Κατηγορίες: Επιχειρησεις

Αυξήσεις τιμών και μισθών βλέπουν οι επιχειρήσεις-Μελέτη ΕΚΤ

Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, πριν από τη συνεδρίαση της προηγούμενης Πέμπτης, είχε προχωρήσει σε μετρήσεις και ποιοτικές έρευνες μεταξύ επιχειρήσεων και στελεχών της αγοράς προκειμένου να μετρήσει τις πληθωριστικές προσδοκίες.

Στο πλαίσιο αυτό ήρθε σε επικοινωνία με 79 ευρωπαϊκές επιχειρήσεις, στο διάστημα 10-19 Ιανουαρίου. Από την επικοινωνία προέκυψαν τα εξής συμπεράσματα:

Πρώτον, η ζήτηση αυξάνεται σχεδόν σε όλους τους κλάδους, αλλά οι ελλείψεις λόγω προβλημάτων στην εφοδιαστική αλυσίδα δημιουργούν προβλήματα. Τα μεγαλύτερα προβλήματα αντιμετωπίζει η μεταποίηση και τα μικρότερα ο τομέας των υπηρεσιών.

Δεύτερον, η πλειονότητα των επιχειρήσεων του δείγματος παραμένει αισιόδοξη για την ανάπτυξη το 2022. Η αγορά ξεπερνά τον φόβο της μετάλλαξης Όμικρον, ωστόσο, ο κίνδυνος που παραμένει σχετίζεται με τις υψηλές τιμές ενέργειας.

Τρίτον, οι συνθήκες στην αγορά εργασίας παραμένουν δύσκολες. Κατά την πανδημία και τα περιοριστικά μέτρα, αρκετοί εργαζόμενοι άλλαξαν συνήθειες, ενώ πολλοί, ειδικά μετανάστες επέστρεψαν στις πατρίδες τους, συνεχίζοντας την τηλεργασία. Τώρα καλούνται κάποιες ειδικότερες να επιστρέψουν στα γραφεία, ενώ παρατηρείται έλλειψη προσωπικού με συγκεκριμένα προσόντα. Ταυτόχρονα, παρατηρείται ευκολότερη και γρηγορότερη κινητικότητα εργαζομένων από επιχείρηση σε επιχείρηση, λόγω της τηλεργασίας αλλά και τον online υπηρεσιών προσλήψεων.

Τέταρτον, οι περισσότερες επιχειρήσεις προβλέπουν συνέχιση των πληθωριστικών πιέσεων, ειδικά στον βιομηχανικό κλάδο και τα βιομηχανικά αγαθά. Βασικές αιτίες παραμένουν οι υψηλές τιμές ενέργειας αλλά και οι ελλείψεις πρώτων υλών και ανταλλακτικών που συνεχίζουν. Ο ανταγωνισμός στο λιανεμπόριο και κυρίως η ενδυνάμωση του e-commerce αποτελούν παράγοντες που θα συγκρατήσουν τις ανατιμήσεις στον τελικό καταναλωτή.

Πέμπτον, οι περισσότερες επιχειρήσεις βλέπουν μισθολογικές αυξήσεις, οι οποίες πιθανότατα θα πραγματοποιηθούν φέτος. Μάλιστα, ο νέος γύρος επικοινωνίας της ΕΚΤ με τις επιχειρήσεις έδειξε ότι οι επιχειρήσεις σήμερα πιστεύουν ότι οι αυξήσεις θα κινηθούν πλησιέστερα στο 3% από το 2% που ήταν πριν από μερικούς μήνες. Οι μεγαλύτερες και πιθανότερες αυξήσεις αφορούν κυρίως στον κατασκευαστικό κλάδο αλλά και σε εργαζόμενους με υψηλή ζήτηση όπως της πληροφορικής.

Προς τα πάνω αναθεώρηση των προβλέψεων για πληθωρισμό

Σημαντικά υψηλότερες είναι οι προβλέψεις για τον πληθωρισμό από επαγγελματίες της αγοράς που λαμβάνει υπόψη η ΕΚΤ.

Ειδικότερα, η εκτίμηση για τον πληθωρισμό το 2022 αυξήθηκε στο 3%, όταν οι ίδιοι το προηγούμενο τρίμηνο προέβλεπαν για το 2022 πληθωρισμό 1,9%. Για το 2023, η νέα πρόβλεψη είναι 1,8% (από 1,7%), ενώ για το 2026 είναι 2% (από 1,9%). Πάντως, ακόμα και με αυτές τις προβλέψεις, δεν πληρούνται τα κριτήρια για αύξηση των επιτοκίων.

Σε ό,τι αφορά στις προβλέψεις για τον δομικό πληθωρισμό, αυτός για το 2022 εκτιμάται στο 2% (από 1,5% πριν από τρεις μήνες), για το 2023 στο 1,8% από 1,6% και για το 2026 στο 1,9% από το 1,8%.

Δηλαδή παρατηρείται σημαντική αύξηση των πληθωριστικών προσδοκιών από τους αναλυτές της αγοράς, τόσο για τον εναρμονισμένο δείκτη τιμών καταναλωτή όσο και για τον δομικό (χωρίς τρόφιμα, ποτά και ενέργεια), επίπεδα που είναι κοντά στο όριο του 2%.

Share

Πρόσφατα άρθρα

10.587 προσλήψεις με voucher και κοινωφελή ΟΑΕΔ σε μουσεία και τουρισμό

Εως τις 30 Ιουλίου θα διαρκέσει η περίοδος υποβολής αιτήσεων συμμετοχής στο πρόγραμμα απασχόλησης 8.000…

08/07/2014

«Έκλεισαν» τα ταμεία του Ευαγγελισμού οι εργαζόμενοι

Όπως ανέφερε ο πρόεδρος του Σωματείου Εργαζομένων Ηλίας Σιώρας, σήμερα όσοι προσέρχονταν στα επείγοντα, είτε…

08/07/2014

O εκπαιδευτικός όμιλος dp studies, 20 χρόνια πρωτοπόρος στην Ιδιωτική Εκπαίδευση

Προπτυχιακά   Το Πανεπιστήμιο FREDERICK της Κύπρου παρέχει σήμερα μια σειρά προπτυχιακών δια ζώσης (όπως…

08/07/2014

Σφορδή επίθεση Κεγκέρογλου στον ΠτΔ για τα περι «καταστροφικού» PSI

Σφορδή επίθεση Κεγκέρογλου στον ΠτΔ για τα περι «καταστροφικού» PSI Επίθεση στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας…

08/07/2014

Νέα τμήματα από το Κέντρο Διά Βίου Μάθησης του Δήμου Ηρακλείου

Νέα τμήματα από το Κέντρο Διά Βίου Μάθησης του Δήμου Ηρακλείου Ο Δήμος Ηρακλείου, η…

08/07/2014

Υπουργείο Παιδείας: 271 νέες προσλήψεις αναπληρωτών

Υπουργείο Παιδείας: 271 νέες προσλήψεις αναπληρωτών Το Υπουργείο Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων ανακοινώνει ότι για…

08/07/2014

Συνεχίζοντας σε αυτό τον ιστότοπο αποδέχεστε την χρήση των cookies στη συσκευή σας όπως περιγράφεται στην πολιτική cookies.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ