Τα λύματα λένε πάντα την αλήθεια! Ως γνωστόν, ένα από τα εργαλεία παρακολούθησης της πορείας της πανδημίας, το οποίο δημιούργησε το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, σε συνεργασία με την Εταιρεία Ύδρευσης και Αποχέτευσης Θεσσαλονίκης, είναι η ανίχνευση του ιού στα αστικά λύματα του πολεοδομικού συγκροτήματος. Σύμφωνα με όσα είπε στην Voria.gr ο Νίκος Παπαϊωάννου, πρύτανης του ΑΠΘ και συντονιστής της διεπιστημονικής ομάδας η οποία υλοποιεί το συγκεκριμένο έργο «εδώ και αρκετές ημέρες τα επίπεδα του ιού στα λύματα της πόλης είναι σε χαμηλά επίπεδα, ανάλογα με αυτά τα οποία είχαμε κατά το πρώτο δεκαήμερο του Ιουνίου». Είναι χαρακτηριστικό, όπως επισημαίνει ο κ. Παπαϊωάνου, ότι «υπάρχουν μέρες που στα δείγματα δεν ανιχνεύεται καθόλου ο ιός».
Τα δεδομένα αυτά έρχονται να επιβεβαιώσουν την καλή, σχετικά, επιδημιολογική εικόνα την οποία εμφανίζει η Θεσσαλονίκη τις τελευταίες εβδομάδες με τον αριθμό των ημερήσιων κρουσμάτων να κυμαίνεται μεταξύ 8 και 18. Σύμφωνα με τον κ. Παπαϊωάννου τα πολύ χαμηλά επίπεδα του ιού στα λύματα του πολεοδομικού συγκροτήματος παρατηρείται περίπου το τελευταίο εικοσαήμερο. «Είναι παρόμοια η εικόνα με αυτήν που είχαμε στις αρχές του Ιουνίου. Είχε μεσολαβήσει ένα διάστημα, τον Μάιο, μετά την άρση της καραντίνας, που ο ιός είχε εξαφανιστεί από τα λύματα. Ωστόσο, περί τα τέλη Ιουνίου και μετά, και κυρίως προς τα τέλη Ιουλίου και τον Αύγουστο, η συγκέντρωση του ιού στα λύματα είχε ξεφύγει».
Ήταν η περίοδος κατά την οποία η Θεσσαλονίκη είχε τον μεγαλύτερο αριθμό κρουσμάτων. Συγκεκριμένα, στο διάστημα από 1η έως και 7 Αυγούστου, σε σύνολο 811 κρουσμάτων πανελλαδικά, στην Αττική είχαν διαγνωσθεί 200 και στη Θεσσαλονίκη 204. «Εκείνη την περίοδο η συγκέντωση του κορωνοϊού στα λύματα της Θεσσαλονίκης βρίσκονταν στα επίπεδα του Απριλίου, στην πρώτη κορύφωση του κύματος covid», αναφέρει ο πρύτανης του ΑΠΘ.
Η ομάδα του ΑΠΘ, σε συνεργασία με την ΕΥΑΘ, παρακολουθεί τη συγκέντρωση του γονιδιώματος του ιού SARS-CoV-2 στα υγρά απόβλητα στην είσοδο της Εγκατάστασης Επεξεργασίας Λυμάτων Θεσσαλονίκης (ΕΕΛΘ) κάνοντας μετρήσεις τρεις φορές την εβδομάδα. Σχετικά με την αξιοπιστία του προσδιορισμού της συγκέντρωσης του ιού, η ομάδα του ΑΠΘ χρησιμοποιεί μεθοδολογία εξορθολογισμού (rationalization) των μετρήσεων, η οποία εφαρμόζεται για πρώτη φορά σε λύματα και βασίζεται σε προχωρημένα φυσικοχημικά μοντέλα που εκτιμούν παρεμποδίσεις ή αλλοιώσεις στην ανιχνεύσιμη ποσότητα του ιού από διαλυμένες ή διεσπαρμένες ουσίες στα λύματα.
Όπως αναφέρει ο κ. Παπαϊωάνου «το ΑΠΘ συνεχίζει μαζί με την ΕΥΑΘ να παρακολουθεί συστηματικά την παρουσία του γονιδιώματος του ιού στα λύματα ως δείκτη του επιπέδου διασποράς του ιού στον πληθυσμό. Η μέτρηση που κάνουμε ανταποκρίνεται στην επιδημιολογική εικόνα που επικρατούσε στην πόλη δύο, τρεις μέρες πριν. Για τα ευρήματα των μετρήσεων ενημερώνεται η Πολιτεία προκειμένου να τα συνεκτιμήσει κατά τη λήψη των αποφάσεων για την αντιμετώπιση της πανδημίας».
Πηγή: voria.gr