Μέσα στη γενική καραντίνα που έχει τεθεί σε εφαρμογή στη χώρα μας, τα ιδιωτικά ιατρεία πλέον είναι κλειστά και όλες οι επαφές γίνονται μέσω…τεχνολογίας.
Μοναδική εξαίρεση αποτελούν τα έκτακτα περιστατικά, στα οποία οι γιατροί ανταποκρίνονται μετά από προγραμματισμένο ραντεβού. Μια βόλτα στα ιατρεία του Ηρακλείου αρκεί για να διαπιστώσει κανείς το γενικό… λουκέτο.
Παιδίατροι, παθολόγοι, δερματολόγοι, οφθαλμίατροι και όλες οι άλλες ειδικότητες, εργάζονται κατά περίπτωση. Όπως αναφέρει γιατρός μιλώντας στο voucherergasia.gr: «μέχρι να περάσει η κατάσταση που επικρατεί λόγω του κορωνοϊού, τα ιατρεία θα είναι κλειστά. Δεχόμαστε και εξετάζουμε ασθενείς, μόνο όταν μιλάμε για σοβαρά περιστατικά. Για όλες τις άλλες περιπτώσεις, προσπαθούμε να δίνουμε τις συμβουλές μας τηλεφωνικά ή με άλλο τεχνολογικό μέσο».
Εξέταση μέσω skype και viber
Ευτυχώς που για τους γονείς, αλλά και τους ίδιους τους γιατρούς υπαρχει η νέα τεχνολογία. Οι γονείς επιστρατεύουν το skype, το viber, αλλά και τα Μέσα Κοινωνικής Δικτύωσης για να ζητούν τη συνδρομή των γιατρών. Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελούν οι περιπτώσεις κατά τις οποίες, γονείς στέλνουν φωτογραφίες με τα παιδιά τους, όταν για παράδειγμα έχουν παρουσιάσει κάποιο εξάνθημα, αναμένοντας την απάντηση του παιδιάτρου τους.
Παρόμοια είναι η κατάσταση για όλες τις ειδικότητες, με τους γιατρούς και τους ασθενείς να κάνουν υπομονή μέχρι να παρέλθει η… καραντίνα. Μια καραντίνα που από σήμερα είναι όσο πιο αυστηρή γίνεται, μέσα από τη γενική απαγόρευση της κυκλοφορίας. Για αυτό ασθενείς και γιατροί, θα πρέπει να ακολουθούν τις οδηγίες που έχουν ήδη τεθεί σε εφαρμογή, προκειμένου οι μετακινήσεις τους, ακόμη και για λόγους υγείας, να μην φέρουν στους ίδιους πρόστιμα της τάξης των 150 ευρώ και άνω…
Ανδρέας Κριτσωτάκης