Με αοριστίες και γενικότητες απαντά ο Υπουργός Τουρισμού, σύμφωνα με το Βουλευτή Λασιθίου του ΣΥΡΙΖΑ Μανόλη Θραψανιώτη, στην ερώτηση του η οποία κατατέθηκε στις 23-9-2021 και αφορά την εύρυθμη λειτουργία των ΑΣΤΕ.
Όπως αναφέρει ο βουλευτής σε σχετική ανακοίνωση: “Στην ερώτηση εκφραζόταν η αβεβαιότητα η ανησυχία και ο προβληματισμός των σπουδαστών, διότι το νέο θεσμικό πλαίσιο λειτουργίας των ΑΣΤΕ για την συνολική αναβάθμιση της παρεχόμενης εκπαίδευσης δεν έχει ακόμη καθοριστεί.
Τι θα ισχύσει για τους σπουδαστές, όσους φοιτούν και δεν έχουν ολοκληρώσει τις σπουδές τους πριν από την έκδοση της υπ’ αρ. 20071/29.12.2020 (Β΄ 5824) ΚΥΑ ;
Ποια θα είναι η διαβάθμιση του πτυχίου τους και ποιες οι προοπτικές για όσους φοιτούν αλλά για τους ήδη απόφοιτους;
Ποιοι θα πρέπει να φοιτήσουν άλλον ένα χρόνο;
Στην απάντηση του Υπουργού αναφέρεται ότι « Η πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Τουρισμού βρίσκεται σε συνεχείς διαβουλεύσεις με την πολιτική ηγεσία του συναρμόδιου Υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων προκειμένου να καθοριστεί το θεσμικό πλαίσιο λειτουργίας των Α.Σ.Τ.Ε. και να διασφαλιστεί, όσο το δυνατόν πιο άμεσα, ότι οι σπουδαστές αυτών θα τύχουν της καλύτερης δυνατής μεταχείρισης, ώστε να καρπωθούν τα μέγιστα δυνατά της ανωτέρω μεταρρύθμισης.»
Η απάντηση όμως για το θεσμικό πλαίσιο της λειτουργίας των ΑΣΤΕ δεν είναι καθόλου ενθαρρυντική για το μέλλον των σχολών αφού ένα χρόνο μετά την έκδοση της ΚΥΑ, ακόμα βρίσκεται σε διαβούλευση.
Η διευκρίνιση για το από πότε ισχύει η επέκταση του χρόνου σπουδών κατά δυο διδακτικά εξάμηνα, δόθηκε τώρα, ένα χρόνο μετά την έκδοση της ΚΥΑ. Με αποτέλεσμα την αβεβαιότητα που οδήγησε στην ταλαιπωρία των οικογενειών και των τελειόφοιτων σπουδαστών που αντί να γυρίσουν στα σπίτια τους συνέχισαν να μένουν στον Άγιο Νικόλαο με μεγάλη οικονομική επιβάρυνση, αφού αφορά αυτούς που εισήχθησαν την φετινή χρονιά.
Δείτε τη σχετική ερώτηση:
“Η λειτουργία των Ανώτερων Σχολών Τουριστικής Εκπαίδευσης ρυθμίζεται ως γνωστό από τις διατάξεις του ν. 3105/2003, όπως ισχύει.
Οι ΑΣΤΕ ανήκουν στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση και η εισαγωγή σε αυτές γίνεται μέσω πανελληνίων εξετάσεων. Οι απόφοιτοι των ΑΣΤΕ αποκτούν πτυχίο ανώτερης εκπαίδευσης επιπέδου 5 και τα επαγγελματικά δικαιώματα τους είναι ίδια με αυτά που καθορίζονται στο Π.Δ. 356/1989 (Α΄ 160) για τους πτυχιούχους του τμήματος Τουριστικών Επιχειρήσεων της Σχολής Διοίκησης και Οικονομίας των Τεχνολογικών Εκπαιδευτικών Ιδρυμάτων.
Επισημαίνεται μάλιστα, ότι, σύμφωνα με τα οριζόμενα στο άρθρο 53 παρ. 2 του νόμου 3105/2003, οι πτυχιούχοι των ΑΣΤΕ προσλαμβάνονται και διορίζονται στο δημόσιο τομέα σε θέσεις Τ.Ε. κατηγορίας.
Με την υπ’ αρ. 20071/29.12.2020 (Β΄ 5824) κοινή απόφαση των Υπουργών Τουρισμού και Παιδείας και Θρησκευμάτων «Πρόγραμμα Σπουδών των Ανώτερων Σχολών Τουριστικής Εκπαίδευσης (Α.Σ.Τ.Ε.) του Υπουργείου Τουρισμού», με την οποία τροποποιήθηκε η υπ’ αριθμ. 3917/30.3.2006 κοινή απόφαση Υπουργών Εθνικής Παιδείας και Θρησκευμάτων και Τουριστικής Ανάπτυξης, το πρόγραμμα σπουδών των ΑΣΤΕ εμπλουτίστηκε με νέα μαθήματα, ενώ επιμηκύνθηκε η διάρκεια σπουδών από επτά εξάμηνα σε οκτώ (τέσσερα έτη).
Ωστόσο, το νέο θεσμικό πλαίσιο λειτουργίας των ΑΣΤΕ για την συνολική αναβάθμιση της παρεχόμενης εκπαίδευσης δεν έχει ακόμη καθοριστεί με αποτέλεσμα να υπάρχει αβεβαιότητα, ανησυχία και προβληματισμός για τους σπουδαστές, τόσο εκείνων, οι οποίοι έχουν ολοκληρώσει τον κύκλο σπουδών και πρέπει να καταθέσουν την πτυχιακή τους εργασία, αλλά και όσων δεν έχουν ολοκληρώσει τις σπουδές τους και την πρακτική άσκηση λόγω πανδημίας. Υπολογίζεται ότι ο συνολικός τους αριθμός υπερβαίνει τους 50.
Δικαιολογημένα τίθενται ερωτήματα ως προς το καθεστώς που θα ισχύσει για τους σπουδαστές, όσους φοιτούν και δεν έχουν ολοκληρώσει τις σπουδές τους πριν από την έκδοση της υπ’ αρ. 20071/29.12.2020 (Β΄ 5824) ΚΥΑ .
Ποια θα είναι η διαβάθμιση του πτυχίου τους και ποιες οι προοπτικές για όσους φοιτούν αλλά για τους ήδη απόφοιτους.
Σημαντική παράμετρος επίσης αποτελεί ακόμα και η στέγαση της ΑΣΤΕΚ.
Επειδή ο τουρισμός αποτελεί ένα από τους ισχυρούς πυλώνες της οικονομίας, η αναβάθμιση και η στήριξη της τουριστικής εκπαίδευσης αποτελεί προτεραιότητα
Επειδή η αναβάθμιση σπουδών σε επίπεδο 6 θα έχει σαν αποτέλεσμα και την αναβάθμιση των παρερχομένων υπηρεσιών
Επειδή ο χώρος φιλοξενίας της σχολής, παραχώρηση του Δήμου Αγ. Νικολάου δεν καλύπτει τις ανάγκες διδασκαλίας
Επειδή εκτός από τα πάγια αιτήματα των σπουδαστών, τα οποία δεν έχουν αντιμετωπιστεί εδώ και χρόνια, είναι αδιανόητο η ΑΣΤΕΚ με έδρα τον Αγ. Νικόλαο με 400 περίπου σπουδαστές – συμπεριλαμβανομένων των 135 επιτυχόντων φέτος – να είναι υποστελεχωμένη
Επειδή το διοικητικό προσωπικό δεν επαρκεί, καθώς ενώ προβλέπονται εννιά οργανικές θέσεις διοικητικού προσωπικού, έχουν καλυφθεί μόνον οι τρείς, εκ των οποίων η μία αφορά βοηθητικό προσωπικό που συνταξιοδοτείται πολύ σύντομα.
Βάσει των παραπάνω,
Ερωτώνται οι αρμόδιοί Υπουργοί
Πότε θα ανακοινωθεί το θεσμικό πλαίσιο λειτουργίας των ΑΣΤΕ και η συνολική αναβάθμιση της παρεχόμενης εκπαίδευσης;
Ποια συγκεκριμένα μέτρα θα λάβουν, ώστε όσοι σπουδαστές βρίσκονται στο μεταβατικό στάδιο να μην αδικηθούν;
Σε ποιες ενέργειες σκοπεύετε να προβείτε για την εξασφάλιση κατάλληλων χώρων διδασκαλίας και την ενίσχυση του διοικητικού προσωπικού, ώστε να ικανοποιηθούν τα πάγια και δίκαια αιτήματα των σπουδαστών;”