Επικαιρότητα

Το Ισραήλ σφίγγει κι άλλο τον κλοιό στη Χαμάς

Ο στρατός του Ισραήλ προειδοποίησε σήμερα ότι στο εξής η Πόλη της Γάζας και τα περίχωρά της θα θεωρούνται «πεδίο μάχης» και κάλεσε τους κατοίκους «να φύγουν αμέσως» προς τα νότια.

«Το κυβερνείο της Γάζας είναι πεδίο μάχης. Οι τοποθεσίες των καταφυγίων και ολόκληρη η περιοχή δεν είναι ασφαλείς» αναφέρεται σε φυλλάδια που ο στρατός λέει ότι έριξε στην πόλη. «Πρέπει να φύγετε αμέσως προς τις ζώνες νοτίως του Ουάντι Γάζα, του ποταμού που διαρρέει τον θύλακα από τα ανατολικά προς τα δυτικά, προστίθεται σε αυτό το κείμενο.

Ο εκπρόσωπος των IDF, Ντάνιελ Χάγκαρι, δήλωσε σχετικά: «Η απομάκρυνση των κατοίκων της Γάζας από την περιοχή είναι μια μεγάλη πρόκληση για την ανθρωπότητα. Για την άμεση ασφάλειά σας, καλούμε όλους τους κατοίκους της βόρειας Γάζας και της πόλης της Γάζας να μετακινηθούν προσωρινά προς τα νότια».

Ο ίδιος πρόσθεσε ότι «η επιστροφή στη βόρεια Γάζα θα είναι δυνατή μόλις τερματιστούν οι έντονες εχθροπραξίες».

Ο εκπρόσωπος είπε ότι η Χαμάς θέτει σε κίνδυνο τους αμάχους, τοποθετώντας τις δυνάμεις της σε σχολεία, τζαμιά και νοσοκομεία. «Η επικείμενη επιχείρηση των IDF θα εξουδετερώσει την απειλή της Χαμάς με ακρίβεια και ένταση».

Είπε επίσης στους πολίτες ότι «το παράθυρο για να δράσετε κλείνει, μετακινηθείτε νότια για τη δική σας ασφάλεια. Αυτό δεν είναι ένα απλό προληπτικό μέτρο, είναι μια επείγουσα έκκληση για την ασφάλεια των πολιτών στη Γάζα».

Γκάλαντα: “Περάσαμε σε νέα φάση του πολέμου”

Σε νέα φάση εισήλθε ο πόλεμος μεταξύ Ισραήλ και Χαμάς, όπως επιβεβαίωσε με σημερινές του δηλώσεις σε σύσκεψη με ανώτερα στελέχη του στρατού και ο Ισραηλινός υπουργός Άμυνας Γιοάβ Γκάλαντ.

Για τρεις συνεχόμενες νύχτες το Ισραήλ σφυροκοπά τη Γάζα τόσο με αεροσκάφη όσο και με πυροβολικό, με αυξανόμενη ένταση και με ολοένα και περισσότερες δυνάμεις να εισβάλουν στη Λωρίδα της Γάζας.

«Η γη στη Γάζα σείστηκε», τόνισε ο Γκάλαντ σε δήλωση από το γραφείο του. «Επιτεθήκαμε πάνω και κάτω από το έδαφος, επιτεθήκαμε σε τρομοκράτες όλων των βαθμίδων, σε όλα τα μέρη. Οι εντολές προς τις δυνάμεις είναι σαφείς: Η επιχείρηση θα συνεχιστεί έως ότου δοθεί νέα διαταγή» και προσθέτει: «Σε ό,τι αφορά άλλους τομείς, ετοιμαζόμαστε να υπερασπιστούμε τους Ισραηλινούς πολίτες, για να προστατεύσουμε την ασφάλειά τους. Το κάνουμε αυτό στο βορρά, στο κέντρο και παντού».

Ο νέος απολογισμός των νεκρών

Ο απολογισμός των νεκρών στη Γάζα έφθασε τους 7.650 ενώ 19.450 είναι οι τραυματίες από την έναρξη των ισραηλινών βομβαρδισμών στη Λωρίδα της Γάζας πριν από τρεις εβδομάδες, σύμφωνα με την ημερήσια έκθεση που έδωσε στη δημοσιότητα το παλαιστινιακό υπουργείο Υγείας.

Στη Δυτική Όχθη, ο αριθμός των νεκρών έφθασε τους 111 ενώ 1.950 είναι οι τραυματίες, προστίθεται στην ανακοίνωση, όπου σημειώνεται επίσης πως οι γυναίκες, τα παιδιά και οι ηλικιωμένοι αποτελούν το 70% των συνολικών θανάτων στη Γάζα και στη Δυτική Όχθη.

Περίπου 177.781 οικιστικές μονάδες έχουν καταστραφεί επίσης από τις 7 Οκτωβρίου.

Στο μεταξύ, το ένα τέταρτο των νοσοκομείων της Γάζας και σχεδόν τα δύο τρίτα των κλινικών της παραμένουν κλειστά λόγω των καταστροφών που έχουν προκαλέσει οι ισραηλινοί βομβαρδισμοί, που έχουν επίσης αποκόψει τηλεφωνικές γραμμές, υπηρεσίες κινητής τηλεφωνίας και ίντερνετ σε όλη τη Λωρίδα από χθες, Παρασκευή, αναφέρει η ανακοίνωση του παλαιστινιακού υπουργείου Υγείας.

Μπορέλ: “Καταδικάζουμε τις επιθέσεις εναντίον των αμάχων”

«Καταδικάζουμε όλες τις επιθέσεις εναντίον αμάχων, συμπεριλαμβανομένων των συνεχιζόμενων αδιάκριτων επιθέσεων με ρουκέτες κατά του Ισραήλ, και ζητούμε την άμεση και άνευ όρων απελευθέρωση όλων των ομήρων» τονίζει ο Ύπατος Εκπρόσωπος της ΕΕ, Ζοζέπ Μπορέλ, με ανάρτησή του στην πλατφόρμα Χ. Επισημαίνει ότι «η Γάζα βρίσκεται σε πλήρες μπλακάουτ και απομόνωση ενώ συνεχίζονται οι σφοδροί βομβαρδισμοί». «Η Υπηρεσία Αρωγής και Έργων του ΟΗΕ για τους Παλαιστίνιους Πρόσφυγες στην Εγγύς Ανατολή (UNRWA) προειδοποιεί για την απελπιστική κατάσταση των ανθρώπων της Γάζας χωρίς ρεύμα, φαγητό, νερό. Πάρα πολλοί άμαχοι, συμπεριλαμβανομένων παιδιών, έχουν σκοτωθεί. Αυτό αντίκειται στο Διεθνές Ανθρωπιστικό Δίκαιο» προσθέτει και υπογραμμίζει ότι «απαιτείται επειγόντως μια παύση των εχθροπραξιών για να καταστεί δυνατή η ανθρωπιστική πρόσβαση».

Share

Πρόσφατα άρθρα

10.587 προσλήψεις με voucher και κοινωφελή ΟΑΕΔ σε μουσεία και τουρισμό

Εως τις 30 Ιουλίου θα διαρκέσει η περίοδος υποβολής αιτήσεων συμμετοχής στο πρόγραμμα απασχόλησης 8.000…

08/07/2014

«Έκλεισαν» τα ταμεία του Ευαγγελισμού οι εργαζόμενοι

Όπως ανέφερε ο πρόεδρος του Σωματείου Εργαζομένων Ηλίας Σιώρας, σήμερα όσοι προσέρχονταν στα επείγοντα, είτε…

08/07/2014

O εκπαιδευτικός όμιλος dp studies, 20 χρόνια πρωτοπόρος στην Ιδιωτική Εκπαίδευση

Προπτυχιακά   Το Πανεπιστήμιο FREDERICK της Κύπρου παρέχει σήμερα μια σειρά προπτυχιακών δια ζώσης (όπως…

08/07/2014

Σφορδή επίθεση Κεγκέρογλου στον ΠτΔ για τα περι «καταστροφικού» PSI

Σφορδή επίθεση Κεγκέρογλου στον ΠτΔ για τα περι «καταστροφικού» PSI Επίθεση στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας…

08/07/2014

Νέα τμήματα από το Κέντρο Διά Βίου Μάθησης του Δήμου Ηρακλείου

Νέα τμήματα από το Κέντρο Διά Βίου Μάθησης του Δήμου Ηρακλείου Ο Δήμος Ηρακλείου, η…

08/07/2014

Υπουργείο Παιδείας: 271 νέες προσλήψεις αναπληρωτών

Υπουργείο Παιδείας: 271 νέες προσλήψεις αναπληρωτών Το Υπουργείο Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων ανακοινώνει ότι για…

08/07/2014

Συνεχίζοντας σε αυτό τον ιστότοπο αποδέχεστε την χρήση των cookies στη συσκευή σας όπως περιγράφεται στην πολιτική cookies.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ