Μείζον θέμα αποδεικνύεται αυτό της δημιουργίας αιολικού πάρκου στην περιοχή της Επισκοπής στην κοινότητα Κάτω Χωριού.
Ήδη οι πολίτες μαζεύουν υπογραφές για να προσφύγουν άμεσα στο Συμβούλιο της Επικρατείας. Μάλιστα η Επιτροπή Πολιτών Ιεράπετρας ανακοινώνει ότι δρομολογείται άμεσα προσφυγή στο Συμβούλιο της Επικρατείας, ώστε να ακυρωθεί η εγκατάσταση του αιολικού πάρκου της Επισκοπής στην κοινότητα Κάτω Χωριού.
«Είναι το πρώτο αιολικό πάρκο στην Ελλάδα που τοποθετείται εντός αρχαιολογικού χώρου και μάλιστα από τους σημαντικότερους της Κρήτης. Ενδεχόμενη επιτυχής κατάληξη θα αποτρέψει όχι μόνον την λειτουργία του συγκεκριμένου, αλλά θα δημιουργήσει νομολογία που θα καθιερώνει την προστασία για ΟΛΟΥΣ τους αρχαιολογικούς χώρους της Ελλάδας απο την εγκατάσταση βιομηχανικής κλίμακας έργων παραγωγής ενέργειας.
ΚΑΛΟΥΝΤΑΙ φορείς και πολίτες του Δήμου Ιεράπετρας, τα μέλη της Επιτροπής Πολιτών Ιεράπετρας να ΣΥΝΥΠΟΓΡΑΨΟΥΝ την προσφυγή.
Συμβολαιογράφος της Ιεράπετρας έχει αναλάβει την διαδικασία. Η υπογραφή του σχετικού εγγράφου θα πραγματοποιηθεί την Δευτέρα 13/7/20 και Τρίτη 14/7/20 και θα αρχίζει στις 7:00 μμ. Κατά τον νόμο, απαιτείται προσωπική παρουσία του πολίτη με προσκόμιση του δελτίου ταυτότητας.
Και προκειμένου να γίνει το καθοριστικό αυτό βήμα, εκτός από την συμμετοχή στις δράσεις που οργανώνει η Επιτροπή Πολιτών χρειάζεται και η ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ συμβολή μας.
Σημαντικό επίσης είναι να κινητοποιήσουμε και όσους ακόμη γνωστούς έχουμε, ώστε να μαζευτεί γρηγορότερα το ποσό που απαιτείται για την προσφυγή στο ΣτΕ. Για όσους βρίσκονται εκτός Ιεράπετρας, αλλά επιθυμούν κι αυτοί να συνεισφέρουν, έχει ανοιχτεί για τον σκοπό αυτό τραπεζικός λογαριασμός .
Οι αποδείξεις θα σταλούν σε όλους ηλεκτρονικά αλλά και με πρωτότυπη απόδειξη σε όσους έχουν άμεση επαφή με τους υπεύθυνους συλλογής χρημάτων.
Για περισσότερες πληροφορίες αλλά και τυχόν διευκόλυνσή σας μπορείτε να έρθετε σε επικοινωνία για συνεννόηση και καθορισμό ραντεβού στα τηλέφωνα: 6971840327 / 6936125121 / 6987745408 ή μέσω ηλεκτρονικού μηνύματος στην διεύθυνση: epitropi.politon.ierapetras@gmail.com
Μέσα στην επόμενη εβδομάδα θα γίνει και η επόμενη συνέλευση των μελών της Επιτροπής, προκειμένου να συζητηθούν κρίσιμα τρέχοντα θέματα και να ληφθούν περαιτέρω σημαντικές αποφάσεις.
“Αυτή είναι η αρχή της ενεργειακής βιομηχανοποίησης που έχει σχεδιαστεί για την ευρύτερη περιοχή της Ιεράπετρας. Εμείς τον αγαπάμε αυτό τον όμορφο και ευλογημένο τόπο και δεν θα σταματήσουμε ποτέ να τον υπερασπιζόμαστε ενάντια σε οτιδήποτε απειλεί την ισορροπία και την ευημερία του”», όπως αναφέρει η ανακοίνωση της Επιτροπής Πολιτών Ιεράπετρας.
Σε αρχαιολογικό χώρο
Οι αντιδράσεις των πολιτών έχουν ξεκινήσει εδώ και καιρό. Μάλιστα το προηγούμενο διάστημα είχαν πραγματοποιηθεί και σειρά εκδηλώσεων από την πλευρά των πολιτών.
Συγκεκριμένα στις 4 και 5 Ιούλη συμμετέχοντας στην Πανελλαδική διαμαρτυρία κατά των ΒΑΠΕ πραγματοποιήθηκαν και στην Ιεράπετρα εκδηλώσεις διαμαρτυρίας. Αυτό που σημειώνουν οι πολίτες είναι ότι ήδη η κινητοποίηση είναι μεγάλη και το ίδιο και η συμμετοχή.
Όπως επισημαίνουν, πρόκειται για ένα αιολικό πάρκο που δημιουργείται μέσα σε αρχαιολογικό χώρο. Κάτι που όπως λένε συμβαίνει για πρώτη φορά και μάλιστα με πολλές κηρυγμένες θέσεις. Είναι δέκα συνολικά οι αρχαιολογικοί χώροι μέσα σε αυτή τη ζώνη. Ειναι ίσως το τελευταίο σκαλοπάτι προς τα κάτω, όπως τονίζουν και μέσα από ανακοίνωση που έχουν εκδώσει.
Αυτό που λένε είναι πως όταν παραχωρούμε τα βουνά μας, τις προστατευόμενες περιοχές, τα νησιά, το μόνο που έλειπε ήταν η παραχώρηση των αρχαιολογικών χώρων.
Σχετικά με το αιολικό πάρκο στην Επισκοπή Ιεράπετρας, τις επενδύσεις στον Δήμο και όσον αφορά τις δράσεις της, η Επιτροπή Πολιτών Ιεράπετρας είχαν εκδώσει πρόσφατα σχετική ανακοίνωση.
Αναλυτικά η ανακοίνωση:
«Πολύς θόρυβος έχει ξεσηκωθεί το τελευταίο διάστημα με το υπό εγκατάσταση αιολικό πάρκο στην Επισκοπή Ιεράπετρας. Το θέμα των αιολικών πάρκων και των δήθεν «πράσινων» επενδύσεων στον δήμο μας μόλις άνοιξε, καθώς προβλέπονται πολλές ακόμη χωρίς να συνυπολογίσουμε και το τεράστιο θέμα των επιπτώσεων των εξορύξεων.
Πολύς θόρυβος όμως έχει δημιουργηθεί και για την Επιτροπή Πολιτών με τις δράσεις της που έχει προσελκύσει πανελλήνιο ενδιαφέρον. Το γεγονός αυτό την έχει καταστήσει και επίκεντρο «ενδιαφέροντος» από ανθρώπους που επιδιώκουν να εξυπηρετήσουν δικά τους συμφέροντα.
Επειδή υπολείπονται επιχειρημάτων προσπαθούν με φήμες και συκοφαντίες να προκαλέσουν σκόνη και να αποσπάσουν την προσοχή των πολιτών από τα πραγματικά προβλήματα που αναδεικνύει με τις δράσεις της.
Με την παρούσα, σύντομη, παρέμβαση μας λοιπόν θέλουμε να πούμε, όπως πάντα, μερικές ξεκάθαρες αλήθειες:
Η Επιτροπή Πολιτών Ιεράπετρας προέκυψε σε εάν συγκεκριμένο ιστορικό πλαίσιο και είναι προϊόν της ανάγκης των καιρών. Ζούμε σε μια εποχή που η χώρα μας πωλείται, που η οικονομία της αγοράς αποκτά προτεραιότητα έναντι της κοινωνικής μέριμνας, της προστασίας του περιβάλλοντος, της ανάδειξης των ιδιαίτερων πολιτιστικών μας αναφορών και στο όνομα της ανάπτυξης καταστρέφουμε οποιαδήποτε προοπτική για τις επόμενες γενιές.
Η χώρα μας παραδίδεται σε κάθε είδους συμφέροντα με υπογραφές των εκλεγμένων από τον Ελληνικό λαό. Το χειρότερο όμως είναι ότι οι πολίτες έχουν απογοητευτεί από τους κυβερνώντες μέχρι σήμερα. Η ελπίδα είναι η συλλογική δράση μέσα από την Επιτροπή μας.
Στην περίπτωση του αιολικού της Επισκοπής, η σκανδαλωδώς ευνοϊκή, αντιμετώπιση της εταιρίας από μέρους των κρατικών υπηρεσιών και της δημοτικής αρχής ενεργοποίησαν τα αντανακλαστικά νέων ανθρώπων που αποφάσισαν να δράσουν ενάντια στην διαφθορά καθώς και το κλίμα απάθειας που επικρατεί.
Στελέχωσαν λοιπόν τον αρχικό πυρήνα των ανθρώπων που αγωνίζονταν για την αποτροπή της εγκατάστασης του αιολικού πάρκου στον αρχαιολογικό χώρο.
Σήμερα η σελίδα της επιτροπής στο Facebook αριθμεί 1300 μέλη, η διαδικτυακή καμπάνια έχει συγκεντρώσει 2.800 υπογραφές, ενώ επιπλέον μέσα από τις ενημερωτικές δράσεις, οι οποίες και συνεχίζονται, έχουν συγκεντρωθεί περί τις 500 χειρόγραφες υπογραφές.
Πάνω από εκατό μέλη, εναλλασσόμενα, συμμετέχουν ενεργά στις δράσεις μας ενώ έχει δημιουργηθεί ένα άτυπο συντονιστικό δέκα ατόμων, ανοικτό σε όποιον επιθυμεί να συμβάλει.
Οι συνελεύσεις της επιτροπής είναι ανοικτές σε όποιον επιθυμεί να συμμετέχει. Δίνεται δικαίωμα λόγου σε όσους το επιθυμούν οποιαδήποτε άποψη και αν εκφράζουν.
Είναι φυσικό σε αυτόν τον μεγάλο αριθμό συμμετεχόντων να υπάρχουν πολίτες με διαφορετικές ιδεολογικές καταβολές και παραταξιακές προτιμήσεις. Δεν ζητάμε να παραιτηθεί κάποιος από αυτές, επικεντρώνουμε όμως στην προστασία και την ιστορικότητα του τόπου μας και του επίπεδου ζωής μας. Αυτό είναι που μας ενώνει!
Μας ενώνει επίσης η ανησυχία για τα τεκταινόμενα και η ανάγκη να αρθρωθεί ένας λόγος που να εκφράζει ένα διαφορετικό όραμα για το μέλλον και τον τόπο.
Κουραστήκαμε πια από την συμφεροντολογία και το βόλεμα που επικρατεί στην πολιτική ζωή. Ναι, παράγουμε πολιτική, θεωρούμε τις παρεμβάσεις μας πολιτικές, δεν ταυτιζόμαστε όμως με καμία συγκεκριμένη ιδεολογία ή παράταξη. Αρχή μας είναι να επιδιώκουμε τον διάλογο χωρίς προαπαιτούμενα και με ειλικρινή στάση.
Αλλά με κανένα τρόπο δεν μπορούμε να ανεχτούμε την διπροσωπία, τις διχαστικές πολιτικές και την συνδιαλλαγή εις βάρος του τόπου. Δεν θα συναινέσουμε στην καταστροφή που επιχειρείται στο όνομα της ανάπτυξης που στην ουσία εννοεί την εξυπηρέτηση οικονομικών και πολιτικών σκοπιμοτήτων.
Πολλοί, κινούμενοι από σκοπιμότητες, προσπαθούν να διαστρεβλώσουν τις θέσεις μας και να μας διαβάλλουν. Ότι είμαστε εναντίον της ανάπτυξης, ότι δεν κομίζουμε προτάσεις, ότι κινούμαστε από προσωπικά ή παραταξιακά κίνητρα. Χαιρόμαστε διότι αυτό δείχνει ότι μας υπολογίζουν και μας φοβούνται και τους προειδοποιούμε:
Όσο περισσότερο οι πολίτες ενημερώνονται και βγαίνουν από την αδράνεια, τόσο περισσότεροι θα ανταποκρίνονται στο κάλεσμα μας και θα παίρνουν μέρος στις δράσεις μας».
Το θέμα στη Βουλή
Το ζήτημα μάλιστα έφτασε ως τη Βουλή μέσα από Ερώτηση των Βουλευτών του ΚΚΕ, Μανώλη Συντυχάκη, Μαρίας Κομνηνάκα και Διαμάντως Μανωλάκου. «Σε έντονη αναστάτωση βρίσκονται οι κάτοικοι, φορείς και οργανώσεις τους λαϊκού κινήματος στην Ιεράπετρα Λασιθίου, λόγω του αιολικού πάρκου το οποίο σχεδιάζεται στην περιοχή της Επισκοπής. Συγκεκριμένα, η επένδυση αυτή, με βίαιο τρόπο ανατρέπει ριζικά το φυσικό τοπίο, με τη χωροθέτηση και τοποθέτηση ανεμογεννητριών στον αρχαιολογικό χώρο του Ισθμού της Ιεράπετρας, μνημειακού συνόλου μοναδικής σημασίας.
Οι βίαιες, για τον δοσμένο αρχαιολογικό χώρο, παρεμβάσεις ανατρέπουν συνολικά και την τουριστική εικόνα της περιοχής, με επιπτώσεις -και μάλιστα σε συνθήκες οικονομικής κρίσης – σε ένα από τα κύρια εισοδήματα των κατοίκων του Λασιθίου, μικρομεσαίων αυτοαπασχολούμενων και εργαζόμενων στον κλάδο του τουρισμού. Συνάμα, οι ανεμογεννήτριες χωροθετούνται σε μικρή απόσταση από τις κατοικίες του χωριού Επισκοπή, με ενδεχόμενες συνέπειες στην υγεία των κατοίκων. Επισημαίνεται, ακόμη, ότι λόγω της επένδυσης αποκλείεται και ο μοναδικός δρόμος που οδηγεί σε περιοχή αγροτικής γης, που καθίσταται απροσπέλαστη για τους αγρότες.
Αξίζει να σημειωθεί ότι ο νομός Λασιθίου είναι ήδη επιβαρυμένος, λόγω του ενεργειακού σχεδιασμού του κεφαλαίου, που υπηρετούν όλες οι κυβερνήσεις διαχρονικά. Είναι σε εξέλιξη οι επενδύσεις με το Υβριδικό Αμαρίου-Σητείας που αφορά σε χώρο εντός του Γεωπάρκου Σητείας και αντίστοιχα το ηλιοθερμικό στην Αγ. Τριάδα Σητείας, περιοχή ιδιαίτερα επιβαρυμένη από τον ΑΗΣ Αθερινόλακκου της ΔΕΗ. Επιπλέον, αυτός ο ενεργειακός σχεδιασμός περιλαμβάνει τα βουνά της Κριτσάς και του Κρούστα, αναδεικνύοντας την ολοκληρωτική παράδοση της περιοχής σε επιχειρη-ματικά συμφέροντα του κλάδου των ΑΠΕ. Για όλες τις παραπάνω επενδύσεις υπάρχουν λαϊκές αντιδράσεις και κινητοποιήσεις από μαζικούς φορείς του λαϊκού κινήματος που απορρίπτουν όλοι μαζί τον ενεργειακό σχεδιασμό του κεφαλαίου για τον Νομό Λασιθίου και την Κρήτη συνολικότερα.
Η άδεια εγκατάστασης αιολικού σταθμού παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας στην Επισκοπή Ιεράπετρας Λασιθίου, εντάσσεται στον γενικότερο σχεδιασμό της ανάπτυξης των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας, που προωθείται συστηματικά από την ΕΕ και τις ελληνικές Κυβερνήσεις στα πλαίσια της «απελευθέρωσης της ενέργειας», ώστε να επενδύσουν μεγάλοι επιχειρηματικοί όμιλοι με κριτήριο την κερδοφορία τους και όχι τα λαϊκά συμφέροντα. Άλλωστε, έχει αποδειχθεί πως η αύξηση της συμμετοχής των ΑΠΕ στο «ενεργειακό μείγμα» της χώρας έχει οδηγήσει στη μεγάλη αύξηση της τιμής του ρεύματος και την πρόσθετη επιβάρυνση των λαϊκών νοικοκυριών.
Κάτοικοι, φορείς, επιστήμονες στην περιοχή της Ιεράπετρας κάνουν λόγο για μια σειρά παρατυπίες και παραβάσεις της συγκεκριμένης επένδυσης και τονίζουν ότι η προστασία και η ανάδειξη ολόκληρης της περιοχής ως αρχαιολογική διαδρομή, οι ανάγκες των εργαζόμενων και των λαϊκών οικογενειών θα πρέπει να είναι προτεραιότητα και όχι τα συμφέροντα της επένδυσης στην Επισκοπή.
ΕΡΩΤΑΤΑΙ ο κ. Υπουργός, ποια μέτρα προτίθεται να πάρει η Κυβέρνηση:
Για την άμεση ανάκληση της άδειας εγκατάστασης αιολικού σταθμού παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας στην Επισκοπή Ιεράπετρας Λασιθίου.
Να ληφθούν άμεσα μέτρα προστασίας του αρχαιολογικού χώρου του Ισθμού της Ιεράπετρας.
Για την εξασφάλιση φθηνής ηλεκτρικής ενέργειας για τον λαό, την κατάργηση των «πράσινων» τελών ΑΠΕ και την άμεση μείωση των τιμολογίων ηλεκτρικού ρεύματος για τη λαϊκή οικογένεια», καταλήγει η σχετική Ερωτηση.
Εως τις 30 Ιουλίου θα διαρκέσει η περίοδος υποβολής αιτήσεων συμμετοχής στο πρόγραμμα απασχόλησης 8.000…
Όπως ανέφερε ο πρόεδρος του Σωματείου Εργαζομένων Ηλίας Σιώρας, σήμερα όσοι προσέρχονταν στα επείγοντα, είτε…
Προπτυχιακά Το Πανεπιστήμιο FREDERICK της Κύπρου παρέχει σήμερα μια σειρά προπτυχιακών δια ζώσης (όπως…
Σφορδή επίθεση Κεγκέρογλου στον ΠτΔ για τα περι «καταστροφικού» PSI Επίθεση στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας…
Νέα τμήματα από το Κέντρο Διά Βίου Μάθησης του Δήμου Ηρακλείου Ο Δήμος Ηρακλείου, η…
Υπουργείο Παιδείας: 271 νέες προσλήψεις αναπληρωτών Το Υπουργείο Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων ανακοινώνει ότι για…
Συνεχίζοντας σε αυτό τον ιστότοπο αποδέχεστε την χρήση των cookies στη συσκευή σας όπως περιγράφεται στην πολιτική cookies.
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ