Σε απόσταση μόλις 77 χλμ από την Πάτρα και 200 χλμ από την Αθήνα, τα Καλάβρυτα αποτελούν έναν από τους πλέον δημοφιλείς χειμερινούς τουριστικούς προορισμούς στην Ελλάδα.
Η σπάνια φυσική ομορφιά, τα έντονα παραδοσιακά στοιχεία, τα ιστορικά μνημεία και η γαλήνη που αποπνέει το καταπράσινο τοπίο, θέλγουν ετησίως χιλιάδες τουρίστες.
Ο ιστορικός Δήμος Καλαβρύτων
Ο ιστορικός Δήμος Καλαβρύτων με έδρα του τη μαρτυρική πόλη των Καλαβρύτων, αποτελείται από τα δημοτικά διαμερίσματα Καλαβρύτων, Άνω Βλασίας, Άνω Λουσών, Βάλτα, Βιλιβίνης, Γουμένισσας, Δουμένων, Δροσάτου,Καλλιφωνίου, Κάνδαλου, Κάτω Βλασίας, Κάτω Ζαχλωρούς, Κάτω Λουσών, Κερπινής, Κέρτεζης, Κορφών, Κούτελης, Κρυονερίου, Λαγοβουνίου, Λαπαναγών, Μανεσίου, Μικρού Ποντιά, Πετσακών, Πλατανιώτισσης, Πριόλιθου, Προφήτη Ηλία, Ρογών, Σιγουνίου, Σκεπαστού, Τρεχλού και Φλάμπουρων.
Στο κέντρο της πλατείας, το ρολόι του Μητροπολιτικού Ναού της πόλης βρίσκεται σταματημένο στην ώρα της εκτέλεσης όλων των ανδρών της πόλης, φέρνοντας στο νου τις καταστροφές του Β’ Παγκοσμίου πολέμου.
Απέναντι, το παλάτι της Παλαιολογίνας, το οποίο πιθανολογείται πως κτίστηκε από το Θωμά Παλαιολόγο, που φανερώνει την ύπαρξη των δεσμών του τόπου με τη Βυζαντινή Αυτοκρατορία.
Το πολιτιστικό αυτό απόθεμα για την πόλη των Καλαβρύτων, το οποίο έχει χαρακτηριστεί ως ιστορικά διατηρητέο μνημείο από το Υπουργείο Πολιτισμού, έχει διασωθεί από όλες τις καταστροφές που έχει γνωρίσει αυτή η πόλη στο πέρασμα των αιώνων.
Σε μικρή απόσταση από την πόλη των Καλαβρύτων αξίζει κανείς να επισκεφθεί την περίφημη Μονή της Αγίας Λαύρας, όπου κηρύχθηκε και ευλογήθηκε η Επανάσταση του 1821 από το μητροπολίτη Παλαιών Πατρών Γερμανό.
Το ιστορικό αυτό μοναστήρι ιδρύθηκε το 961 μ.Χ. από τον ασκητή Αθανάσιο Αθωνίτη στη θέση Παλαιομονάστηρο. Η αρχική μονή καταστράφηκε και λεηλατήθηκε τρεις φορές από τους Τούρκους και τους Αλβανούς, ενώ το σημερινό κτίσμα χρονολογείται από το 1950.
Στο σκευοφυλάκιο της Μονής βρίσκονται ανεκτίμητα κειμήλια, όπως το λάβαρο που υψώθηκε διάτρητο από σφαίρες, τα άμφια και η ποιμαντορική ράβδος του Παλαιών Πατρών Γερμανού, καθώς και το αδαμαντοκόλλητο Ευαγγέλιο, δώρο της Αικατερίνης της Μεγάλης της Ρωσίας.
[blockquote style=”1″]Διαβάστε ακόμη όσα δεν ξέρετε για την Ιερά Μονή Αγίας Λαύρας[/blockquote]
[blockquote style=”1″]Διαβάστε ακόμη: Τι γιορτάζουμε την 25η Μαρτίου[/blockquote]