Ο Δημήτρης Λιγνάδης υπέβαλλε την παραίτησή του με επιστολή που έστειλε στην υπουργό Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη, η οποία την έκανε δεκτή. Ο κ. Λιγνάδης, μεταξύ άλλων, σημειώνει ότι «το τελευταίο διάστημα έχουμε γίνει όλοι μάρτυρες ενός τοξικού κλίματος φημών, υπονοούμενων, διαρροών και αναφορών γύρω από το πρόσωπό μου, χωρίς μάλιστα να έχει υπάρξει οποιαδήποτε επίσημη καταγγελία».
Ο παραιτηθείς καλλιτεχνικός διευθυντής του Εθνικού Θεάτρου τονίζει στη συνέχεια ότι «αντιπαρερχόμενος τις ερμηνείες που θα γεννήσει η κίνησή μου αυτή, οφείλω να βάλω το καλό του Εθνικού Θεάτρου πάνω από όλα, και να προστατέψω τον θεσμό από μία ατέρμονη επικοινωνιακή και πολιτική διελκυστίνδα.Αφού οι επιθέσεις, έστω κι έτσι, είναι προσωπικές, επιλέγω να σταθώ κι εγώ όρθιος απέναντί τους ως πρόσωπο και όχι να κρυφτώ στην κουίντα του Εθνικού Θεάτρου. Επιπλέον, η παραίτησή μου αυτή, μου επιτρέπει να προχωρήσω χωρίς να δεσμεύω ή να δεσμεύομαι πλέον θεσμικά και να ασκήσω κάθε νόμιμο δικαίωμά μου έναντι όσων επέλεξαν να με στοχοποιήσουν, εξυπηρετώντας την οποιαδήποτε σκοπιμότητα».
Το χρονικό της παραίτησης του Δημήτρη Λιγνάδη
Η φημολογία γύρω από το όνομα του Δημήτρη Λιγνάδη -εν μέσω μάλιστα μιας θύελλας καταγγελιών για περιστατικά ανάρμοστων συμπεριφορών και σεξουαλικής παρενόχλησης στον χώρο των θεαμάτων- ξεκίνησε να «φουντώνει» μόλις την περασμένη Τρίτη, 2 Φεβρουαρίου. Το μεσημέρι εκείνης της ημέρας η δημοσιογράφος Ελενα Ακρίτα έκανε μια ανάρτηση στην οποία υποστήριζε ότι «η Λίνα Μενδώνη ζήτησε την παραίτηση του καλλιτεχνικού διευθυντή του Εθνικού Θεάτρου Δημήτρη Λιγνάδη» καλώντας τους αναγνώστες να μην κάνουν «εικασίες σχετικά με τους λόγους παραίτησης».
Μόλις τέσσερις ώρες αργότερα, ο Δημήτρης Λιγνάδης εξέδωσε μια ανακοίνωση προς τα ΜΜΕ στην οποία διέψευδε τη φημολογία περί παραίτησης. Συγκεκριμένα, στην ανακοίνωσή του τόνιζε:
«Σε σχέση με τις πληροφορίες που διακινούνται τις τελευταίες ώρες, περί δήθεν παραιτήσεως ή απολύσεώς μου από τη θέση του καλλιτεχνικού διευθυντή του Εθνικού Θεάτρου, θα ήθελα να ενημερώσω υπεύθυνα ότι ουδέποτε υπήρξε παρώθηση, πολλώ δε μάλλον άνωθεν εντολή, προς υποβολή παραιτήσεως από πλευράς μου. Δεν γνωρίζω πώς προέκυψαν αυτές οι φήμες ούτε ποιο σκοπό εξυπηρετούν. Συνεχίζω να ασκώ τα καθήκοντά μου και να λειτουργώ με σκοπό την ευόδωση των στόχων που έχει θέσει το Εθνικό Θέατρο, στις αντίξοες συνθήκες που έχει δημιουργήσει η πανδημία».
Στο ζήτημα παρενέβη και η υπουργός Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη υπογραμμίζοντας ότι αν υπάρξει καταγγελία θα ερευνηθεί και εξηγώντας ότι μέχρι εκείνη τη στιγμή δεν υπήρχε επώνυμη αναφορά στο όνομα του καλλιτεχνικού διευθυντή του Εθνικού Θεάτρου Δημήτρη Λιγνάδη.
Το παρασκήνιο
Σχεδόν ταυτόχρονα, ο Δημήτρης Λιγνάδης κλήθηκε να απαντήσει και σε άλλα ερωτήματα, όπως η πρόσληψη του αδερφού του, Γιάννη Λιγνάδη στο Εθνικό Θέατρο. Ο καλλιτεχνικός διευθυντής του Εθνικού Θεάτρου απάντησε με μια νέα ανακοίνωση στην οποία απαριθμούσε τα προσόντα του αδερφού του στην οποία κατέληγε με την επισήμανση ότι «σε κάθε περίπτωση, δεν μπορεί να αφήνεται οποιαδήποτε υπόνοια αδιαφάνειας και εν κρυπτώ ενεργειών, όταν υπάρχουν εισηγήσεις αρμοδίων υπηρεσιών και όλες οι συμβάσεις του Εθνικού Θεάτρου αναρτώνται στη “ΔΙΑΥΓΕΙΑ”».
Την ίδια ώρα, συνεργάτες του Δημήτρη Λιγνάδη διαβεβαίωναν ότι δεν είχε προβεί σε εξώδικα ή άλλες δικονομικές διαδικασίες για την αρχική φημολογία που αφορούσε την παραίτησή του. Το βράδυ του Σαββάτου, ωστόσο, ήρθε η είδηση – «βόμβα» της παραίτησης. Μέχρι στιγμής, δεν έχει γίνει σύνδεση του ονόματος του Δημήτρη Λιγνάδη με συγκεκριμένο συμβάν.
H «μπηχτή» του ΣΥΡΙΖΑ
Το γραφείο Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ, ωστόσο, άφησε να εννοηθεί ότι ο Δημήτρης Λιγνάδης ωθήθηκε στην παραίτηση ύστερα από μια συνέντευξη που παραχώρησε ηθοποιός. Στη συγκεκριμένη συνέντευξη -στη δημοσιογράφο Ναταλί Χατζηαντωνίου και στο 2020mag.gr- καταγγέλλονται πολύ σοβαρές πράξεις από γνωστό σκηνοθέτη.
Ο ηθοποιός Νίκος Σ. περιγράφει μια άκρως τραυματική εμπειρία, κατά την οποία εξευτελίστηκε και κακοποιήθηκε σεξουαλικά από γνωστό σκηνοθέτη. Τα περιστατικά στα οποία αναφέρεται ο καταγγέλλων εκτυλίχθηκαν το 2005, όταν ο ηθοποιός ήταν 19 ετών και προσπαθούσε να χτίσει την καριέρα του, δοκιμάζοντας κάποιο ρόλο.
Να σημειωθεί ότι σε ανακοίνωσή του το ΜέΡΑ25 καλεί την υπουργό Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη να ανακοινώσει τον πραγματικό λόγο παραίτησης του Δημήτρη Λιγνάδη.