Η απώλεια περισσότερων μαλλιών, από ό,τι συνήθως, φαίνεται να είναι άλλη μια συνέπεια του κορωνοϊού, σύμφωνα με Αμερικανούς επιστήμονες. Οι γιατροί έχουν διαπιστώσει μια πολύ μεγάλη αύξηση στον αριθμό των ανθρώπων που χάνουν αφύσικες ποσότητες τριχών, όχι μόνο μαλλιών αλλά επίσης από τα φρύδια, τα βλέφαρα και το υπόλοιπο σώμα, κάτι που πιστεύεται ότι οφείλεται κυρίως στο στρες της πανδημίας.
Pολλοί άνθρωποι που αρρώστησαν με Covid-19 και ανάρρωσαν, ακόμη και μετά από μήνες χάνουν μεγάλες ποσότητες μαλλιών. Όμως το φαινόμενο, σύμφωνα με τους επιστήμονες, αφορά επίσης όσους ποτέ δεν κόλλησαν τον κορονοϊό, αλλά έχουν πέσει θύμα του πανδημικού άγχους.
Υπό φυσιολογικές συνθήκες, αρκετοί άνθρωποι χάνουν μαλλιά και εν γένει τρίχες, ιδίως μετά από μια στρεσογόνο εμπειρία όπως αρρώστια, χειρουργική επέμβαση, συναισθηματικό τραύμα, εγκυμοσύνη κ.α. Σε μερικούς ανθρώπους η απώλεια τριχών γίνεται χρόνια, ιδίως αν το ίδιο το ανοσοποιητικό σύστημα στραφεί εναντίον των ριζών των τριχών, κάτι που επίσης σχετίζεται με χρόνιο ψυχολογικό στρες.
Τώρα, όχι μόνο οι αναρρώσαντες από Covid-19 βλέπουν τα μαλλιά τους να πέφτουν, μετά το στρες που πέρασαν στη μάχη κατά του κορονοϊού, αλλά επίσης πολλοί άνθρωποι που ποτέ δεν αρρώστησαν, αλλά αγχώθηκαν σοβαρά λόγω απώλειας της δουλειάς τους εξαιτίας της καραντίνας, εξαιτίας σοβαρών οικονομικών δυσκολιών, θανάτου συγγενών κ.α.
Ενδεικτικά, σύμφωνα με τους «Τάιμς της Νέας Υόρκης», σε μια έρευνα το καλοκαίρι σχετικά με τα συμπτώματα που εξακολουθούν μετά την Covid-19, από τους 1.567 αναρρώσαντες που απάντησαν, οι 423 ανέφεραν ασυνήθιστα μεγάλη απώλεια τριχών. Η επικεφαλής του δερματολογικού τμήματος της Ιατρικής Σχολής του Όρους Σινά στη Ν.Υόρκη δρ Έμα Γκούτμαν-Γιάσκι ανέφερε ότι αρκετά μέλη του ιατρικού-νοσηλευτικού προσωπικού, στην πρώτη γραμμή της μάχης κατά του κορονοϊού, έχουν παράπλευρες απώλειες στις τρίχες τους, καθώς ζουν σε συνθήκες άγχους, σε παρατεταμένα ωράρια, μακριά από τις οικογένειες τους.
Για τους περισσότερους ασθενείς, η απώλεια τριχών αναμένεται να είναι προσωρινή, αλλά για κάποιους μπορεί να κρατήσει επί μήνες. Οι επιστήμονες δεν είναι ακόμη βέβαιοι με ποιο ακριβώς τρόπο το στρες ρίχνει τελικά τις τρίχες, αλλά πιθανώς εμπλέκεται η ορμόνη του στρες κορτιζόλη, όταν βρίσκεται σε αυξημένα επίπεδα. Το κακό είναι ότι μερικές φορές -ιδίως στις γυναίκες- δημιουργείται ένας φαύλος κύκλος, καθώς η απώλεια τριχών προκαλεί μεγαλύτερο στρες, το οποίο με τη σειρά του ρίχνει περισσότερες τρίχες κ.ο.κ.
Για να μπει ένα «φρένο» στις χαμένες τρίχες, οι ειδικοί συνιστούν, μεταξύ άλλων, υγιεινή διατροφή, λήψη βιταμινών και τεχνικές χαλάρωσης (μασάζ, γιόγκα, διαλογισμό κ.α.) ή ψυχοθεραπεία.