Μειώνονται ή και μηδενίζονται τα πέναλτι της εφορίας για τη μη συγκέντρωση ηλεκτρονικών αποδείξεων ίσων με το 30% του εισοδήματος των φορολογουμένων, με τροπολογία του υπουργείου Οικονομικών που ψηφίζεται σήμερα. Επίσης, προβλέπεται εξαίρεση από τα τεκμήρια διαβίωσης για τους πληγέντες από την πανδημία. Σε ό,τι αφορά το μέτρο των ηλεκτρονικών αποδείξεων, δεν θα πληρώσουν την προσαύξηση φόρου οι πληγέντες από την πανδημία και οι φορολογούμενοι άνω των 60 ετών, που δεν κατάφεραν να πραγματοποιήσουν ηλεκτρονικές συναλλαγές ίσες τουλάχιστον με το 30% του εισοδήματός τους. Για όλους τους υπόλοιπους, μειώνεται από το 22% στο 11% το πέναλτι για το ποσό που υπερβαίνει το 20% και υπολείπεται του 30% του εισοδήματός τους.
Η τροπολογία προβλέπει και μια σειρά από άλλες ελαφρύνσεις και διευκολύνσεις για τους φορολογουμένους, καθαρίζοντας το τοπίο ενόψει της έναρξης υποβολής των φορολογικών δηλώσεων.
Συμπίπτει, δε, με τη διεξαγωγή της 10ης μεταμνημονιακής αξιολόγησης χθες και σήμερα, σε επίπεδο επικεφαλής των θεσμών, με τους οποίους προφανώς έχουν συζητηθεί οι σχετικές ρυθμίσεις.
Αναλυτικότερα, σύμφωνα με την ανακοίνωση του υπουργείου Οικονομικών, στη ρύθμιση περιλαμβάνονται:
• Η πρόβλεψη για τη δυνατότητα καταβολής του φόρου εισοδήματος φυσικών και νομικών προσώπων φορολογικού έτους 2020, σε οκτώ ισόποσες μηνιαίες δόσεις.
• Η παροχή έκπτωσης 3% για τα φυσικά πρόσωπα, εφόσον η δήλωση φορολογίας εισοδήματος υποβληθεί μέχρι τις 28 Ιουλίου 2021 και ο οφειλόμενος φόρος που προκύπτει από αυτή καταβληθεί εφάπαξ μέχρι τις 30 Ιουλίου 2021.
• Η δυνατότητα εμπρόθεσμης υποβολής της δήλωσης φυσικών και νομικών προσώπων μέχρι τις 27 Αυγούστου 2021, με την καταβολή των δύο πρώτων μηνιαίων δόσεων.
• Η πρόβλεψη για τη δυνατότητα καταβολής του ΕΝΦΙΑ σε έξι ισόποσες μηνιαίες δόσεις, με πρώτη δόση τον Σεπτέμβριο του 2021.
• Η άρση της φορολόγησης βάσει των αντικειμενικών κριτηρίων διαβίωσης για όσους έχουν πληγεί από την πανδημία, εφόσον σε ένα από τα δύο προηγούμενα φορολογικά έτη δεν υπήρξε εφαρμογή του εναλλακτικού τρόπου υπολογισμού της ελάχιστης φορολογίας.
• Η μη επιβολή, στους πληττόμενους υπόχρεους και στους φορολογουμένους άνω των 60 ετών, της προσαύξησης φόρου που προκύπτει εάν το δηλωθέν ποσό με ηλεκτρονικές συναλλαγές είναι μικρότερο του 30% του πραγματικού εισοδήματος.
• Η μείωση, στο ήμισυ, για υπόχρεους που δεν εμπίπτουν στην ανωτέρω περίπτωση, της προσαύξησης φόρου που προκύπτει για δηλωθέν ποσό με ηλεκτρονικές συναλλαγές, το οποίο υπερβαίνει το 20% και υπολείπεται του 30% του πραγματικού εισοδήματος.
• Η εξαίρεση των έκτακτων εισοδημάτων από τον προσδιορισμό του πραγματικού εισοδήματος επί του οποίου υπολογίζεται το ελάχιστο ποσό δαπανών με ηλεκτρονικά μέσα πληρωμής.
• Η πρόβλεψη ότι τα εισοδήματα από ενοίκια, τα οποία δεν έχουν εισπραχθεί από τους ιδιοκτήτες ακινήτων, δεν θα συνυπολογίζονται στο συνολικό εισόδημά τους, με μόνη προϋπόθεση την κοινοποίηση εξωδίκου στον μισθωτή.
• Η παράταση της δυνατότητας για επιλογή υποβολής χωριστών δηλώσεων των συζύγων μέχρι τις 6 Μαΐου 2021.
Ο ΕΝΦΙΑ
Για τον ΕΝΦΙΑ, οι πληροφορίες αναφέρουν ότι θα παραμείνει στα περυσινά επίπεδα, παρά το γεγονός ότι οι νέες αντικειμενικές τιμές είναι έτοιμες και οι θεσμοί πιέζουν για την άμεση εφαρμογή τους και την αναπροσαρμογή, αναλόγως, του φόρου. Η κυβέρνηση επικαλέσθηκε, σύμφωνα με πηγές, διαδικαστική καθυστέρηση, προκειμένου να γίνει ο επανυπολογισμός του φόρου με βάση τις νέες τιμές, οι οποίες θα προσεγγίζουν τις αντικειμενικές. Επί της ουσίας, η κυβέρνηση δεν θέλει να ταράξει τα νερά εν μέσω πανδημίας, καθώς σε πολλές περιοχές θα επέλθει αύξηση τιμών, αν και κατά μέσον όρο είχε υπολογισθεί ότι θα μπορούσε να μειωθεί ο φόρος κατά 8%, κυρίως χάρη στην επέκταση του συστήματος των τιμών ζώνης σε 3.000 νέες περιοχές.