Με μόλις 2 μποφόρ ξεκίνησε η καταστροφική αναζωπύρωση της Βαρυμπόμπης σύμφωνα με το Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών, όπως προκύπτει από ανάρτησή του στο www.meteo.gr.
Σε αυτή αναφέρει πως από το πρωί της 3ης Αυγούστου και μέχρι τις 5 το απόγεμα επικρατούσαν άνεμοι εντάσεως 2 Μποφόρ (8-10 km/h). Εκείνη την ώρα αυξήθηκαν στα 3 Μποφόρ (19 km/h) με ριπές στα 45 km/h, κάτι που οφείλεται ξεκάθαρα στη μεταβολή των τοπικών καιρικών συνθηκών λόγω της πυρκαγιάς. Διευκρινίζει, παράλληλα, πως η κλίμακα Μποφόρ αφορά μόνο τον μέσο άνεμο και όχι τις ριπές του.
Το Εθνικό Αστεροσκοπείο παραθέτει και το σχετικό διάγραμμα, καθώς και ένα δεύτερο, στο οποίο διακρίνεται η αύξηση της θερμοκρασίας στην περιοχή κατά 4 βαθμούς (από 40 σε 44 βαθμούς Κελσίου) μέσα σε λιγότερο από 10 λεπτά.
Ολόκληρη η ανάρτηση του meteo.gr έχει ως εξής:
«Σχετικά με τις καιρικές συνθήκες στο Τατόι κατά την έναρξη και αρχική εξάπλωση της μεγάλης δασικής πυρκαγιάς – 3 Αυγούστου 2021
Σύμφωνα με τις καταγραφές του μετεωρολογικού σταθμού του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών/meteo.gr στο Τατόι, το πρωί της Τρίτης 3 Αυγούστου μέχρι και τις 17:00, οι άνεμοι ήταν ασθενείς, εντάσεως 8 με 10 km/h, δηλαδή 2 Μποφόρ.
Στις 17:00 η μέση 10-λεπτη ταχύτητα του ανέμου παρουσίασε ξαφνική ενίσχυση στα 19 km/h (3 Μποφόρ) με ριπές στα 45 km/h η οποία οφείλεται ξεκάθαρα στην μεταβολή των τοπικών καιρικών συνθηκών λόγω της πυρκαγιάς (η κλίμακα Μποφόρ αφορά μόνο τον μέσο άνεμο και όχι τις ριπές).
Aυτό άλλωστε διακρίνεται και στο διάγραμμα της θερμοκρασίας που ξαφνικά από τους 40°C, έφτασε τους 44°C σε λιγότερο από 10 λεπτά.
Τέλος, πρέπει να σημειωθεί ότι ο όρος “μικροκλίμα” δεν είναι δόκιμος για να περιγράψει την τοπική μεταβολή των καιρικών συνθηκών από μια δασική πυρκαγιά. Μια μεγάλη πυρκαγιά “δημιουργεί τον δικό της καιρό”, ενώ ο όρος “κλίμα” αναφέρεται στη μέση κατάστασης καιρικών συνθηκών επί μεγάλου χρονικού διαστήματος (δεκάδες χρόνια)».