Ο Σωτήρης Τσιόδρας στην ενημέρωση του κοινού για την κατάσταση της πανδημίας του κορωνοϊού στην Ελλάδα, αναφέρθηκε στην απίστευτη συμπεριφορά που επιδεικνύει ο ιός σε κάποιος ασθενείς.
Ο επικεφαλής λοιμωξιολόγος της επιτροπής του υπουργείου Υγείας, όταν ρωτήθηκε για την κλινική εικόνα και την εξέλιξη της υγείας όσων νοσηλεύονται στην Ελλάδα, ανέφερε ότι αρκετοί περνούν ελαφρά αυτή την ίωση, κάποιοι περνούν πνευμονίες, αλλά και ορισμένοι δυσκολεύονται να διαχειριστούν τις επιπλοκές.
Επίσης, απέφυγε να αναφερθεί σε συμπεράσματα για την αντιϊκή θεραπεία που χορηγείται στους ασθενείς, τονίζοντας πως είναι πολύ νωρίς για να εξαχθούν συμπεράσματα.
«Νομίζω είναι νωρίς ακόμα για να πούμε περισσότερα για αυτό. Υπάρχουν περιστατικά τα οποία είναι κατά τεκμήριο ελαφρά, υπάρχουν και μερικές πνευμονίες. Αυτός ο ιός έχει μία απίστευτη συμπεριφορά για κάποιους συνανθρώπους μας μετά την 5η με 7η ημέρα, ξαφνικά κάνουν μία καταιγίδα κυτταροκινών, ένα υπερφλεγμονώδες σύνδρομο για το οποίο συζητήσαμε στην Επιτροπή Εμπειρογνωμόνων και μάλιστα υπήρξε και μία πρόταση από το Πανεπιστήμιο Αθηνών για μία ειδική παρέμβαση, η οποία θα είναι ίσως και πρωτοπόρα στον κόσμο». απάντησε. Ωστόσο, αυτό δεν αποτελεί τον… κανόνα καθώς υπάρχουν αρκετοί που βελτιώνεται η κατάστασή τους.
Ιδιαίτερη αναφορά έκανε ο λοιμωξιολόγος Σωτήρης Τσιόδρας για το ζήτημα που έχει ανακύψει με τα τεστ ανίχνευσης του κορωνοϊού. Επανέλαβε ότι η στρατηγική είναι να γίνονται μόνο από ανθρώπους που εμφανίζουν σοβαρά συμπτώματα και όχι από όσους είναι ασυμπτωματικοί ή έχουν ήπια νόσηση. Γι’ αυτούς ο κ. Τσιόδρας εξήγησε ότι είναι καθοριστικής σημασίας ο περιορισμός κατ’ οίκον με μηδενική κοινωνική επαφή.
Όπως συμπλήρωσε, αυτό που ενδιαφέρει τώρα είναι να μην ξοδεύονται άσκοπα τα τεστ και να μην καταστρατηγείται ό,τι έχουμε αποφασίσει. Υπάρχει έλλειψη αντιδραστηρίων σε παγκόσμιο επίπεδο, παραδέχθηκε, αλλά εξήγησε ότι προσπαθούμε να την ξεπεράσουμε.
«Για κάθε πέντε που νοσούν υπάρχουν άλλοι 95 που νοσούν ήπια» τόνισε ο κ. Τσιόδρας και επισήμανε ότι ο μαζικός εργαστηριακός έλεγχος «ενέχει τον κίνδυνο διασποράς και έκθεσης στον ιό από άτομα που έχουν μία άλλη απλή ίωση». Μάλιστα, αναφέρθηκε σε ένα νέο τρόπο επιτήρησης της εξάπλωσης του ιού στην κοινότητα με δειγματοληψία ακόμα και στο σπίτι, ώστε να μπορέσουν οι επιδημιολόγοι να εξάγουν ασφαλέστερα συμπεράσματα.
Ο κ. Τσιόδρας συνέστησε σε συγκεκριμένες κατηγορίες ευπαθών ομάδων να μην απομακρύνονται την περίοδο αυτή σε νησιωτικές περιοχές, καθώς θα είναι εξαιρετικά δύσκολη η αεροδιακομιδή τους εφόσον χρειαστεί. Συγκεκριμένα, ανέφερε ότι θα πρέπει να είναι ιδιαιτέρα προσεκτικοί άνθρωποι με σοβαρή καρδιοπάθεια, αρρύθμιστο ζαχαρώδη διαβήτη, όσοι έχουν κακοήθειες και βρίσκονται υπό θεραπεία και μεταμοσχευμένους με ενεργή ανοσοκαταστολή.