Το εμβόλιο θα είναι καταλύτης για τον έλεγχο της επιδημίας, τόνισε σε περέμβασή του σε διαδικτυακή εκδήλωση του ΑΠΘ, ο επικεφαλής της επιτροπής λοιμωξιολόγων, καθηγητής Σωτήρης Τσιόδρας, λέγοντας χαρακτηριστικά ότι πρέπει να σεβαστούμε το εμβόλιο και να το χειριστούμε ως ιερό αγαθό.
Στην ευρεία διαδικτυακή συζήτηση του ΑΠΘ συμμετείχαν καθηγητές Ιατρική που απάντησαν στα ερωτήματα του κοινού για το εμβόλιο.
Όπως ανέφερε ο Σίμος Μεταλλίδης, αναπληρωτής καθηγητής παθολογίας λοιμωξιολογίας και πρόεδρος της Επιτροπής Πανδημίας ΑΧΕΠΑ μπορούν να εμβολιαστούν όλοι όσοι είναι άνω των 18 ετών. Μοναδική αντένδειξη είναι η αλλεργία στα συστατικά του εμβολίου, κι αν κάποιος εμφανίσει αντίδραση στην 1η δόση δεν θα κάνει τη 2η δόση. Αντενδείξεις δεν υπάρχουν, είπε ο κ. Μεταλλίδης, αυτό που υπάρχει είναι τα ανεπαρκή δεδομένα για την κύηση ή τον θηλασμό, καθώς και για όσους νόσησαν από την Covid-19, για αυτό και στην Ελλάδα αυτές οι κατηγορίες ανθρώπων δεν θα εμβολιαστούν. Αντιθέτως οι ανοσοκατεσταλμένοι μπορούν να κάνουν το εμβόλιο, παρότι η αποτελεσματικότητά του ενδέχεται να είναι μειωμένη. Το ίδιο και άτομα που εμφανίζουν αλλεργίες, καθώς όλα τα εμβολιαστικά κέντρα είναι προετοιμασμένα για την αντιμετώπιση κάποιοι αλλεργικού συμβάντος.
Σε παρέμβασή του ο καθηγητής πολιτικής υγείας στο LSE Ηλίας Μόσιαλος εξήγησε ότι το εμβόλιο αναπτύχθηκε τόσο γρήγορα χάρη στην τεράστια συνεργασία κυβερνήσεων, πανεπιστημιακών ιδρυμάτων και φαρμακευτικών εταιρειών, την τεράστια χρηματοδότηση που επίσπευσε τις διαδικασίες και την πολύ μεγάλη προσέλευση εθελοντών. Σήμερα στην κλινική φάση βρίσκονται 12 εμβόλια ενώ συμμετέχουν πάνω από μισό εκατομμύριο εθελοντές, κάτι που δεν είχε συμβεί ποτέ ξανά στο παρελθόν.