Το Ευρωπαϊκό Κέντρο Πρόληψης Νόσων (ECDC) εκτιμά ότι θα υπάρξει έξαρση της πανδημίας σε περιοχές με χαμηλή εμβολιαστική κάλυψη, είπε σήμερα ο καθηγητής Σωτήρης Τσιόδρας, σε εκδήλωση του Πανεπιστημίου της Αθήνας, προς τιμήν του Ελληνοαμερικανού καθηγητή Ιατρικής και Κοινωνικών Επιστημών, Νικόλα Χρηστάκη.
Μάλιστα, εξαπέλυσε οξεία επίθεση κατά όλων εκείνων οι οποίοι –όπως ανέφερε– “διατυπώνουν αντιεπιστημονικές ανοησίες, ενώ δεν έχουν ιδέα πως γίνεται η σύγκριση των δεδομένων”.
Ο κ. Τσιόδρας εκτίμησε πως η Ελλάδα πήγε καλά με την πανδημία, διότι, στα πρώτα κύματα, ακούγαμε τους ειδικούς, προσέχαμε, συμμορφωνόμασταν με τους κανόνες προστασίας και δεν ακούγαμε αντιεπιστημονικες και επικριτικές απόψεις.
Από την πλευρά του ο κ. Χρηστάκης τόνισε πως θα ήταν τραγική εξέλιξη να ξεφύγει ο ιός από τα εμβόλια ή να καταστεί ακόμη πιο θανατηφόρος.
Ο πρύτανης του Πανεπιστημίου Αθηνών, Θάνος Δημόπουλος, παρουσίασε διεξοδικά την προσφορά και το έργο των πανεπιστημιακών κλινικών στην νοσηλεία και την αποθεραπεία ασθενών με νόσο covid 19.
Γιαννάκος: Λειτουργικό αδιέξοδο στα νοσοκομεία Ανατολικής Μακεδονίας
“Στην Ανατολική Μακεδονία δύο νοσοκομεία περιθάλπτουν περιστατικά κορωνοϊού. Της Αλεξανδρούπολης και της Καβάλας. Έχουν όμως πληγεί και τα δύο από τις αναστολές εργασίας και βρίσκονται σε οριακή κατάσταση”, τόνισε ο πρόεδρος της ΠΟΕΔΗΝ Μιχάλης Γιαννάκος.
“Δεν έχουν τις δυνατότητες πια να αναπτύξουν τον ίδιο αριθμό κλινών ΜΕΘ και απλής νοσηλείας όπως στην κορύφωση του τρίτου κύματος λόγω των ελλείψεων προσωπικού που προέκυψαν από τις αναστολές. Είναι ήδη στα όριά τους. Το επιχειρησικό σχέδιο λειτουργίας των νοσοκομείων μετά τις αναστολές απέτυχε παταγωδώς”, συμπλήρωσε ο κ. Γιαννάκος.
“Στο νοσοκομείο της Καβάλας, στους 1050 συνολικά εργαζόμενους τέθηκαν 100 σε αναστολή εκ των οποίων 50 νοσηλευτικό προσωπικό που δεν αναπληρώθηκαν.
Σήμερα το Νοσοκομείο είναι στα όρια του με γεμάτη την κλινική κορωνοιου 40 ασθενών και γεμάτη τη ΜΕΘ με 7 διασωληνωμένους ασθενείς.
Χθες δύο διασωληνωμένοι νέοι σε ηλικία ασθενείς με κορωνοϊο διεκομίσθηκαν λόγω έλλειψης κλινών ΜΕΘ στο νοσοκομείο Αλεξανδρούπολης.”
“Στο νοσοκομείο Αλεξανδρούπολης έχουν τεθεί σε αναστολή εργασίας 86 συνάδελφοι. 14 γιατροί και 72 λοιπό προσωπικό”, λέει ο κ. Γιαννάκος. “Από το νοσηλευτικό προσωπικό τέθηκαν σε αναστολή 44 συνάδελφοι και αντικαταστάθηκαν από 4.” “Νοσηλεύουν 45 περιστατικά κορωνοϊού σε απλές κλίνες και είναι σχεδόν γεμάτοι. Νοσηλεύουν επίσης 13 διασωληνωμένα περιστατικά κορωνοϊού σε ΜΕΘ από τις 16 κλίνες ΜΕΘ που διαθέτουν. Είναι επιβεβλημένη η άρση του μέτρου των αναστολών με δύο rapid test την εβδομάδα και μέτρα προστασίας. Κανείς δεν ενδιαφέρεται να προσληφθεί για τρεις μήνες όπως προβλέπει ο νόμος.”