Τρία ειναι ήδη τα άτομα που παραμένουν σε ξενοδοχεία καραντίνας στην Κρήτη. Δύο είναι επιβεβαιωμένα, ενώ τα αποτελέσματα για την τρίτη περίπτωση, μια 18χρονη τουρίστρια, αναμένονται σήμερα.
Αξίζει να σημειωθεί ότι στην Κρήτη έχει έρθει και νοσηλεύεται στην Ειδική Μονάδα του Βενιζελειου νοσοκομείου Ηρακλείου και το ζευγάρι Ελληνοαμερικανών από την Κάρπαθο.
Ο προβληματισμός είναι ακόμη πιο μεγάλος μετά την ανακοίνωση των κρουσμάτων που εντοπίστηκαν στη χώρα μας το τελευταίο 24ωρο. Κι ενώ την Κυριακή είχε ανακοινωθεί πως η Ελλάδα κλείνει τα σύνορά της με Σερβία, τη Δευτέρα ανακοινώθηκαν 43 κρούσματα.
Τα 36 εξ αυτών, μάλιστα, ήταν εισαγόμενα και εντοπίστηκαν κατά την διενέργεια ελέγχων στον Προμαχώνα. Από αυτά σύμφωνα με το in.gr σχεδόν τα μισά, τα είκοσι, αφορούν τουρίστες που προέρχονταν από τη Σερβία. Τα υπόλοιπα 16 αφορούν κατοίκους άλλων χωρών.
Ακόμη, τέσσερα κρούσματα καταγράφηκαν στην περιφερειακή ενότητα Ξάνθης. Δύο κρούσματα εντοπίζονται στην περιφερειακή ενότητα Καρπάθου. Ένα νέο κρούσμα εντοπίζεται στην περιφερειακή ενότητα της Ανατολικής Αττικής. Η επιδημιολογική εικόνα από τότε που άνοιξε ο τουρισμός
Ωστόσο το γεγονός πως καταγράφηκαν τόσα πολλά κρούσματα το τελευταίο 24ωρο εμπνέει μεν ανησυχία, αλλά δεν είναι ένα επαναλαμβανόμενο γεγονός. Κι αυτό γιατί από τις 15 Ιουνίου από όπου ξεκίνησε η τουριστική περίοδος καθώς επιτρέπονταν οι πτήσεις (τότε) μόνο από το Ελ. Βενιζέλος, μέχρι σήμερα έχουν ανακοινωθεί 441 ανέρχονται.
Από αυτά μόνο τα 98 από αυτά αφορούν σε τουρίστες ενώ τα υπόλοιπα εντοπίστηκαν σε Έλληνες πολίτες. Ειδικότερα από τις 14/6 μέχρι και την Κυριακή 5/7, έχουν εντοπιστεί μόνο 62 κρούσματα σε άτομα τα οποία δεν μένουν μόνιμα στην Ελλάδα με το σύνολο να φτάνει τα 98, αν κάποιος προσθέσει και τα 36 κρούσματα που ανακοινώθηκαν χτες.
Σύμφωνα με τα στοιχεία του ΕΟΔΥ για το παραπάνω διάστημα, διαπιστώνουμε ότι 158 κρούσματα θεωρούνται σχετιζόμενα με ταξίδι από το εξωτερικό.
Επίσης 161 κρούσματα συνδέονται με άλλο επιβεβαιωμένο κρούσμα. Για 122 νέα κρούσματα διερευνάται η προέλευσή τους πράγμα που ανησυχεί ιδιαίτερα τις υγειονομικές αρχές
Αστυνομικοί και πυροσβεστες
Αναζωπύρωση του ιού
Την ίδια ώρα ανησυχία για τα εισαγόμενα κρούσματα εκφράζουν πλέον και οι επιστήμονες, με τον καθηγητή Λοιμωξιολογίας, Νίκο Σύψα, να κάνει λόγο για χώρες όπως η Σερβία ή πολιτείες όπως το Τέξας, οι οποίες μόλις χαλάρωσαν τα περιοριστικά μέτρα «οι πολίτες χαλάρωσαν και ήρθε ακαριαία δεύτερο κύμα κοροναϊού».
«Η Σερβία, η Βουλγαρία, η Αλβανία και η Βόρεια Μακεδονία, είναι παραδείγματα για το τι μπορεί να γίνει στην Ελλάδα αν δεν κάνουμε το σωστό» είπε μιλώντας στο MEGA ο κ. Σύψας.
Σχετικά με το κλείσιμο των συνόρων στους Σέρβους τουρίστες, είπε ότι αυτό οφείλεται τόσο στην έξαρση κρουσμάτων που παρατηρείται στην χώρα όσο και ότι πολλοί Σέρβοι βρέθηκαν θετικοί στον κοροναϊού, κατά τους διαγνωστικούς ελέγχους στα ελληνικά σύνορα.
Όσον αφορά στους Βρετανούς, εξήγησε ότι θεωρούνται υψηλού κινδύνου και «ενδεχομένως να κάνουμε τεστ σε όλους τους Βρετανούς. Εφόσον το επιτρέψουν και οι δυνατότητες που έχουμε».
Υποστήριξε πάντως ότι εάν ο αριθμός των καθημερινών κρουσμάτων τουριστών κυμαίνεται στα μέχρι τώρα επίπεδα, η κατάσταση είναι διαχειρίσιμη.
Απευθείας πτήσεις από Βρετανία
Εκτός των άλλων, χτες η Υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας (ΥΠΑ) ενημέρωσε το επιβατικό κοινό για την έκτακτη αεροπορική οδηγία (Notam) που ισχύει από σήμερα έως τις 15 Ιουλίου και αφορά στην απαγόρευση πτήσεων μεταξύ Ελλάδας/Σερβίας και εισόδου Σέρβων πολιτών στην χώρα μας, λόγω έξαρσης της πανδημίας στη γείτονα χώρα.
Συγκεκριμένα, με στόχο την προστασία επιβατών και πολιτών από την πανδημία COVID-19 απαγορεύονται μέχρι την Τετάρτη 15 Ιουλίου 2020 και ώρα 23:59 όλες οι πτήσεις μετακίνησης επιβατών μεταξύ Ελλάδας και Σερβίας, καθώς και η είσοδος στην χώρα μας Σέρβων τουριστών.
Από την προσωρινή αναστολή πτήσεων από και προς Σερβία ισχύουν οι ακόλουθες εξαιρέσεις:
Μέλη οικογενειών Ευρωπαίων Πολιτών, πολίτες χωρών συνθήκης Σένγκεν, επιβάτες που ταξιδεύουν για ουσιώδεις & απαραίτητες μετακινήσεις (essential reasons), υγειονομικό προσωπικό, εξειδικευμένο επιστημονικό προσωπικό απαραίτητο για την λειτουργία της κυβέρνησης, πολίτες τρίτων χωρών που έχουν μακράς διάρκειας άδεια visa σε Ευρωπαϊκή χώρα και χώρα Συνθήκης Σένγκεν, κυβερνητικό, διπλωματικό, στρατιωτικό, ανθρωπιστικό προσωπικό, σπουδαστές, οι πτήσεις με επιβάτες διαμετακόμισης (Passengers in transit), πληρώματα αεροσκαφών και σε όσους μη Ευρωπαίους πολίτες έχουν εξασφαλίσει άδεια για το ταξίδι τους από Ελληνικό Προξενείο προσκομίζοντας τα απαραίτητα έγγραφα.
Όσον αφορά στις πτήσεις από και προς Ηνωμένο Βασίλειο, αναθεωρήθηκε η προηγούμενη αεροπορική οδηγία και η απαγόρευση πτήσεων μεταξύ των δύο χωρών ισχύει πλέον έως την Τρίτη 14 Ιουλίου και ώρα 23:59. Έτσι, όλες οι πτήσεις προς και από τα Ελληνικά αεροδρόμια από τα αντίστοιχα Βρετανικά επιτρέπονται από τις 15 Ιουλίου 2020 χωρίς περιορισμούς.
Υποστήριξε πάντως ότι εάν ο αριθμός των καθημερινών κρουσμάτων τουριστών κυμαίνεται στα μέχρι τώρα επίπεδα, η κατάσταση είναι διαχειρίσιμη.