Ο σεισμός στη Σάμο και ητραγωδία που σημειώθηκε εκεί πειν λίγο καιρό, έχει ενεργοποιήσει το Υπουργείο Περιβάλλοντος που ετοιμάζει νομοθετική παρέμβαση η οποία θα λύνει τα χέρια των δήμων και θα επιτρέπει άμεσες παρεμβάσεις στα ετοιμόρροπα κτίρια.
Ετσι ο Υφυπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, κ. Δημήτρης Οικονόμου, έστειλε στην Κεντρική Ένωση Δήμων Ελλάδος (ΚΕΔΕ), κατεπείγουσα επιστολή για την αποστολή καταλόγου επικινδύνως ετοιμόρροπων κτιρίων και κατασκευών.
Το αίτημα καλεί όλους τους Δήμους της χώρας να αποστείλουν στο ΥΠΕΝ, το αργότερο ως και την Τρίτη 10 Νοεμβρίου 2020, κατάλογο των επικινδύνως ετοιμόρροπων κτιρίων και κατασκευών, που βρίσκονται εντός των διοικητικών τους ορίων, με αναγραφή της ακριβούς διεύθυνσης αυτών, προκειμένου το Υπουργείο σε συνεργασία με το Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδας (ΤΕΕ) να προχωρήσει σε σχετική αυτοψία.
Η επιστολή για την αποστολή καταλόγου επικινδύνως ετοιμόρροπων κτιρίων και κατασκευών εστάλη χθες στην Κεντρική Ένωση Δήμων Ελλάδος (ΚΕΔΕ), σε συνέχεια της ανακοίνωσης των άμεσων πρωτοβουλιών του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας για την αντιμετώπιση του προβλήματος των ετοιμόρροπων κτισμάτων.
Ενα πρόβλημα το οποίο είναι ιδιαίτερα εντονο στο Ηράκλειο, το κέντρο του οποίου, αλλά και άλλα σημεία της πόλης, είναι γεμάτα με κτίρια – ερείπια. Δεν είναι τυχαία άλλωστε και η παρεμβαση που έγινε στην ετοιμόρροπη οικία Μηλιαρά, στην οδό Αγίου Μηνά, το περασμένο Σάββατο από συνεργεία του Δήμου.
Το θέμα των ετοιμόρροπων κτιρίων είναι μεγάλο «αγκάθι» για το Ηράκλειο, χρόνιο και άλυτο, το οποίο απασχολεί την τοπική κοινωνία, που βλέπει πως σε μια ενδεχόμενη σεισμική δόνηση πολλών Ρίχτερ, μπορεί να προκαλέσει οδυνηρές ως και τραγικές συνέπειες!
Τα μέτρα
Υπενθυμίζεται πως δυστυχώς λόγω κενών στη νομοθεσία οι δυνατότητες των δήμων για παρεμβάσεις είναι μέχρι και σήμερα περιορισμένες. Αυτή τη δυσλειτουργία προσπαθεί να αντιμετωπίσει το Υπουργείο Περιβάλλοντος που ανακοίνωσε μια σειρά μέτρων τα οποία έχουν ως εξής:
1. Προχωρούσε ήδη και βρίσκεται πλέον στο τελικό στάδιο της επεξεργασίας νομοθετική πρωτοβουλία του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας για την αντιμετώπιση του προβλήματος των επικίνδυνων και των εγκαταλελειμμένων κτιρίων. Με τη ρύθμιση αυτή επικαιροποιείται το θεσμικό πλαίσιο για τα ετοιμόρροπα κτίρια (που ανάγεται στο 1929) και αντιμετωπίζονται διαχρονικά κενά της νομοθεσίας ιδίως όσον αφορά στη δυνατότητα γρήγορων επεμβάσεων για την επισκευή των εγκαταλελειμμένων κτιρίων από τους δήμους ή και άλλους φορείς, χωρίς το ιδιοκτησιακό καθεστώς να λειτουργεί απαγορευτικά. Το κόστος των επεμβάσεων θα καλύπτεται άμεσα από δημόσιους πόρους και στη συνέχεια ο φορέας της επέμβασης θα μπορεί να αναλαμβάνει τη διαχείριση και εκμετάλλευση του ακινήτου μέχρι την αποπληρωμή της δαπάνης από τους ιδιοκτήτες του κτηρίου. Η ρύθμιση θα ενταχθεί στο υπό ψήφιση σχέδιο νόμου για τον εκσυγχρονισμό της χωροταξικής και πολεοδομικής νομοθεσίας.
2. Με το ίδιο σχέδιο νόμου, ενεργοποιείται μετά από δεκαετίες άγονων προσπαθειών και δικαστικών ακυρώσεων, ο θεσμός της μεταφοράς συντελεστή δόμησης (ΜΣΔ), κυρίως με τον καθορισμό Ζωνών Υποδοχής Συντελεστή σε κατάλληλες περιοχές της χώρας (τηρουμένων όλων των περιβαλλοντικών όρων) και με την ενεργοποίηση της Ψηφιακής Τράπεζας Γης σε συνεργασία με το ΤΕΕ. Μεταξύ άλλων, με τη μεταφορά συντελεστή δόμησης οι ιδιοκτήτες διατηρητέων κτιρίων θα μπορούν να αποζημιώνονται για την αδυναμία υλοποίησης του συνόλου του συντελεστή δόμησης που ισχύει στην περιοχή του ακινήτου. Αυτό θα τους δώσει τη χρηματική δυνατότητα να προβαίνουν στην συντήρηση και επισκευή του διατηρητέου κτιρίου. Για την επίτευξη αυτού του στόχου η μεταφορά του συντελεστή δόμησης θα συνδεθεί μέσω της Τράπεζας Γης με σχετικές χρηματικές καταβολές που θα δίνουν οι ιδιοκτήτες στις Ζώνες Υποδοχής Συντελεστή και θα αποδίδονται στους ιδιοκτήτες των διατηρητέων.
3. Ξεκινάει την επόμενη εβδομάδα η καταγραφή και η σήμανση των ετοιμόρροπων κτιρίων σε όλη την Ελλάδα. Η καταγραφή θα γίνει σε συνεργασία με το Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδος που θα διαθέσει εθελοντές μηχανικούς σε όλη τη χώρα. Το Υπουργείο Περιβάλλοντος θα συνεργασθεί με το Υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών έτσι ώστε οι μηχανικοί να «βγουν στον δρόμο» ξεκινώντας από περιοχές προτεραιότητας.
4. Μετά την καταγραφή των κτιρίων και την υιοθέτηση των νέων ρυθμίσεων, οι δήμοι θα αναλάβουν την επιχείρηση κατεδάφισης των ετοιμόρροπων κτιρίων. Για τον σκοπό αυτό θα εξασφαλιστεί η χρηματοδότησή τους από το Δημόσιο.
5. Ο Οργανισμός Αντισεισμικού Σχεδιασμού και Προστασίας (ΟΑΣΠ) θα αναλάβει την ενημέρωση του κοινού και των μαθητών για τα ετοιμόρροπα κτίρια σε κάθε περιοχή.
6. Θα αναζητηθούν πηγές χρηματοδότησης του όλου εγχειρήματος από το Πράσινο Ταμείο, το Ταμείο Ανάκαμψης και άλλα εργαλεία του Δημοσίου.
7. Η Επιτροπή που συνεδρίασε – διευρυμένη με εκπροσώπους του Υπουργείου Εσωτερικών και του Υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών – θα συνεδριάζει υπό την προεδρία του υφυπουργού, Δημήτρη Οικονόμου κάθε εβδομάδα για να παρακολουθεί την πρόοδο του όλου εγχειρήματος.
Εως τις 30 Ιουλίου θα διαρκέσει η περίοδος υποβολής αιτήσεων συμμετοχής στο πρόγραμμα απασχόλησης 8.000…
Όπως ανέφερε ο πρόεδρος του Σωματείου Εργαζομένων Ηλίας Σιώρας, σήμερα όσοι προσέρχονταν στα επείγοντα, είτε…
Προπτυχιακά Το Πανεπιστήμιο FREDERICK της Κύπρου παρέχει σήμερα μια σειρά προπτυχιακών δια ζώσης (όπως…
Σφορδή επίθεση Κεγκέρογλου στον ΠτΔ για τα περι «καταστροφικού» PSI Επίθεση στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας…
Νέα τμήματα από το Κέντρο Διά Βίου Μάθησης του Δήμου Ηρακλείου Ο Δήμος Ηρακλείου, η…
Υπουργείο Παιδείας: 271 νέες προσλήψεις αναπληρωτών Το Υπουργείο Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων ανακοινώνει ότι για…
Συνεχίζοντας σε αυτό τον ιστότοπο αποδέχεστε την χρήση των cookies στη συσκευή σας όπως περιγράφεται στην πολιτική cookies.
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ