Με την ανακοίνωση του ρυθμού ανάπτυξης για το α’ 3μηνο του έτους στις 12 το μεσημέρι, ξεκινά ένα κομβικό 15νθήμερο για την οικονομία, στο τέλος του οποίου η κυβέρνηση θα έχει μια καλή εικόνα για τα περιθώρια που έχει στη διάθεση της ώστε να προχωρήσει σε επιπλέον μέτρα στήριξης νοικοκυριών κι επιχειρήσεων.
Εν μέσω αυξανόμενου αριθμού αναλύσεων για… φλερτ της Ευρωζώνης με την ύφεση φέτος, η ελληνική κυβέρνηση εκτιμά ρυθμό ανάπτυξης 3,1% και η ανακοίνωση από την ΕΛΣΤΑΤ αποκτά σε αυτό το περιβάλλον κρίσιμη σημασία. Αν τα στοιχεία δεν δικαιώσουν τις προσδοκίες, αυτομάτως τα …αμυντικά ανακλαστικά της κυβέρνησης θα ενεργοποιηθούν πόσο μάλλον όταν ήδη χώρες όπως η Ιταλία, η Δανία και η Σουηδία ξεκίνησαν τη χρονιά με αρνητικά πρόσημα σε τριμηνιαία βάση ενώ η Γαλλία είχε μηδενική ανάπτυξη.
Το τοπίο γύρω από τις ανακοινώσεις της Πέμπτης αναφορικά με τον πληθωρισμό είναι πολύ πιο ξεκάθαρο. Η ΕΛΣΤΑΤ θα ανακοινώσει μια τιμή κοντά στο 12% για τον Μάιο. Ιδιαίτερο ενδιαφέρον έχει η ανακοίνωση για τα τρόφιμα αφού σύμφωνα με την Eurostat, τον Απρίλιο η αύξηση των τιμών στα τρόφιμα ήταν η υψηλότερη στη χώρα γεγονός που δείχνει το μέγεθος του προβλήματος.
Γύρω στις 15 Ιουνίου, το ΓΛΚ θα ανακοινώσει και τα προκαταρκτικά στοιχεία για την εκτέλεση του προϋπολογισμού τον Μάιο. Αναμένεται ότι η υπέρβαση εσόδων που παρατηρείται από την αρχή του έτους , θα συνεχιστεί και θα διευρυνθεί καθώς μεταξύ άλλων οι πρώτες αναφορές μιλούν για έναν Μάιο ακόμη καλύτερο κι από αυτόν του 2019 όσον αφορά τον τουρισμό.
Έχοντας πλέον συνολική εικόνα της οικονομίας, στο ΥΠΟΙΚ θα είναι σε θέση να υπολογίσουν τις δημοσιονομικές αντοχές να πράξουν ανάλογα. Κεντρική θέση στις ανακοινώσεις που αναμένονται πριν αλλάξει ο μήνας θα έχουν τα καύσιμα. Με δεδομένο ότι οριζόντιες μειώσεις φόρων αποκλείονται, υπό συζήτηση βρίσκονται το Fuel Pass 2 και η μορφή που θα έχει, επιδότηση στην αντλία όπως συμβαίνει στο πετρέλαιο κίνησης και παρεμβάσεις ειδικά για τα νησιά όπως η διεύρυνση του μεταφορικού ισοδύναμου.
Εξαγγελίες αναμένονται και για την ακρίβεια στο ράφι. Μεταξύ όσων εξετάζονται είναι και η μείωση του ΦΠΑ σε κάποια προϊόντα, πιο πιθανή πάντως φαίνεται μια νέα επιταγή ακρίβειας προς τους πιο ευάλωτους.
Πηγή: skai.gr