Διευκρινίσεις για την αυστηροποίηση του νομικού πλαισίου αναφορικά με τον βασανισμό ζώων, έδωσε ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Μάκης Βορίδης, εξηγώντας στον Alpha 98,9 και την εκπομπή «Χωρίς μάσκα» με τον Νίκο Παναγιωτόπουλο, τι θα είναι πλημμέλημα και τι κακούργημα.
Οι σχετικές διατάξεις αναμένεται να έρθουν ως τροπολογία σε νομοσχέδιο του υπουργείου Δικαιοσύνης αυτή ή την επόμενη εβδομάδα, υπογράμμισε κ. Βορίδης.
«Αυτό που κάνουμε με αυτήν τη νομοθεσία, είναι να απαντήσουμε εν μέρει στη διαμόρφωση ενός αυστηρού ποινικού πλαισίου, ειδικώς με το θέμα του βασανισμού. Η κακοποίηση παραμένει ως πλημμέλημα. Ο βασανισμός είναι ένα βαρύτερο στάδιο».
Μάλιστα, όπως είπε, «η κλωτσιά, κακό πράγμα είναι, αλλά θα παραμείνει πλημμέλημα. Παθητική κακοποίηση είναι να μην ταΐζεις ή να μην φροντίζεις ένα ζώο. Το να το αφήνεις να πεινάει ή να διψάει. Παραμένει πλημμέλημα».
Τι ορίζεται ως «κακούργημα»; «Όταν όμως περνάει ένα κατώφλι, για παράδειγμα έχουμε σύνθλιψη, ακρωτηριασμό, κάψιμο, απαγχονισμό… Οταν έχουμε τέτοια, αυτό ξεφεύγει, είναι άλλο από το να δώσεις μια κλωτσιά. Και η κλωτσιά κακή είναι , αλλά αυτό είναι κάτι πολύ περισσότερο. Γι’ αυτό λέμε ότι αυτό θα πρέπει να τιμωρείται πια με μια ποινή καθείρξεως, από 5-10 χρόνια».
«Είναι μια συμπεριφορά εντελώς απαράδεκτη. Αυτή η συμπεριφορά σκληρότητας απέναντι στα ζώα είναι καταδικαστέα και φανερώνει κι έναν εν δυνάμει κίνδυνο για τον άνθρωπο. Οι άνθρωποι οι οποίοι θα φερθούν στα ζώα με αυτό τον βάναυσο, σκληρό και αποτρόπαιο τρόπο, θα φερθούν με τον ίδιο τρόπο και σε αδύναμους ανθρώπους. Αναπτύσσουν μια ψυχοπαθολογία τέτοια, που τους καθιστά επικίνδυνους για το κοινωνικό σύνολο».
Πρόσθεσε, ωστόσο, ότι για να υπάρξει αποτέλεσμα, πρέπει να υφίσταται καλή συνεργασία με την Αστυνομία και τη δικαστική εξουσία.