Απατεώνες «χτυπούν» μέσω τηλεφώνου απειλώντας ανυποψίαστους πολίτες και στην Κρήτη που κινδυνεύουν να πέσουν στην παγίδα τους με οδυνηρές συνέπειες.
Οι επιτήδειοι σύμφωνα με τις καταγγελίες που γίνονται έχουν κάνει την εμφάνιση τους ουκ ολίγες φορές, επιχειρώντας να εξαπατήσουν τον κόσμο, σε διάφορες περιοχές της Κρήτης.
Συμφωνα με τις καταγγελίες, πολίτες δέχονται τηλεφωνήματα από αριθμούς που φαίνεται ότι είναι από το εξωτερικό. Αυτό που αναφέρουν είναι ότι ο επιτήδειος που τηλεφώνησε παρουσιάστηκε ως συνεργάτης της Microsoft.
Δικαιολόγησε μάλιστα την κλήση του, λέγοντας στο υποψήφιο θύμα του ότι ο υπολογιστής της έχει σοβαρό πρόβλημα για αυτό και έπρεπε να του παραχωρήσει άδεια στο team viewer, δίνοντας του πρόσβαση στον υπολογιστή του!
Το παρ΄ολίγο θύμα όμως δεν έπεσε στην παγίδα του απατεώνα και γλύτωσε τα χειρότερα.
Αυτό που τονίζεται από τις αρμόδιες Αρχές είναι ότι απαιτείται επαγρύπνηση και προσοχή από τους πολίτες γιατί είναι πιθανό – εφόσον δώσουν πρόσβαση στον απατεώνα – να βρεθούν προ δυσάρεστης εκπλήξεως. Ηδη έχουν υπαρξει πολίτες που έχουν πέσει στην παγίδα των «αετονύχηδων» με συνέπεια οι τελευταίοι να αποκτήσουν πρόσβαση στους υπολογιστές, με δυσάρεστες επιπτώσεις.
Η συγκεκριμένη απάτη είναι το λεγόμενο phishing, η τηλεφωνική προσπάθεια ενός απατεώνα να αποσπάσει ευαίσθητες προσωπικές πληροφορίες από κάποιο επίδοξο θύμα, προσποιούμενος ότι είναι κάποιος άλλος. Μάλιστα, τα τελευταία χρόνια, αυτό το είδος απάτης έχει εξελιχθεί αρκετά και πλέον οι απατεώνες αποσπούν μέχρι και μεγάλα χρηματικά ποσά σε μετρητά, εξαπατώντας από το τηλέφωνο κυρίως ηλικιωμένους λέγοντας τους ότι το παιδί τους έχει μπλεξίματα με τον νόμο, για παράδειγμα από την εμπλοκή του σε κάποιο ατύχημα.
Η ιστοσελίδα papaki που είναι ειδικευμένη σε domains και την κατοχύρωση των δικαιωμάτων των sites επισημαίνει για αυτή την απάτη: «H λέξη phishing προέρχεται από το ‘ανορθόγραφο’ fishing, δηλαδή το ψάρεμα. Ακριβώς λοιπόν όπως ένας ψαράς θαλάσσης, ο πονηρός διαδικτυακός ‘ψαράς’ χρησιμοποιεί ψηφιακά δολώματα για να τσακώσει τα ανυποψίαστα θύματά του. Το phishing είναι ένα μέσο κι όχι η επίθεση αυτή καθ’ αυτή. Ο ‘ψαράς’ σου ζητάει να κάνεις κάτι (call for action) και από την στιγμή της δράσης σου ξεκινάει το… κακό. Η διαδικασία έχει συνήθως ως εξής: λαμβάνουμε κάποιο -συχνά ανορθόγραφο ή με πολλά θαυμαστικά- mail που μας ζητάει να αλλάξουμε τον κωδικό μας, να καταβάλουμε κάποια έκτακτη ληξιπρόθεσμη οφειλή, να κατεβάσουμε κάποιο αρχείο, να ανοίξουμε ένα συνημμένο, κ.ά. Τελικός του στόχος είναι να αποσπάσει προσωπικές πληροφορίες (τραπεζικούς λογαριασμούς, passwords, κ.λ.π.) ώστε να τα χρησιμοποιήσει για να μπει σε προσωπικά ή εταιρικά δίκτυα και λογαριασμούς».
Ανδρέας Κριτσωτάκης