Στη χθεσινή (28/4) ενημέρωση ο υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργώ, Ακης Σκέρτσος, ανέφερε σε ποιους χώρους θα είναι υποχρεωτική η χρήση μάσκας στο πλαίσιο της αποκλιμάκωσης των μέτρων. ‘Ετσι, ανακοινώθηκε ότι θα είναι απαραίτητη η χρήση μάσκας ή προστατευτικού καλύμματος στο πρόσωπο σε μέσα μαζικής μεταφοράς, ταξί, νοσοκομεία, διαγνωστικά κέντρα, κομμωτήρια, κέντρα αισθητικής ενώ υπάρχει αυστηρή σύσταση για μάσκα στους κλειστούς χώρους.
Η σκοπιμότητα του συγκεκριμένου μέτρου είναι να αποτρέψει μία ακούσια μετάδοση του COVID-19 μέσω σταγονιδίων. Αυτό είναι πολύ πιθανό να συμβεί αν οι ασυμπτωματικοί φορείς του SARS-CoV-2 δεν φοράνε μάσκα. Σύμφωνα, μάλιστα, με τον διευθυντή του Κέντρου Ελέγχου και Πρόληψης Ασθενειών, δρ Ρόμπερτ Ρέντφιλντ, 25% των ανθρώπων που προσβάλλονται από τον ιό ενδέχεται να μην παρουσιάζουν συμπτώματα. Αυτό το νούμερο καθιστά πολύ σημαντική την εφαρμογή του μέτρου.
Η χρήση της μάσκας, όμως, χωρίς την εφαρμογή κάποιων κανόνων δεν πρόκειται να αποδώσει καρπούς. Υπάρχουν κάποια λάθη, τα οποία κάνουν οι περισσότεροι κατά τη χρήση της και μπορούν να αποδειχτούν πολύ σημαντικά για την εξάπλωση του ιού. Ποια είναι αυτά τα λάθη;
1) Η κάλυψη μόνο του προσώπου
Αν φοράς τη μάσκα σου χαμηλά, με τρόπο που καλύπτει μόνο το στόμα σου, τότε το κάνεις λάθος, με ρίσκο είτε να κολλήσεις είτε να μεταδόσεις τον ιό. Συνήθως αναπνέουμε μερικώς ή εντελώς μέσω της μύτης και μπορείς να μολυνθεί αν αναπνεύσεις ιικά σωματίδια. Παρομοίως, αν είσαι φορέας του ιού και φτερνιστεί με χαμηλά τη μάσκα, τότε θα απελευθερωθούν στο χώρο αναπνευστικά σταγονίδια.
Επιπλέον, αν δεν καλύπτεις τη μύτη σου, τότε ρισκάρεις μία μόλυνση από την ίδια τη μάσκα που συλλέγει μικρόβια και σταγονίδια στην εξωτερική όψη.
2) Η επαφή της μάσκας με το σώμα σου και με άλλα πράγματα
Εάν ο νέος κορονοϊός ακουμπήσει στα ρούχα, το πρόσωπο ή το σώμα και η μάσκα ακουμπήσει αυτά τα σημεία, τότε υπάρχει πρόβλημα. Εάν το μέσα μέρος της μάσκας ακουμπήσει κάποιο άλλο σημείο του σώματος που είναι μολυσμένο με τον ιό- όπως τα μάτια, το λαιμό, τα χέρια ή τα ρούχα, και φορεθεί ξανά τότε η μόλυνση είναι πολύ πιθανή. Γι΄αυτό δεν πρέπει να την αφήνει κάποιος στο λαιμό του όταν τη βγάζει από το πρόσωπο του.
Ο σκοπός της μάσκας είναι η παροχή προστασίας στη μύτη και το στόμα από το δικό σου βήχα και φτερνίσματα, έτσι ώστε να προφυλάσσει τους υπόλοιπους από πιτσιλίσματα και σταγονίδια.
Όσον αφορά τον ασφαλή τρόπο για να βγάλεις τη μάσκας, αυτός είναι κρατώντας τα σχοινάκια στο αυτί. Μόλις τη βγάλεις, την τοποθετείς σε μία πλαστική σακούλα και την πετάς. Τόσο πριν όσο και μετά τη χρήση της μάσκας πρέπει να πλύνεις τα χέρια σου.
3) Η μασκά κρέμεται χαλαρά στο πρόσωπο
Αν χρησιμοποιείς μία χειρουργική μάσκα ή μία χειροποίητη υφασμάτινη, ενδέχεται το κενό στο πλάι να είναι μεγαλύτερο από αυτό που χρειάζεται για την παροχή πλήρους προστασίας. Στόχος η δημιουργία ενός φραγμού που θα μπλοκάρει όσο περισσότερο αέρα γίνεται. Δε θα το καταφέρεις στο μέγιστο βαθμό αυτό με τις μάσκες που προαναφέραμε αλλά θες να είσαι σίγουρος ότι στέκεται σωστά. Οι άνθρωποι πρέπει να κάνουν το καλύτερο δυνατό για να μπαίνει λιγότερος αέρας από τα πλαϊνά μέρα της μάσκας.
Οι γενειάδες αποτρέπουν τις μάσκες από το να σταθούν σωστά και γι΄αυτό προτείνεται ένα κατάλληλο ξύρισμα.
4) H μάσκα καλύπτει μόνο την άκρη της μύτης
Είναι σημαντικό να τοποθετείται η μάσκα στην αρχή της μύτης και όχι στο τέλος της για τη δημιουργία όσο το δυνατό καλύτερης ασπίδας. Αν καλύπτεις μόνο την άκρη της μύτης, τότε θα αφήσει μεγάλα κενά για να εισχωρήσει και να εκχωρήσει αέρας.
5) Ο μη σωστός καθαρισμός της μάσκας μετά την επαναχρησιμοποίησή της
Το Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Ασθενειών αναφέρει ότι μπορείς να πλύνεις τη χειροποίητη υφασμάτινη μάσκα σου σε πλυντήριο. Έτσι, εξασφαλίζεις ότι η μάσκα παραμένει καθαρή. Επίσης, εάν η μάσκα δεν είναι κατασκευασμένη από εύφλεκτο υλικό, μπορούμε να την βάλουμε στον φούρνο για 30 λεπτά στους 70 βαθμούς ή πάνω από μια κατσαρόλα με βραστό νερό για περίπου 10 λεπτά. Μόνο που θα πρέπει μετά να την αφήσουμε να στεγνώσει.
Αν η μάσκα είναι φανερά χαλασμένη, τότε προσεκτικά την πετάμε.
Πηγή: news4health.gr