Κορυφώνεται η έξοδος των πολιτών από τα μεγάλα αστικά κέντρα για το Αγιο Πάσχα με τις εκτιμήσεις να είναι ιδιαίτερα αισιόδοξες και τους παράγοντες της αγοράς του τουρισμού να εκτιμούν ότι ενδεχομένως και να σπάσει κάθε ρεκόρ και εν πάση περιπτώση να βρεθεί πάνω από τα επίπεδα του 2019, που για την Ελλάδα τουλάχιστον είναι ένα έτος αναφοράς με ξεχωριστή σημασία.
Την ίδια στιγμή, θετικές είναι οι προβλέψεις και για την θερινή περίοδο, αφού η αγορά μετά το αρχικό μούδιασμα που προκάλεσε η εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία έχει αρχίσει να ζεσταίνεται εκ νέου.
Οι εκτιμήσεις πλέον στην αγορά, για μία εκ νέου δυναμική επανεκκίνηση της θερινής περιόδου για τον τουρισμό δείχνουν να επιβεβαιώνονται. Οι γιορτές για το Πάσχα τόσο των ορθοδόξων όσο και των καθολικών βελτιώνουν τις πληρότητες των ελληνικών ξενοδοχείων.
Την ίδια στιγμή, ένας σημαντικός δείκτης όπως αυτός των αεροπορικών κρατήσεων, δείχνει σημάδια βελτίωσης από εβδομάδα σε εβδομάδα, με τις προσφερόμενες αεροπορικές θέσεις από το εξωτερικό προς τη χώρα μας να αυξάνονται σημαντικά.
Υψηλές πληρότητες στους δημοφιλείς προορισμούς
Οπως προκύπτει από στοιχεία του υπουργείου Τουρισμού οι πληρότητες σε δημοφιλείς προορισμού ξεπερνούν το 90%, ενόψει του Πάσχα. Για παράδειγμα, στην Κέρκυρα καταγράφονται ποσοστά πληρότητας 90%, στη Σαντορίνη πάνω από 80%, με πολλούς Αμερικανούς επισκέπτες που φέτος ήρθαν νωρίτερα, στην Πάρο 80%, στο Ηρακλειο το 85%, ενώ και στην ηπειρωτική Ελλάδα, στην Καλαμάτα και τα Ζαγοροχώρια το ποσοστό ξεπερνά το 80%.
Σταθερή αύξηση, επίσης, καταγράφουν και οι προγραμματισμένες θέσεις των αεροπορικών σε εισερχόμενες διεθνείς πτήσεις.
Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τα στοιχεία του Recovery Tracker του INSETE, την τρέχουσα εβδομάδα που ξεκίνησε από την περασμένη Κυριακή και θα φτάσει μέχρι την Κυριακή του Πάσχα 24 Απριλίου, έχουν προγραμματιστεί 345.749 θέσεις, αριθμός αυξημένος κατά 12,6% σε σχέση με την προηγούμενη εβδομάδα.
Ακόμη περισσότερες θέσεις έχουν προγραμματιστεί για την επόμενη εβδομάδα 25/4-1/5, ενώ σημαντική αύξηση καταγράφεται την πρώτη εβδομάδα του Μαΐου, όπου οι προγραμματισμένες θέσεις φτάνουν τις 503.544.
Το στοίχημα για τον ελληνικό τουρισμό είναι αν και πόσο θα επιβεβαιωθούν οι προβλέψεις για μια δυναμική χρονιά που θα προσεγγίζει τουλάχιστον τα επίπεδα του 2019, αν όχι να τα υπερβεί, τόσο σε επίπεδο επιβατικής κίνησης όσο και σε πληρότητες και βέβαια εσόδων, που είναι και ο δείκτης που υπερκεράζει τους πάντες.
Με βάση τα στοιχεία που υπάρχουν για το Μάρτιο, δημιουργούνται σοβαρές προσδοκίες, αφού είναι ιδιαίτερα θετικά.
Τον Μάρτιο η επιβατική κίνηση στον Διεθνή Αερολιμένα Αθηνών (ΔΑΑ) διαμορφώθηκε σε 1,19 εκατ. άτομα και έφτασε στο 72% του Μαρτίου του 2019. Τον ίδιο μήνα, η επιβατική κίνηση στα 14 περιφερειακά αεροδρόμια που διαχειρίζεται η Fraport Greece διαμορφώθηκε σε 550.000 άτομα, καταγράφοντας αύξηση 366% έναντι του 2021, φτάνοντας περίπου στο 78% του 2019
Αντίστοιχα, σύμφωνα με τα στοιχεία που συγκεντρώνει το ΙΤΕΠ, το 85% των ξενοδοχείων συνεχούς λειτουργίας ορεινού όγκου και πόλεων σε όλη τη χώρα ήταν ανοιχτά το Μάρτιο. Η μέση πληρότητα ήταν στο 38,4% και η μέση τιμή διάθεσης δίκλινου δωματίου τα 53 ευρώ. Τον Φεβρουάριο η μέση πληρότητα ήταν στο 30% και τον Ιανουάριο ήταν στο 22,7%.
Παράγοντες των αερομεταφορών εκτιμούν πως αν δεν εμφανιστούν νέοι παράγοντες κρίσης, ενδέχεται τη φετινή χρονιά ο ρυθμός ανάκτησης της επιβατικής κίνησης να είναι ο υψηλότερος των τελευταίων δύο ετών, αγγίζοντας το 90%-95% του αντίστοιχου μεγέθους του 2019.
Τέλος στην εκτίμηση πως τα τουριστικά έσοδα της φετινής σεζόν θα διαμορφωθούν κοντά στα επίπεδα του 2019, παρά τις επιπτώσεις του πολέμου στην Ουκρανία, εξέφρασε και ο CEO της Sani/Ikos Group και επίτιμος πρόεδρος του ΣΕΤΕ, Ανδρέας Ανδρεάδης.