Όταν αγοράζουμε μια μάσκα υψηλής προστασίας, πέρα από το ύψος της τιμής της, καλό είναι να γνωρίζουμε ότι η επιλογή των μέσων προστασίας της αναπνοής (μάσκες FFP2) πρέπει να γίνεται με ιδιαίτερη προσοχή, προκειμένου να εξασφαλίσουμε ότι οι μάσκες συμμορφώνονται με τις απαιτήσεις και τα πρότυπα που θέτει η ισχύουσα εθνική νομοθεσία και της Ευρωπαϊκής Ένωσης .
Η Γενική Διεύθυνση Βιομηχανίας & Επιχειρηματικού Περιβάλλοντος της Γενικής Γραμματείας Βιομηχανίας, εφιστά την προσοχή του καταναλωτικού κοινού ως προς τα ακόλουθα σημεία:
Πριν την αγορά της μάσκας FFP2 να διαπιστώνεται ότι:
Α. Η μάσκα και η συσκευασία της φέρει οπωσδήποτε τη σήμανση «CE» με τρόπο εμφανή, ευανάγνωστο και ανεξίτηλο. Με την εν λόγω σήμανση, ο κατασκευαστής δηλώνει ότι η μάσκα σχεδιάστηκε και κατασκευάστηκε σύμφωνα με τις απαιτήσεις ασφάλειας του ισχύοντος ευρωπαϊκού κανονισμού (ΕΕ) 2016/425 για τα ΜΑΠ.
Β. Η σήμανση CE συνοδεύεται από έναν τετραψήφιο αριθμό, που προσδιορίζει τον οργανισμό πιστοποίησης της μάσκας (κοινοποιημένος οργανισμός-Notified Body –NB). O κοινοποιημένος οργανισμός διενεργεί τη διαδικασία αξιολόγησης της συμμόρφωσης της μάσκας. Οι οργανισμοί κοινοποίησης με έγκυρη κοινοποίηση για ΜΑΠ φαίνονται στην ακόλουθη ιστοσελίδα της Ε.Ε: https://ec.europa.eu/growth/tools-databases/nando/index.cfm?fuseaction=directive.notifiedbody&dir_id=155501.
Γ. Επί της μάσκας, πρέπει επιπλέον της σήμανσης CE να αναγράφονται οι παρακάτω επισημάνσεις:
Δ. Πρέπει να είναι κατάλληλα συσκευασμένη. Η συσκευασία, πρέπει, πέραν του CE και του τετραψήφιου αριθμού, να φέρει τις ακόλουθες επισημάνσεις:
Ε. Μάσκες προστασίας της αναπνοής που φέρουν την ένδειξη ΚΝ95 ή Ν95 υποδηλώνοντας συμμόρφωση με το εθνικό πρότυπο Κίνας GB2626-2019 ή 2006 και το εθνικό πρότυπο Αμερικής NIOSH-42CFR84 αντίστοιχα, επιτρέπεται να διατίθενται για χρήση στην ελληνική αγορά μόνον εφόσον πληρούν τις παραπάνω προϋποθέσεις συμμόρφωσης με την ενωσιακή νομοθεσία και φέρουν οπωσδήποτε σήμανση CE και τις λοιπές αναφερόμενες παραπάνω επισημάνσεις.
ΣΤ. Οι καταναλωτές, για ευνόητους λόγους, πρέπει να αποφεύγουν την προμήθεια μεμονωμένων μασκών, όταν η συσκευασία τους δεν φέρει τις παραπάνω επισημάνσεις και αποτελεί περιεχόμενο μεγαλύτερης συσκευασίας (χύδην διάθεση).
Επισημαίνεται ότι η Γενική Γραμματεία Βιομηχανίας σε στενή συνεργασία με τις τελωνειακές αρχές της χώρας ελέγχει συστηματικά την εισαγωγή μασκών από τρίτες χώρες στο πλαίσιο των αρμοδιοτήτων της.
Σε κάθε περίπτωση ωστόσο, όπου ο καταναλωτής αντιληφθεί παρεκκλίσεις από τις παραπάνω απαιτήσεις, έχει τη δυνατότητα να υποβάλλει καταγγελία στη Γενική Διεύθυνση Βιομηχανίας & Επιχειρηματικού Περιβάλλοντος της Γενικής Γραμματείας Βιομηχανίας, ακολουθώντας την προβλεπόμενη διαδικασία, διαθέσιμη στο σύνδεσμο https://www.ggb.gr/el/complaints-management-system.
Εως τις 30 Ιουλίου θα διαρκέσει η περίοδος υποβολής αιτήσεων συμμετοχής στο πρόγραμμα απασχόλησης 8.000…
Όπως ανέφερε ο πρόεδρος του Σωματείου Εργαζομένων Ηλίας Σιώρας, σήμερα όσοι προσέρχονταν στα επείγοντα, είτε…
Προπτυχιακά Το Πανεπιστήμιο FREDERICK της Κύπρου παρέχει σήμερα μια σειρά προπτυχιακών δια ζώσης (όπως…
Σφορδή επίθεση Κεγκέρογλου στον ΠτΔ για τα περι «καταστροφικού» PSI Επίθεση στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας…
Νέα τμήματα από το Κέντρο Διά Βίου Μάθησης του Δήμου Ηρακλείου Ο Δήμος Ηρακλείου, η…
Υπουργείο Παιδείας: 271 νέες προσλήψεις αναπληρωτών Το Υπουργείο Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων ανακοινώνει ότι για…
Συνεχίζοντας σε αυτό τον ιστότοπο αποδέχεστε την χρήση των cookies στη συσκευή σας όπως περιγράφεται στην πολιτική cookies.
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ