Κατηγορίες: Επιχειρησεις

Αύξηση εξαγωγών αγρο-διατροφικών προϊόντων τον Σεπτέμβριο στην Ιταλία

Για τους αγρότες, ο δείκτης κλίματος γίνεται θετικός μετά από χρόνια στην Ιταλία. Βελτιώθηκαν και οι αξιολογήσεις των κλάδων σε σχέση με πέρυσι, χάρη στις καλές εξαγωγικές επιδόσεις.

Η οικονομική κατάσταση του αγροδιατροφικού τομέα το τρίτο τρίμηνο και τέταρτο τρίμηνο του 20212 φαίνεται να εξαρτάται έντονα από τη συνέχιση της έξαρσης των τιμών των πρώτων υλών, που παγκοσμίως κινδυνεύει να επιβραδύνει την οικονομική ανάκαμψη μέχρι σήμερα.

Όπως τονίζει το Ινστιτούτο Ismea στην έκθεση AgriMercati, υπό την πίεση της αύξησης της τιμής του πετρελαίου (Brent), η οποία πρακτικά διπλασιάστηκε σε διάστημα ενός έτους και των αυξήσεων ρεκόρ στις τιμές της ενέργειας και σε άλλες πρώτες ύλες (αντίστοιχα 70% και 57%), οι διεθνείς αγορές γεωργικών προϊόντων αντιδρούν με ισχυρές ανοδικές εντάσεις (ο δείκτης τιμών των τροφίμων FAO αυξήθηκε 31% τον Οκτώβριο σε ετήσια βάση, λόγω των φυτικών ελαίων, των δημητριακών και της ζάχαρης). Ομοίως και στην Ιταλία οι τιμές των αγροτικών προϊόντων συνεχίζουν την ανοδική τους κούρσα, μαζί και το κόστος.

Σύμφωνα με το δείκτη του Ismea, η αύξηση των τιμών των αγροτικών προϊόντων που καταγράφηκε το τρίτο τρίμηνο ήταν 14,7% σε σύγκριση με την αντίστοιχη περσινή περίοδο, με τα προϊόντα φυτικής προέλευσης ν’ αυξάνουν 20% και τα ζωικής 10%. Όσον αφορά στο κόστος, ο δείκτης Ismea σημείωσε άνοδο 7,2% την ίδια περίοδο, αντανακλώντας τις αυξήσεις στα ενεργειακά προϊόντα (+ 24,4%), στις ζωοτροφές (+ 8,4%) της αποθήκευσης (+ 7,3%) και στα λιπάσματα (+ 10,8%).

Το τρίτο τρίμηνο του 2021 η προστιθέμενη αξία στον πρωτογενή τομέα υπέστη ελαφρά πτώση σε ετήσια βάση (-1%), ενώ ο αριθμός των εργαζομένων παρέμεινε ως επί το πλείστον σταθερός στα επίπεδα της ίδιας περιόδου του 2020 (+ 0,3%), έναντι ελαφράς μείωσης των ωρών εργασίας (- 0,5%).

Σύμφωνα με το Ismea η αξία των εξαγωγών του κλάδου έφτασε, τον Σεπτέμβριο του 2021, τα 37,7 δις ευρώ (+ 12,6% σε ετήσια βάση), κάτι που δείχνει ότι πάμε για αξίες ρεκόρ και πως θα ξεπεραστεί το όριο των 50 δις ευρώ στο τέλος του έτους. Η αύξηση των αποστολών αφορούσε όλα τα κύρια προϊόντα Made in Italy, συμπεριλαμβανομένων ειδικότερα των κρασιών (+ 15,5% σε αξία, + 8% σε όγκο σε σύγκριση με την περίοδο Ιανουαρίου-Αυγούστου 2020), των τυριών και των γαλακτοκομικών προϊόντων (+ 11% σε αξία, + 9% σε όγκο) και προϊόντα αρτοποιίας και ζαχαροπλαστικής (+ 18% σε αξία και + 16% σε όγκο). Από την άλλη πλευρά, οι διασυνοριακές αποστολές ζυμαρικών (-9% σε αξία, ίσο με -14% σε όγκο) και παρασκευασμάτων και κονσερβών τομάτας (-2% σε αξία, -10% σε όγκο) υπέστησαν μείωση.

Share

Πρόσφατα άρθρα

10.587 προσλήψεις με voucher και κοινωφελή ΟΑΕΔ σε μουσεία και τουρισμό

Εως τις 30 Ιουλίου θα διαρκέσει η περίοδος υποβολής αιτήσεων συμμετοχής στο πρόγραμμα απασχόλησης 8.000…

08/07/2014

«Έκλεισαν» τα ταμεία του Ευαγγελισμού οι εργαζόμενοι

Όπως ανέφερε ο πρόεδρος του Σωματείου Εργαζομένων Ηλίας Σιώρας, σήμερα όσοι προσέρχονταν στα επείγοντα, είτε…

08/07/2014

O εκπαιδευτικός όμιλος dp studies, 20 χρόνια πρωτοπόρος στην Ιδιωτική Εκπαίδευση

Προπτυχιακά   Το Πανεπιστήμιο FREDERICK της Κύπρου παρέχει σήμερα μια σειρά προπτυχιακών δια ζώσης (όπως…

08/07/2014

Σφορδή επίθεση Κεγκέρογλου στον ΠτΔ για τα περι «καταστροφικού» PSI

Σφορδή επίθεση Κεγκέρογλου στον ΠτΔ για τα περι «καταστροφικού» PSI Επίθεση στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας…

08/07/2014

Νέα τμήματα από το Κέντρο Διά Βίου Μάθησης του Δήμου Ηρακλείου

Νέα τμήματα από το Κέντρο Διά Βίου Μάθησης του Δήμου Ηρακλείου Ο Δήμος Ηρακλείου, η…

08/07/2014

Υπουργείο Παιδείας: 271 νέες προσλήψεις αναπληρωτών

Υπουργείο Παιδείας: 271 νέες προσλήψεις αναπληρωτών Το Υπουργείο Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων ανακοινώνει ότι για…

08/07/2014

Συνεχίζοντας σε αυτό τον ιστότοπο αποδέχεστε την χρήση των cookies στη συσκευή σας όπως περιγράφεται στην πολιτική cookies.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ