Στο Δίκτυο των 19 Μονάδων Αυξημένης Φροντίδας για τα Αγγειακά Εγκεφαλικά Επεισόδια (ΜΑΦ ΑΕΕ) εντάχθηκε η ΜΑΦ ΑΕΕ της Νευρολογικής Κλινικής του νοσοκομείου Παπαγεωργίου, την οποία επισκέφτηκε σήμερα ο υπουργός Υγείας Μιχάλης Χρυσοχοΐδης. Πρόκειται για τη δεύτερη Μονάδα που εντάσσεται στο Δίκτυο ενώ την πρώτη, που λειτουργεί στο Αττικό νοσοκομείο, εγκαινίασε πριν από λίγες ημέρες ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης.
Η ΜΑΦ ΑΕΕ του νοσοκομείου Παπαγεωργίου διαθέτει 6 κλίνες και πλήρες monitoring ώστε ο κάθε ασθενής να μπορεί να ελέγχεται 24 ώρες το 24ωρο. Επίσης, στη Μονάδα μπορεί να γίνεται θρομβόλυση και θρομβεκτομή σε ασθενείς που έχουν πάθει αγγειακό εγκεφαλικό επεισόδιο. Η ΜΑΦ ΑΕΕ του Παπαγεωργίου αναμένεται να εξοπλιστεί σύντομα και με ψηφιακό υπερηχογράφο. Εντός των προσεχών μηνών αναμένεται να ενταχθεί στο Δίκτυο και η ΜΑΦ ΑΕΕ του νοσοκομείου ΑΧΕΠΑ ενώ σύμφωνα με τον κ. Χρυσοχοΐδη, μέχρι το τέλος του 2024 αναμένεται να λειτουργήσουν και οι 19 ΜΑΦ ΑΕΕ του Δικτύου.
Οπως δήλωσε ο υπουργός Υγείας, η ΜΑΦ ΑΕΕ του Παπαγεωργίου λειτουργεί στη Νευρολογική Κλινική του νοσοκομείου 24 ώρες το 24ωρο , 365 ημέρες τον χρόνο και καλύπτει τις ανάγκες της Θεσσαλονίκης και σε μεγάλο βαθμό της βόρειας Ελλάδας.
«Προχωράμε, πλέον, να δημιουργήσουμε ένα Δίκτυο με 19 Μονάδες Αυξημένης Φροντίδας για τα εγκεφαλικά. Ελπίζω πολύ σύντομα, μέσα σε ελάχιστους μήνες, να είναι ολοκληρωμένη και η ήδη λειτουργούσα, σε μικρό βαθμό, ΜΑΦ του ΑΧΕΠΑ, η οποία αποτελείται από σημαντικούς επιστήμονες, καθηγητές ιατρικής αλλά και γιατρούς του ΕΣΥ. Ψηφίσαμε έναν νόμο πριν από δύο μήνες, που σήμερα γίνεται πραγματικότητα. Ελπίζω μέχρι τέλος του 2024 να λειτουργούν 19 ΜΑΦ για τα εγκεφαλικά σε όλη τη χώρα. Τα εγκεφαλικά είναι μια μάστιγα, που παίρνει από τη ζωή και οδηγεί στον θάνατο 11.000 ανθρώπους και αφήνει δεκάδες χιλιάδες συμπολίτες μας με υπολειμματικές αναπηρίες. Οι νέες Μονάδες θα βοηθήσουν σημαντικά με τη διαδικασία της θρομβεκτομής, ούτως ώστε να αποδίδονται πίσω στην κοινωνία και την εργασία οι συμπολίτες μας σε πάρα πολύ μεγάλο βαθμό και να αποφύγουμε τις αναπηρίες. Το ίδιο θα κάνουμε και με το Τραύμα, που παρουσιάσαμε πριν από λίγες ημέρες στο Υπουργικό Συμβούλιο, δηλαδή ένα Εθνικό Δίκτυο Τραύματος, προκειμένου να αντιμετωπίσουμε τα φριχτά τροχαία ατυχήματα που αφήνουν ανάπηρους εκατοντάδες νέους στην πατρίδα μας, οι οποίοι δυστυχώς ταλαιπωρούνται σε όλη τους τη ζωή, ταλαιπωρούνται ως οικογένειες και βεβαίως επιβαρύνουν πάρα πολύ τον προϋπολογισμό» ανέφερε ο κ. Χρυσοχοΐδης.
Ο υπουργός Υγείας συνεχάρη τη διοίκηση, τους γιατρούς και το νοσηλευτικό προσωπικό του νοσοκομείου λέγοντας ότι «χωρίς αυτούς τίποτα δεν μπορεί να γίνει και τους αξίζουν όχι μόνο συγχαρητήρια αλλά και μια μεγάλη αναγνώριση».