρώσο πρόεδρο.
«Ο Πούτιν χρησιμοποιεί τα πυρηνικά ως μέρος του οπλοστάσιου του τρόμου και αυτό είναι απαράδεκτο» είπε χαρακτηριστικά ο κ. Στάνο και κάλεσε τη Διεθνή Κοινότητα να πιέσει τον Πούτιν «να σταματήσει αυτή την ανεύθυνη συμπεριφορά».
Παράλληλα ξεκαθάρισε ότι «τα παράνομα δημοψηφίσματα» στις υπό ρωσικό έλεγχο περιοχές της Ουκρανίας τα οποία ανακοίνωσε ότι θα στηρίξει με κάθε τρόπο ο Πούτιν, «δεν μπορούν να αναγνωριστούν»
Όσον αφορά την απόφαση για μερική επιστράτευση στη Ρωσία ο εκπρόσωπος της ΕΕ σχολίασε ότι αποδεικνύει την «απόγνωση» του Πούτιν και το μόνο που θα επιτευχθεί με αυτό θα είναι η κλιμάκωση της κρίσης.
«Πρόκειται για άλλη μια απόδειξη ότι ο Πούτιν δεν ενδιαφέρεται για την ειρήνη, ότι ενδιαφέρεται για την κλιμάκωση του επιθετικού πολέμου. Είναι μια ακόμα απόδειξη της απελπισίας του για το πώς εξελίσσεται η επίθεσή του στην Ουκρανία. Τον ενδιαφέρει μόνο η συνέχιση του καταστροφικού πολέμου που έχει ήδη πολύ άσχημες συνέπειες σε όλο τον κόσμο» κατέληξε ο Πίτερ Στάνο.
Πούτιν: Νέες δηλώσεις μετά το διάγγελμα – «Δεν υποκύπτουμε σε εκφοβισμούς»
Αμετακίνητος από την πολιτική των απειλών και των προκλήσεων παραμένει ο Βλαντιμίρ Πούτιν μετά το διάγγελμά του και τις προειδοποιήσεις της Δύσης για αποφυγή κλιμάκωσης. Ο πρόεδρος της Ρωσίας δήλωσε ότι η χώρα του δεν πρόκειται να απολέσει την κυριαρχία της και δεν θα υποκύψει σε «εκβιασμό και εκφοβισμό».
Όπως μεταδίδει το ΑΠΕ-ΜΠΕ αρκετές ώρες μετά την κήρυξη μερικής επιστράτευσης για την ενίσχυση της «ειδικής στρατιωτικής επιχείρησης» στην Ουκρανία, όπως χαρακτηρίζει η Μόσχα την εισβολή της Ρωσίας στη γειτονική της χώρα, ο Πούτιν επαίνεσε τον ρωσικό στρατό που, όπως είπε, αγωνίζεται για να σώσει ανθρώπους στην περιοχή του Ντονμπάς.
Ο Βλαντίμιρ Πούτιν κήρυξε νωρίτερα την πρώτη επιστράτευση στη Ρωσία μετά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο, προειδοποιώντας τη Δύση ότι, αν συνεχίσει τον «πυρηνικό εκβιασμό» της, η Μόσχα θα απαντήσει με την ισχύ του τεράστιου οπλοστασίου της.
Σκληρή απάντηση Μπάιντεν στις απειλές του Πούτιν
Αιχμηρή απάντηση στον Βλαντιμίρ Πούτιν έδωσε, από το βήμα της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ, ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν.
«Ο πόλεμος στην Ουκρανία είναι ένας πόλεμος από έναν και μόνο άνδρα», είπε και πρόσθεσε: «Κανείς δεν απείλησε τη Ρωσία και κανείς άλλος, πέραν από τη Ρωσία, δεν επιδίωξε τη σύγκρουση».
«Ένα μόνιμο μέλος του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών εισέβαλε στη γείτονά του, προσπάθησε να διαγράψει ένα κυρίαρχο κράτος από τον χάρτη. Η Ρωσία παραβίασε ξεδιάντροπα τις βασικές αρχές του Χάρτη των Ηνωμένων Εθνών», είπε ο Μπάιντεν.
Ο Αμερικανός πρόεδρος κατηγόρησε τον Ρώσο ομόλογό του ότι εξαπολύει ριψοκίνδυνες και ανεύθυνες πυρηνικές απειλές, σημειώνοντας ότι «ένας πυρηνικός πόλεμος δεν μπορεί να κερδηθεί και ποτέ δεν πρέπει να διεξαχθεί».
«Η επιθυμία μας είναι να μπει ένα δίκαιο τέλος στον πόλεμο στην Ουκρανία», είπε και πρόσθεσε: «Εάν υπάρχουν κράτη που αναπτύσσουν αυτοκρατορικές φιλοδοξίες χωρίς συνέπειες, θέτουν σε κίνδυνο ό,τι στηρίζουν τα Ηνωμένα Έθνη».
«Ο πόλεμος αφορά στην εξάλειψη του δικαιώματος των Ουκρανών να υπάρχουν ως κράτος, ως πολίτες», τόνισε, υπογραμμίζοντας εμφατικά: «Δεν έχεις το δικαίωμα να κατακτάς εδάφη διά της βίας».
Επανέλαβε την αλληλεγγύη του στον αγώνα της Ουκρανίας κατά της ρωσικής επιθετικότητας, επισημαίνοντας ότι «αρνούμαι τη χρήση βίας και τον πόλεμο για την κατάκτηση κρατών και την αύξηση των συνόρων μας».
Έκανε αναφορά στους ομαδικούς τάφους που αποκαλύφθηκαν πρόσφατα στο Ιζιούμ, οι οποίοι «είχαν ενδείξεις βασανιστηρίων». «Τώρα βλέπουμε επιθέσεις σε σχολεία, σιδηροδρομικούς σταθμούς, νοσοκομεία, ακόμη πιο τρομακτικά στοιχεία για τα εγκλήματα πολέμου της Ρωσίας», συμπλήρωσε.
Ο κ. Μπάιντεν υπογράμμισε ότι οι αμερικανικές κυρώσεις επιτρέπουν εξαγωγές τροφίμων από τη Ρωσία και κατηγόρησε τη Μόσχα για την άνοδο των τιμών των τροφίμων.