Απόλυτα προετοιμασμένο βρήκε το εγχώριο πιστωτικό σύστημα η χθεσινή απόφαση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας να πατήσει «γκάζι» στην προσπάθεια της να αντιμετωπίσει τα διαδοχικά ρεκόρ του πληθωρισμού στην Ευρωζώνη, πραγματοποιώντας μια αύξηση – μαμούθ των επιτοκίων της κατά 75 μονάδες βάσης.
Αντλώντας ώθηση από το πρωτοφανές ράλι της ενέργειας, ο πληθωρισμός σκαρφάλωσε στο 9,1% τον Αύγουστο, σημειώνοντας νέο ιστορικό υψηλό, από 8,9% τον Ιούλιο και 8,6% τον Ιούνιο, υποχρεώνοντας την ΕΚΤ να υιοθετήσει επιθετικότερη δράση στην προσπάθεια της να χαλιναγωγήσει τις τιμές, παρά τις ανησυχίες για τον κίνδυνο μιας επώδυνης ύφεσης τους επόμενους μήνες.
Άλλωστε πολλά στελέχη της ΕΚΤ είχαν αναφερθεί τις προηγούμενες εβδομάδες στην ανάγκη να επιταχυνθεί επειγόντως η σύσφιξη της νομισματικής πολιτικής, καθώς οι πληθωριστικές πιέσεις επιμένουν με αμείωτη ένταση.
Η χθεσινή απόφαση ακολουθεί την πρώτη αύξηση των επιτοκίων της ΕΚΤ για το 2022, τον περασμένο Ιούλιο, κατά 50 μονάδες βάσης, αν και προηγουμένως η κεντρική τράπεζα είχε ανακοινώσει ότι το πρώτο της βήμα στη σύσφιξη της πολιτικής της θα ήταν κατά 25 μ.β.
Την αύξηση του βασικού επιτοκίου της ΕΚΤ, κατά 75 μονάδες βάσης, χθες από την ΕΚΤ είχε ήδη προεξοφλήσει η πορεία του euribor 3μήνου που έχει αναρριχηθεί στο 0,816%, με προοπτική περαιτέρω ανόδου έως τα τέλη του χρόνου κατά 100 μονάδες βάσης επιπλέον.
Σχολιάζοντας την απόφαση της ΕΚΤ, η Πρόεδρος Κριστίν Λαγκάρντ τόνισε ότι η αύξηση των επιτοκίων κατά 75 μονάδες βάσης έχει στόχο να διασφαλίσει την έγκαιρη επιστροφή του πληθωρισμού στον στόχο του 2%, διαμηνύοντας ότι θα ακολουθήσουν και άλλες αυξήσεις επιτοκίων για να περιοριστεί η ζήτηση.
Όπως σημείωσε, θα υπάρξουν αυξήσεις επιτοκίων σε δύο, τρεις ή τέσσερις συνεδριάσεις. Διευκρίνισε, πάντως, ότι η επόμενη αύξηση επιτοκίων δεν θα είναι αναγκαστικά 75 μονάδες βάσης.
Ωστόσο δημοσίευμα του Bloomberg ανέφερε χθες βράδυ ότι αξιωματούχοι της ΕΚΤ είναι διατεθιμένοι να προχωρήσουν σε μία ακόμα αύξηση-μαμούθ των επιτοκίων στη συνεδρίασή του Οκτωβρίου αν οι προοπτικές για τον πληθωρισμό δικαιολογούν ένα επιπλέον μεγάλο βήμα.
Μια δεύτερη συνεχόμενη άνοδος 75 μονάδων βάσης θα ευθγραμμιζόταν με τις δύο πιο πρόσφατες κινήσεις της Fed, υπογραμμίζοντας την πιο επιθετική προσέγγιση που έχουν υιοθετήσει τελευταία τα στελέχη της ΕΚΤ, καθώς ο πληθωρισμός στην ευρωζώνη σπάει το ένα ρεκόρ μετά το άλλο.
Πάντως χιλιάδες δανειολήπτες στην Ελλάδα πήραν χθες τα «κουμπιεταράκια» για να δουν τι σημαίνει για τον προϋπολογισμό τους η ιστορική απόφαση της ΕΚΤ. Όπως εξηγούν στο NEWS 24/7 έμπειρα τραπεζικά στελέχη η αναμενόμενη αύξηση των επιτοκίων κατά 0,75 μεταφράζεται σε άνοδο της δόσης ενός μέσου στεγαστικού δανείου 100.000 ευρώ με μέσο αρχικό επιτόκιο 3% και διάρκεια αποπληρωμής τα 15 χρόνια, σε 37 ευρώ το μήνα – ή 39 ευρώ το μήνα για το ίδιο δάνειο με διάρκεια αποπληρωμής τα 20 χρόνια.
Για ένα μέσο επιχειρηματικό τοκοχρεωλυτικό δάνειο 200.000 ευρώ με μέσο αρχικό επιτόκιο 5,5% και διάρκεια αποπληρωμής τα 10 χρόνια, η αύξηση κατά 75 μονάδες βάσης μεταφράζεται σε αύξηση της μηνιαίας δόσης κατά 76 ευρώ το μήνα και προσθέτει ένα ακόμη βάρος στο αυξημένο κόστος λειτουργίας των επιχειρήσεων.
Οι ίδιες πηγές πάντως διευκρινίζουν ότι με δεδομένο ότι το 90% των στεγαστικών και επιχειρηματικών δανείων συνδέεται είτε με το euribor 3μήνου – είτε με το euribor 1 μήνα – η άνοδος έχει φανεί ήδη στους μηνιαίους λογαριασμούς που έχουν στείλει οι τράπεζες και οι εταιρείες διαχείρισης, που διαχειρίζονται τεράστιο όγκο δανείων, που ξεπερνά τα 80 δισ. ευρώ.
Εξαίρεση αποτελούν οι παλιές συμβάσεις δανείων – κυρίως στεγαστικών – που λόγω του ότι έχει ωριμάσει η τοκοχρεωλυτική περίοδος, θα επηρεαστούν ελάχιστα. Πρόκειται για δάνεια που έχουν χαμηλό spread, δηλαδή το περιθώριο που χρεώνει η τράπεζα και άρα η δόση θα παραμένει φθηνή έως την λήξη του δανείου.
Δεν συμβαίνει το ίδιο για τα δάνεια που έχουν συναφθεί τα τελευταία χρόνια που κατά κανόνα έχουν μεγαλύτερο spread και η άνοδος των επιτοκίων θα προστεθεί σε μια υψηλότερη βάση υπολογισμού, επιβαρύνοντας τους οικογενειακούς προϋπολογισμούς εν μέσω ενός δύσκολου φθινοπώρου.
Ασπίδα προστασίας πάντως στην ανοδική τάση των κυμαινόμενων επιτοκίων, αποτελούν τα σταθερά επιτόκια τα οποία παραμένουν χαμηλά και διαμορφώνονται από 2,9% για μικρές διάρκειες 3ετών και φθάνουν έως και 4,20% για μεγάλες διάρκειες 30 ετών.
Με τον τρόπο αυτά τα σταθερά επιτόκια συνεχίζουν έστω και προς το παρόν να αποτελούν ασφαλές καταφύγιο στην άνοδο των επιτοκίων, καθώς σύμφωνα με την εικόνα που μεταφέρουν οι τράπεζες τα επίπεδά τους – που έχουν υποστεί ήδη μια μικρή αύξηση μέσα στο καλοκαίρι – δεν είναι διατηρήσιμα.
Πηγή: news247.gr