«Καλλιεργώ σωστά, τρώω σωστά». Με αυτό το moto, οι «Μελίτακες», είναι μια ΚοινΣΕπ, η οποία έχει στόχο να διαδώσει τη σπουδαιότητα της καλής – και δη κρητικής- διατροφής, σε όλους τους πολίτες, αφού είναι γνωστό ότι η σωστή διατροφή είναι είναι όπλο για την υγεία.
Τα μέλη της συγκεκριμένης πρωτοβουλίας με ορμητήριο τον Πύργο, από το 2010 ασχολούνται με τη διάσωση και διάδοση των ντόπιων σπόρων, παράλληλα με την οργάνωση πολλών και σπουδαίων δράσεων. «Ότι τρώμε, είμαστε», λέει χαρακτηριστικά ο κ. Μανώλης Βαρδάκης, ο οποίος είναι ένα από τα μέλη που μιλούν στο voucherergasia.gr για τη δράση, τους στόχους και το όραμα της συγκεκριμένης Κοινωνικής Συνεταιριστικής Επιχείρησης «Μελίτακες».
Ένα όραμα που οι «Μελίτακες» επιχειρούν στο πέρασμα των χρόνων να περάσουν μέσα από μια σειρά πρωτοβουλιών, στη διάρκεια των οποίων μάλιστα ουκ ολίγες φορές διαθέτουν ποσότητα από τους αποθηκευμένους τους σπόρους, στους πολίτες, ώστε οι τελευταίοι να τους καλλιεργήσουν και να διαπιστώσουν ιδίοις όμμασι, τι σημαίνει «υγιεινή και ισορροπημένη διατροφή»
«Είμαστε μια ομάδα εννέα ανθρώπων, που εδώ κι αρκετά χρόνια διατηρούμε και μοιράζουμε σπόρους από παραδοσιακές ποικιλίες. Τους φυτεύουμε και καλλιεργούμε τα φυτά χρησιμοποιώντας φυσικές τεχνικές που αναδεικνύουν την αξία τους.
Έχοντας κατανοήσει την υψηλή αξία της βιοποικιλότητας, εφαρμόζουμε μεθόδους όπως η συγκαλλιέργεια, η αμειψισπορά, η φυτοπροστασία με φυσικά μέσα, ενώ ενισχύουμε το έδαφος με σκευάσματα, όπως η κοπριά, το κομπόστ, οι Ενεργοί Μικρο-Οργανισμοί, ο Ζεόλιθος και άλλα, που τα παρασκευάζουμε εμείς», σημειώνει ο κ. Βαρδάκης, ένας εκ των πρωτεργατών της εν λόγω Πρωτοβουλίας.
Για τα παιδιά
Συνεχίζοντας, ο κ. Βαρδάκης αναφέρθηκε στις εκδηλώσεις και τις πρωτοβουλίες της ΚοινΣΕπ, στοχεύοντας και στα…παιδιά.
«Κάθε χρόνο, διοργανώνουμε στο χωριό μας τη Γιορτή Σπόρων κι Αυτάρκειας, όπου ανταλλάσσουμε τους παραδοσιακούς σπόρους και πραγματοποιούμε ενημερωτικές ομιλίες και δράσεις για μικρούς και μεγάλους.
Τα τελευταία χρόνια παρέχουμε στα παιδιά των Δημοτικών Σχολείων παρακείμενων χωριών, Αγροοικολογικές δράσεις σε παραχωρημένο δημοτικό κτήμα.
Επίσης, σε συνεργασία με γραφεία εναλλακτικού τουρισμού, υποδεχόμαστε ολιγομελείς ομάδες ευαισθητοποιημένων στον τομέα της Αγροδιατροφής επισκεπτών, όπου μετά από ενημέρωση για τις καλλιεργητικές μας δράσεις, τους προσφέρουμε γεύμα βασισμένο στην αληθινή Κρητική Διατροφή.
Ως επέκταση της παραπάνω δράσης, με ήπιες παρεμβάσεις και χρήση φυσικών υλικών, τα αγροκτήματά μας είναι πλέον επισκέψιμα. Αποτελούν έτσι μια πρόταση- μοντέλο, που χωρίς μεγάλο κόστος μπορεί να μετατρέψει ένα αγρόκτημα σε χώρο ικανό να λειτουργήσει ως μικρή αγροτουριστική μονάδα, με τη χρήση ορθών πρακτικών.
Τους τελευταίους μήνες δημιουργήσαμε στο όμορφο φυσικό περιβάλλον στο Δασάκι του Πύργου, Δήμου Αρχανών-Αστερουσίων, ένα οικολογικό παντοπωλείο, τη «Μελιτακιά» η οποία έχει ως απώτερο σκοπό να ενοποιήσει Βιωσιμότητα, Αυτάρκεια κι Ανθρωπιά, κι όλα αυτά στο πλαίσιο της συνείδησης. Πρόκειται για έναν απλό αισθητικό χώρο, όπου για την ώρα προσφέρουμε τα προϊόντα μας και προϊόντα επιλεγμένων φίλων παραγωγών της περιοχής, φρέσκα ή μαγειρεμένα μαζί με χυμούς, ροφήματα, και καλή διάθεση», σημειώνει ο κ. Βαρδάκης.
Έτσι όπως λέει με τη σειρά της η κ. Στέλλα Χατζηγεωργίου, ενα επίσης εκ των πρώτων μελών της Ομάδας, όλα τα παραπάνω έγιναν και θα συνεχίσουν να συμβαίνουν σε στενή συνεργασία με φορείς και κυρίως με την τοπική κοινωνία την οποία θεωρούμε ως το βασικό αποδέκτη και τον ωφελούμενο από τις δράσεις μας.
Κλείνοντας η κ. Χατζηγεωργίου σημειώνει πως οι «Μελίτακες» παρατηρούν προσεκτικά αυτά που συμβαίνουν σε παγκόσμιο επίπεδο τους τελευταίους μήνες και θεωρούν αυτήν την περίοδο ως πρόκληση για περισυλλογή όσον αφορά το πώς θέλουμε το μέλλον της καθημερινότητας για μας και τα παιδιά μας, και τρόπους για να το επιτύχουμε.
«Εμπνευόμαστε από τις σκέψεις της εξαίρετης Μαντιναδολόγισσας και καλής μας φίλης, Σκανδαλάκη Άννας:
«Τη μάνα Γη παράπονο πολλές φορές την πιάνει
Γιατί στο διάβα τω καιρώ τσ’ αξίες τση τσι χάνει…»
Δεχόμαστε την δημιουργικότητα και την καταστροφικότητα της φύσης. Την αέναη μεταβολή της και την αμείλικτη ροή της. Δε συμφωνούμε στην προσπάθεια του ανθρώπου να κυριαρχήσει επί της φύσης, αλλά στην ανάγκη να συνεργαστεί μαζί της με τον πιο φιλικό γι’ αυτήν τρόπο.
Θεωρούμε ότι ο συνδυασμός των ευεργετικών μεθόδων της παραδοσιακής καλλιέργειας και των ευφυών μεθόδων της σύγχρονης επιστήμης, θα αποτελέσει τον τρόπο για να πορευθούν με αλληλοσεβασμό η φύση και η ανθρωπότητα.
Με δεδομένο πως η καλή τροφή ενισχύει το ανοσοποιητικό σύστημα και κατ’ επέκταση μας θωρακίζει εναντίον πληθώρας ασθενειών, πιστεύουμε πως αυτή η τροφή πρέπει να προέρχεται από παραδοσιακές ποικιλίες φυτών, καλλιερημένες με Αγροοικολογικές μεθόδους», καταλήγει η κ. Χατζηγεωργίου.
Ανδρέας Κριτσωτάκης
Εως τις 30 Ιουλίου θα διαρκέσει η περίοδος υποβολής αιτήσεων συμμετοχής στο πρόγραμμα απασχόλησης 8.000…
Όπως ανέφερε ο πρόεδρος του Σωματείου Εργαζομένων Ηλίας Σιώρας, σήμερα όσοι προσέρχονταν στα επείγοντα, είτε…
Προπτυχιακά Το Πανεπιστήμιο FREDERICK της Κύπρου παρέχει σήμερα μια σειρά προπτυχιακών δια ζώσης (όπως…
Σφορδή επίθεση Κεγκέρογλου στον ΠτΔ για τα περι «καταστροφικού» PSI Επίθεση στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας…
Νέα τμήματα από το Κέντρο Διά Βίου Μάθησης του Δήμου Ηρακλείου Ο Δήμος Ηρακλείου, η…
Υπουργείο Παιδείας: 271 νέες προσλήψεις αναπληρωτών Το Υπουργείο Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων ανακοινώνει ότι για…
Συνεχίζοντας σε αυτό τον ιστότοπο αποδέχεστε την χρήση των cookies στη συσκευή σας όπως περιγράφεται στην πολιτική cookies.
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ