Ξεμπλοκάρει η δυνατότητα ρύθμισης των ασφαλιστικών χρεών και λήψης ασφαλιστικής ενημερότητας για 230.000 πληττόμενους εργοδότες.
Και αυτό γιατί, σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες του “Κ” από αρμόδια στελέχη του e-ΕΦΚΑ, ολοκληρώθηκε ο έλεγχος σε σχέση με τις εισφορές που δηλώθηκαν κατά τη διάρκεια της πανδημίας και εκείνες που καταβλήθηκαν από τους εργοδότες (δηλαδή ο Έλεγχος Δηλωθέντων-Καταβληθέντων) προ λίγων ημερών.
Έτσι, είναι απολύτως ξεκάθαρο, και μάλιστα μέσω ηλεκτρονικών υπηρεσιών του e- ΕΦΚΑ (δηλαδή χωρίς να είναι αναγκαία η φυσική παρουσία σε υποκατάστημα), τι και πόσο χρωστάει κάθε πληττόμενος εργοδότης για την περίοδο της πανδημίας (συγκεκριμένα από τον Φεβρουάριο του 2020 έως τον Νοέμβριο 2021).
Σημειώνεται, όμως, πως η προθεσμία για τη ρύθμιση των χρεών της πανδημίας σε έως 72 δόσεις έληξε τελικά στις 28 Φεβρουαρίου 2022, χωρίς να δοθεί −όπως εξεταζόταν– κάποια νέα παράταση.
Ωστόσο, καθώς έχει αποσαφηνιστεί το πεδίο των δηλωθεισών-καταβληθεισών εισφορών, μπορεί όποιος πληττόμενος εργοδότης το επιθυμεί να ρυθμίσει σε έως 12 δόσεις τα χρέη του ή, φυσικά, να τα εξοφλήσει εφάπαξ, έτσι ώστε να λάβει ασφαλιστική ενημερότητα την οποία χρειάζεται για μια σειρά συναλλαγών.
Δηλαδή, είναι τεχνικά δυνατή η ρύθμιση των οφειλών του όχι μόνο κατά την περίοδο της πανδημίας, αλλά και πριν ή μετά από αυτήν. Μέχρι πρότινος, καθώς δεν είχε ξεκαθαριστεί το τοπίο των οφειλών για την πανδημία, δεν ήταν δυνατή η ένταξή τους όχι μόνο στις 72 δόσεις, αλλά ούτε και στις 12 δόσεις, συμπεριλαμβάνοντας και άλλες οφειλές προ του Φεβρουαρίου του 2020 και μετά τον Νοέμβριο του 2021. Πλέον, όμως, είναι δυνατό κάτι τέτοιο.
Η διαδικασία
Πιο αναλυτικά, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, ο e-ΕΦΚΑ προχώρησε τους μηχανογραφικούς ελέγχους δηλωθεισών-καταβληθεισών εισφορών (ΕΔΚ) που διενεργήθηκαν στους εργοδότες για τις μισθολογικές περιόδους από τον Φεβρουάριο του 2020 (δηλαδή έναν μήνα πριν από το ξέσπασμα της πανδημίας) και μετέπειτα.
Οι εν λόγω Έλεγχοι Δηλωθέντων-Καταβληθέντων αποτελούν ειδική μηχανογραφική ελεγκτική διαδικασία, εκτεινόμενη σε 22 μισθολογικές περιόδους (από τον Φεβρουάριο του 2020 έως τον Νοέμβριο 2021) για περίπου 230.000 πληττόμενους από την πανδημία εργοδότες (βάσει ΚΑΔ), η οποία ενσωμάτωσε, μέσω εκτεταμένων παραμετροποιήσεων, τις ακόλουθες απαιτήσεις:
– Ενσωμάτωση όλων των επιδοτούμενων ή καλυπτόμενων από τον Κρατικό Προϋπολογισμό ασφαλιστικών εισφορών (αναστολές συμβάσεων εργασίας, μηχανισμός ενίσχυσης της απασχόλησης “Συν-Εργασία”, επιδότηση παγίων δαπανών, πρόσθετα μέτρα στήριξης εργαζομένων και εργοδοτών τουριστικών καταλυμάτων δωδεκάμηνης λειτουργίας και πρόγραμμα επιδότησης 100.000 νέων θέσεων εργασίας).
– Παράταση της προθεσμίας καταβολής των ασφαλιστικών εισφορών των μισθολογικών περιόδων Φεβρουαρίου 2020, Μαρτίου 2020 και Απριλίου 2020 μέχρι 31 Δεκεμβρίου 2021.
– Τροποποίηση, για πρώτη φορά από την έναρξη του θεσμού του Ελέγχου Δηλωθέντων-Καταβληθέντων, της σειριακής ροής του, προκειμένου οι τρεις πρώτοι μήνες (Φεβρουάριος 2020 – Απρίλιος 2020) της περιόδου να ελεγχθούν τελευταίοι.
– Για τυχόν μη καταβληθείσες εισφορές των μηνών μεταξύ Φεβρουαρίου 2020 και Ιουνίου 2021 δόθηκε δυνατότητα υπαγωγής τους σε αυτοτελή ευνοϊκή ρύθμιση (έως 72 δόσεων).
Λαμβάνοντας υπόψη τα παραπάνω, διενεργήθηκαν οι προαναφερόμενοι Κεντρικοί Έλεγχοι Δηλωθέντων-Καταβληθέντων, στους οποίους λήφθηκε πρόνοια, με αντίστοιχη παραμετροποίηση του λειτουργικού, που υποστηρίζει στο ΚΕΑΟ, τη ρύθμιση των 72 δόσεων, ώστε τα ποσά που τυχόν καταλογίστηκαν με μήνα αναφοράς τον Νοέμβριο του 2021, λόγω της αναγκαστικής “μετακύλισης” των καταβολών, που πραγματοποίησαν οι εργοδότες μέχρι 31 Δεκεμβρίου 2021, για την εξόφληση, κατά προτεραιότητα, των μη καταβληθεισών εισφορών της παλαιότερης περιόδου Φεβρουαρίου 2020 – Απριλίου 2020, να ενταχθούν στην εν λόγω ευνοϊκή ρύθμιση οφειλών.
Tι θα γίνει με όσους δεν μπήκαν στη ρύθμιση των 72 δόσεων
Αντιμέτωποι με νέα ειδοποιητήρια του Κέντρου Είσπραξης Ασφαλιστικών Οφειλών (ΚΕΑΟ) θα βρεθούν όσοι πληττόμενοι επιχειρηματίες δεν εντάχθηκαν στη ρύθμιση των 72 δόσεων για χρέη που γεννήθηκαν κατά τη διάρκεια της πανδημίας (Φεβρουάριος 2020 – Ιούνιος 2021).
Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες του Capital.gr, από τους 500.000 περίπου πληττόμενους επιχειρηματίες (εργοδότες και ελεύθερους επαγγελματίες), μόλις 50.000, δηλαδή το 10%, εντάχθηκε στη ρύθμιση των 72 δόσεων. Με άλλα λόγια, κοντά στους 450.000 πληττόμενους εργοδότες και επαγγελματίες έχουν εκτός ρύθμισης τα χρέη που γεννήθηκαν κατά την πανδημία.
Οι ίδιες πηγές αναφέρουν πως η κυβέρνηση, για την ώρα τουλάχιστον, δεν προτίθεται να αντιμετωπίσει διαφορετικά τους πληττόμενους επιχειρηματίες με ληξιπρόθεσμες ασφαλιστικές οφειλές σε σχέση με τους μη πληττόμενους επιχειρηματίες με ληξιπρόθεσμα χρέη. Αμφότεροι οι οφειλέτες, ανεξαρτήτως ΚΑΔ, θα υποστούν τις προβλεπόμενες από τον νόμο συνέπειες, δηλαδή θα λάβουν ειδοποιητήρια, θα τους δοθεί ένα περιθώριο 20 ημερών αφού τα λάβουν και, αν δεν ρυθμίσουν ή εξοφλήσουν τις οφειλές τους, θα μπουν σε “τροχιά” αναγκαστικών μέτρων είσπραξης.